https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

V Ocean Orchids predstavili prvi sladoled iz slovenske vanilije

24.06.2020 ob 13:00  

Podjetje Ocean Orchids iz Dobrovnika je danes v Tropskem vrtu predstavilo Ocean Vanilla - prvi sladoled iz vanilije, pridelane na slovenskih tleh. Sladoled je plod sodelovanja Ocean Orchids s Podeželsko čokoladnico Passero iz Tešanovcev in je prvi tovrsten premium sladoled na slovenskih tleh.


Na dogodku, ki so ga z obiskom popestrili učenci Dvojezične osnovne šole Dobrovnik, je tehnični direktor Ocean Orchids Tomaž Jevšnik predstavil v vsakdanjem življenju in kulinariki najbolj razširjeno orhidejo, tj. vanilijo. Kot je povedal, so za pridelavo prvih strokov vanilije v Tropskem vrtu v Dobrovniku potrebovali več let, proces pa da je bil poln učenja in nadgrajevanja. Želeli so namreč vanilijo najvišje kakovosti, saj je kakovost merilo, h kateremu v Ocean Orchids stremijo celi čas svojega delovanja.

“Vanilija, gojena v Tropskem vrtu v Dobrovniku, je popolnoma organska sestavina najvišje kakovosti in tako edinstvena sestavina tega premium sladoleda iz Prekmurja,” je povedal Jevšnik. Začetki gojenja vanilije v Dobrovniku segajo v leto 2007, ko so odprli Tropski vrt. Od takrat so zbirko vanilij dopolnili še z dvema vrstama in do potankosti preučili postopek gojenja, opraševanja in fermentacije plodov vanilije.

“Letošnji pridelek je bil do sedaj najuspešnejši, saj nam je uspelo vzgojiti okrog 220 plodov, kar je dovoljšnja bera za izdelavo prve serije te sladke pregrehe,” je še dodal Jevšnik.

Da je prva vanilija iz Prekmurja odlična sestavina za izdelavo premium ‘orhidejinega sladoleda’, je prepričana Jasmina Sotošek Passero iz Posestva Passero: “Sladoled smo ustvarili po principu italijanskega gelata, kar pomeni, da je v njem manj sladkorja in maščobe, hkrati pa je okus bolj intenziven, kremast in bogat. Prekmurska vanilija je ključna sestavina, njen sladkast okus je v primerjavi z drugimi vanilijami namreč še posebej intenziven in edinstven. Gre za popolnoma naraven sladoled, na katerega smo še posebej ponosni.”

Sladoled bo v sklopu Dnevov vanilije mogoče poskusiti v Tropskem vrtu v Dobrovniku ter na Posestvu Passero v Tešanovcih. Ker cena vanilije vztrajno raste, pa so se v podjetju Ocean Orchids odločili povezati s francoskim inštitutom za tropske rastline, ki je lociran na otoku Reunion. Od tam naj bi v teh dneh dobili pošiljko najboljših sort, ki se komercialno gojijo. Želijo si, da bi trenuten nasad razširili in tako naredili korak naprej pri raziskovanju potenciala gojenja vanilije kot začimbe, so zapisali v sporočilu za javnost. 

Foto: Jure Banfi (Ocean Orchids)

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      24.06.2020 ob 21:28 ajtek gost

      ne da bi nekomu svetoval, je pa res, da so otroci predebeli za svoja leta, ponovno je to dokaz v Prekmurju kot pravijo raziskave, TOREJ OTROCI - SLADOLED TU PA TAM, sicer kil ne boste mogli zmanjšat, staršem pa povejte naj se brigajo za vaše zdravje in ne pristanite na tezo staršev: če sem jaz debel, zavaljen, da to tudi morajo bit moji otroci. V rit jih brcnite, in dopovejte, da ste rojeni zato, da zdravo živite, ne pa da so vas starši spočeli, da na račun vas živijo s socialnimi transferji. Pa še eno, ne nasedajte reklamam, željam kapitalistov - oni kot v tem primeru Orhidajc kurac vidijo samo ekonomsko korist , many, mani, many i samo, samo, samo denar - kapital sveta vladar.

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      25.06.2020 ob 11:32 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Evo,Dobronak gospodarstvo rešuje sladoljed.Da bi vsaj kakšna "čmrga",makar prleška.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.