https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Od danes brezplačen medkrajevni linijski prevoz za upokojence

01.07.2020 ob 9:00  

Upokojenci lahko od danes koristijo brezplačen medkrajevni linijski prevoz v notranjem cestnem in železniškem prometu. Upravičencev je okoli 600.000, za koriščenje ugodnosti pa morajo pri izvajalcu prevozov vložiti ustrezno vlogo.


Do brezplačnega prevoza v medkrajevnem linijskem prevozu potnikov v notranjem cestnem in železniškem prometu so upravičeni upokojenci oz. starejši od 65 let, ki niso v delovnem razmerju ali ne opravljajo samostojne registrirane dejavnosti, prav tako ne smejo biti poslovodna oseba gospodarske družbe ali direktor zasebnega zavoda. Omogočeni so tudi brezplačni prevozi v javnem potniškem prometu imetnikom invalidske kartice ugodnosti in vojnim veteranom.

Da se bodo lahko upokojenci brezplačno vozili z avtobusi in vlaki, morajo na prodajno mesto izvajalca prevozov osebno ali po pošti vložiti ustrezno vlogo. To morajo izkazati z osebnim dokumentom, podatek o njihovem statusu pa se bo pridobil avtomatsko iz uradnih evidenc. Invalidi morajo predložiti evropsko kartico ugodnosti za invalide, vojni veterani pa izkaznico vojnega veterana.

Na podlagi te vloge bo izvajalec javnega prevoza izdal upravičencem subvencionirano vozovnico za območje Slovenije z veljavnostjo 12 mesecev, po preteku tega obdobja oz. največ 30 dni pred iztekom veljavnosti vozovnice, pa bo treba vložiti novo vlogo za brezplačni prevoz.

Na ministrstvu za infrastrukturo zaradi zmanjševanja tveganj okužbe z novim koronavirusom upravičencem svetujejo, naj vloge za pridobitev vozovnice oddajo prek običajne ali elektronske pošte.

Prevozniki bodo redno sprejemali in obdelovali vloge, vozovnice pa bodo upravičenci na prodajnih mestih lahko prevzeli po hitrem postopku in v najkrajšem možnem času, zanje pa bodo morali odšteti tri evre.

Tudi razmislek o brezplačnem mestnem prometu

Minister Vrtovec je ob torkovi predstavitvi brezplačnega medkrajevnega potniškega prometa dejal, da se želi v kratkem sestati zlasti z županoma največjih mestnih občin glede možnosti sodelovanja pri uvedbi brezplačnega prevoza za upokojence tudi v mestih.

 

Tudi v. d. generalnega direktorja direktorata za trajnostno mobilnost in prometno politiko Darko Trajanov je izpostavil, da so zadeve glede brezplačnega mestnega prometa odprte, navaja STA. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      01.07.2020 ob 14:16 Sonce gost

      Vtem korona sranju so zmagali gospe in gospodje upokojenci. Z virusem so jih hoteli spraviti pod rušo ampak oni se ne pustijo kar tako. Tisti kerri bi morali zanje skrbeti so vsi večinoma ukuženi zdravniki namreč. Dedki in babice pa lepo zastonj na vlak ali avtobus in gremo na morje uživat. Pravilno bravo gospa Bratošek za to potezo hvala vam.

      6 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      02.07.2020 ob 3:34 Zoltan gost

      tisti ki so se upokojili pri stiridesetih letih starosti, lenarijo ze dvajset let in se naslednjih dvajset se vlacijo in kvasijo po morju in toplicah, dobivajo financne dodatke a zdaj se tole zastonj, danes nekdo placa kdo odkot denar ?

      1 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.