https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Počitniški dan v Murski Soboti! Zakaj pa ne?

07.07.2020 ob 6:05  

Letošnje počitnice se v marsičem razlikujejo od tistih v preteklih letih, kar lahko pomeni, da je zdaj čas, da spoznamo Pomurje nekoliko bolje.


NESKONČNO MORJE DOŽIVETIJ

Regijski promocijski center Expano je odlično izhodišče za pričetek našega raziskovanja.  V notranjosti paviljona je interaktivni doživljajski park, kjer lahko s pomočjo sodobne multimedijske tehnologije spoznavate Pomurje kot še nikoli poprej. Tu vas čaka neskončno morje dogodivščin in obilo zabave. V maketi stratosferskega balona se lahko z VR očali povzpnete do neba in uživate v razgledih panonske nižine in vinorodnih gričev ali pa s pomočjo nevroznanosti spoznavate domača vodna bogastva. Obisk v Expanu je top izbira, s katero si ustvarite nepozabni prvi vtis, ki vas bo navdihnil za nadaljnje raziskovanje domačega Pomurja.

Po obisku interaktivnega doživljajskega parka si ob okrepčilu v gostinskem lokalu - na terasi z razgledom na jezero, izdelamo načrt nadaljnega raziskovanja. 

Ustavimo se na obrežju jezera, ki je polno priložnosti za aktivno preživljanje prostega časa v družbi družine in prijateljev. Jezero se ponaša z gibalnim parkom za odrasle, ki ga sestavlja 34 zunanjih fitnes naprav, otroci pa uživajo na igrišču. Tik ob  gibalnem parku so štiri hiške z žarom, kjer lahko pripravimo piknik na prostem. Jezero ponuja še plavanje,  supanje, jadranje, vožnjo s kajakom in kanujem, ter najrazličnejše dejavnosti za otroke.

Po dobrem kilometru kolesarjenja smo že v Murski Soboti, v srcu Pomurja. Razlogi za obisk mesta so številni - drugačnost, mir, gostoljubnost, okus dobrega vina in pristne kuhinje. Sredi parka, v mestnem jedru, stoji renesančni dvorec s konca 16. stoletja. Očara z veličino in prepriča s spokojnostjo. V njem je muzej s stalno razstavo, ki prav tako priča o zanimivi preteklosti pokrajine.

Le pet minut hoje skozi park nas pozdravi mestni center z veličastnimi secesijskimi stavbami. Najlepša med njimi, iz leta 1907, je dom regionalnemu kulinaričnemu centru »Hranilnici prekmurskih dobrot«, kjer vas razvajajo z regionalnimi dobrotami.

Za Hranilnico prekmurskih dobrot se nahaja manjše dvorišče, ki ga mimoidoči stežka opazijo. A v poletnih večerih, ko na tem majhnem dvorišču odzvanja glasba, navdihnjena z jazz, blues, funk in ostalimi ritmi, marsikomu zastane korak. Skrito dvorišče tako postane udoben prostor, kjer si spočije srce in se nahrani duša. To poletje bodo nastopili: Skupina Anbot, GypsyJazzSteirerHuat, Mia Žnidaršič Trio, Ratko Zjaca Band, Fake Orchestra, Tonč Feining Trio in Prašnati.

Vsak drugi petek se v mestnem središču odvija festival ulične kulinarike "Sočna vilica", ki ponuja odlične lokalne jedi, eksotične okuse, vrhunska vina in izbor piv.

Poletni petkovi večeri v mestu pa so rezervirani za koncerte pod zvezdami. To poletje bodo v sklopu Soboškega poletja med drugim goste zabavali odlični slovenski glasbeniki: Prekmurska godba Bakovci in Moira, Tango story & Irena Yebuah Tiran, KiNG FOO, Klemen Slakonja in band, Bilbi in Oberdixie Band.

Ne smemo pozabiti na našo Muro, reko. Doživimo jo lahko kar iz čolna, z razburljivim raftingom ob spremljavi žuborenja vode. V spomin na preteklost pa nas brod na Muri prepelje z levega na desni breg reke.

Nismo še končali, v tem neskončnem morju doživetij nas čaka še marsikatera dogodivščina. Take s konji bomo deležni v Dvorcu Rakičan, kjer pripravljajo tudi poni urice za najmlajše.

Ob vsem tem ne pozabimo na domačo kulinariko. Če še niste, je zdaj čas za »soboški fastfood«, saj veste kaj imamo v mislih? Če ne, je zdaj čas za raziskovanje... 

Murska Sobota – TOP 10

1. EXPANO

2. SOBOŠKO JEZERO

3. GRAD MURSKA SOBOTA S POMURSKIM MUZEJEM

4. DVOREC RAKIČAN

5. REKA MURA

6. KOLESARJENJE

7. SKRITO DVORIŠČE

8. SOBOŠKO POLETJE

9. SOČNA VILICA

10. PREKMURSKA GIBANICA

PR

    Fotogalerija