https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

S pomočjo lokalne podporne skupine k uspešni izvedbi aktivnosti projekta RURES

09.06.2020 ob 7:20  

Srečanja lokalne podporne skupine so pomenila velik doprinos k uspešni izvedbi aktivnosti projekta RURES.


 

Razvojna agencija Sinergija je partner v projektu RURES, ki se osredotoča na možnost podeželskih območij za dosego energetske neodvisnosti z izkoriščanjem obnovljivih virov energije in izboljšanjem energetske učinkovitosti. Projekt je sofinanciran iz programa Interreg Central Europe. Projektno partnerstvo sestavlja 11 partnerjev in en pridruženi partner, ki prihajajo iz 6 evropskih držav. Projekt se je začel izvajati v juliju 2017 in traja do konca junija 2020.

Več o projektu: http://www.interreg-central.eu/Content.Node/RURES.html

V projektu je bila vzpostavljena mreža lokalnih interesnih skupin, ki si prizadevajo za energetsko neodvisnost in ki raziskuje instrumente za financiranje ukrepov za dosego tega cilja.

O lokalnih podpornih skupinah

V sklopu projekta je bil dne, 27. 11. 2017, v Martjancih, izveden ustanovni sestanek t.i. Lokalne podporne skupine (LPS). Skupino sestavljajo predstavniki občin, energetskih agencij, interesne skupine in organizacije ter druge raziskovalne institucije.

Lokalna podporna skupina deluje kot del regijske energetske mreže, s čimer je zagotovljeno mednarodno sodelovanje ter izmenjava oz. prenos pilotnih ukrepov.

Ta skupina s svojimi priporočili pomaga k boljšim rešitvam, učinkovitejši izbiri metodologije in ustreznejši energetski politiki lokalnega razvoja, hkrati pa od drugih Lokalnih podpornih skupin posreduje primere dobrih praks ter jih preko svojih deležnikov prenaša v pomurske in slovenske občine. Skupen rezultat dela lokalnih podpornih skupin je mednarodna strategija in akcijski načrt, ki predstavlja navdih političnim odločevalcem, interesnim skupinam in zainteresirani javnosti za implementacijo načrta energetske učinkovitosti.

Cilj skupine je združiti in izmenjati različne izkušnje glede tehnologij energetske učinkovitosti oz. obnovljivih virov energije iz različno razvitih partnerskih regij ter izkoristiti pozitiven učinek drugačnega znanja.

Sestanki lokalne podporne skupine so bili organizirani z namenom, da:

- se diskutira o izvajanju načrta energetske učinkovitosti,

- se podajo usmeritve za razvoj študij izvedljivosti,

- se predstavniki seznanijo z izvajanjem pilotnih ukrepov in

- se izmenjujejo informacije o regionalni dodani vrednosti ukrepov energetske učinkovitosti oziroma obnovljivih virih energije.

Lokalna podporna skupina projekta RURES se je sestajala večkrat letno in v določeni meri predstavljala odprto skupino, ki so se ji lahko pridružili tudi novi člani, ki so izrazili interes po sodelovanju in so ustrezali zahtevanemu profilu.

Foto 1: Ustanovni sestanek članov Lokalne podporne skupine.

 

Foto 2: Na 2. LPS-ju, je g. Boštjan Zver (Javno podjetje VODOVOD SISTEMA B d.o.o.) predstavil ideje in možnosti za prenos koncepta pilotnega projekta iz Poljske v Pomurje.

 

Foto 3: Na 3. LPS-ju je potekal ogled in predstavitev Solarnega E-drevesa v Puconcih, pilotne investicije v Pomurju.

 

Foto 4: Osrednji temi 4. LPS sestanka sta bili predstavitev potenciala sončne energije v regiji in prenos pilotne investicije v druge regije 

 

Foto 5: Na 5. LPS srečanju so se člani seznanili s priročnikom najboljših praks financiranja obnovljivih virov energije ter z aktualnimi aktivnostmi projekta RURES.

  

Foto 6: Na 7. LPS-ju je potekal ogledal pilotne investicije na Madžarskem, hkrati pa so udeleženci razpravljali o možnostih prenosa primera pilotne investicije v lokalno okolje.

 

Foto 7: Na 8. LPS srečanju sta bila predstavljena pilotna investicija hrvaškega partnerja v projektu ter napredek pri razvoju spletnega orodja za dodano vrednost obnovljivih virov.

Na zadnjih treh sestankih so se člani lokalne podporne skupine seznanili s končno različico kalkulatorja vrednosti, investicijami izvedenimi v okviru projekta RURES ter z aktivnostmi, ki se bodo odvijale v zadnjih tednih projekta, in sicer delavnice za testiranje kalkulatorja vrednosti ter usposabljanja za uporabo kalkulatorja. Hkrati so na srečanjih člani LPS predstavili svoje aktualne projekte in aktivnosti na področju obnovljivih virov energije in učinkovite rabe energije.

Srečanja s člani LPS so pomenila izvrstno priložnost za deljenje tako izkušenj, kot tudi idej za uspešno izvedbo aktivnosti projekta RURES tako na lokalnem nivoju, kot tudi doprinos na mednarodni ravni oziroma ravni celotnega projekta. Hkrati so predstavljala prostor, kjer so se udeleženci posvetovali o možnostih nadaljnjega dela za spodbujanje uporabe obnovljivih virov energije in učinkovite rabe energije. Člani so se strinjali, da si bodo tudi v prihodnje s skupnimi močmi prizadevali za energetsko neodvisnost regije in iskali instrumente za financiranje ukrepov za dosego tega cilja.

  

  

Projekt RURES je sofinanciran s strani Evropskega sklada za regionalni razvoj, skozi program Interreg Central Europe 2014-2020 v višini 1.820.844,42.

Kontakt:

Telefon: (02) 538 13 52

E-naslov: sinergija@ra-sinergija.si   

Spletna stran: http://www.ra-sinergija.si/  

Več o projektu RURES, novicah in dogodkih na povezavi: https://www.interreg-central.eu/Content.Node/RURES.html  

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.