https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Upokojenci, od danes lahko oddate vloge za brezplačne vozovnice

24.06.2020 ob 11:30  

Upokojenci, imetniki invalidske evropske kartice, vojni veterani in starejši od 65 let bodo lahko medkrajevni potniški promet s 1. julijem koristili brezplačno, vlogo za vozovnico pa lahko od danes oddajo na prodajnih mestih ali po pošti.


Do brezplačne vozovnice so upravičeni tisti člani navedenih družbenih skupin, ki niso v delovnem razmerju, ne opravljajo samostojne registrirane dejavnosti, niso poslovodne osebe gospodarske družbe ali direktorji zasebnih zavodov, so sporočili z ministrstva za infrastrukturo.

Upravičenci lahko vlogo za pridobitev vozovnice oddajo od srede s pomočjo predpisanega obrazca, ki ga vložijo na prodajnih mestih enotnih vozovnic ali pa ga na ministrstvo naslovijo po navadni oziroma elektronski pošti.

Upravičencev do brezplačne vozovnice pod naštetimi pogoji je v Sloveniji okoli 600.000, zato na ministrstvu opozarjajo, da bi na prodajnih mestih lahko nastala velika gneča. Zaradi zmanjševanja tveganja okužbe z novim koronavirusom zato upravičencem priporočajo, naj obrazce za pridobitev vozovnice oddajo prek običajne ali elektronske pošte.

Prevozniki bodo redno sprejemali in obdelovali vloge, vozovnice pa bodo upravičenci na prodajnih mestih lahko prevzeli po hitrem postopku in v najkrajšem možnem času, so zagotovili.

Stroški izdelave vozovnice bodo za upravičenca znašali tri evre, vozovnica pa bo veljavna eno leto od začetka meseca, v katerem je bila izdana, zato ministrstvo upravičencem priporoča, naj s postopkom pridobivanja vozovnice ne hitijo in si vozovnico priskrbijo šele takrat, ko nameravajo medkrajevni javni potniški promet dejansko koristiti.

Na avtobusih in vlakih je treba še vedno upoštevati pravila in priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.