https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO in VIDEO: V Murski Soboti počastili 100. obletnico rojstva legendarnega muzikanta Miške Baranja

06.07.2020 ob 19:30  

V hotelu Zvezda v Murski Soboti je danes potekala spominska slovesnost ob 100. obletnici rojstva legendarnega muzikanta, cimbalista Miške Baranja. Glasbenik je pomembno prispeval k popularizaciji cimbal v folklori in popularni glasbi na Slovenskem v drugi polovici 20. stoletja. Njemu v spomin so na slovesnosti nastopili in o njem spregovorili pomurski glasbeniki. 

Miško Baranja, rojen 10. aprila 1920 v Vanča vasi, je izhajal iz v številne romske družine. Glasbe ter igranja na cimbale se je najprej učil pri očetu, kasneje pa pri učitelju Ladislavu Šipoši iz Čakovca. V očetovi zasedbi je igral od leta 1939 dalje, dokler ni po vojni z brati in drugimi glasbeniki zasnoval lastnega ansambla.

Po drugi svetovni vojni je banda Miške Baranje kot ansambel poklicnih glasbenikov nastopala po vsej Sloveniji. Sezonsko so bili med drugim zaposleni v hotelu Golf na Bledu, kavarni Central v Murski Soboti, toplicah Dobrna, kavarni Astoria v Mariboru in hotelu Diana v Murski Soboti. Leta 1960 je z bratom Elemirjem v Nemčavcih odprl še danes znano gostilno Baranja.

Konec šestdesetih let je skupaj z glasbeno družino Kociper iz Beltinec nastala nova zasedba Kociper-Baranja, ki se je leta 1983 preimenovala v Beltinško bando.

Tudi ta zasedba je z prekmurskimi ljudskimi, madžarskimi, avstrijskimi in drugimi melodijami žela uspehe po vsej Sloveniji, vrhunec svojega delovanja pa je dosegla leta 1991, ko se jim je pridružil Vlado Kreslin. Z njim so med drugim leta 1992 nastopili na zimski olimpijadi v Albertvillu ter posneli albuma Spominčice in Najlepša leta našega življenja (1993).

Že leta 1990 so se zasedbi pridružili mlajši, nadarjeni in za ljudsko glasbo zavzeti glasbeniki, ki jim je Miško Baranja postal prvi mentor. Nastala je Marko banda, ki pod tem imenom deluje še danes. Tudi sicer je veliko truda vlagal v svoje naslednike, na cimbalah, njegovem najbolj prepoznavnem instrumentu, ga je nato nasledil Andi Sobočan. 

Miško Baranja je umrl 21. junija 1993 v Murski Soboti. Leta 1988 je prejel priznanje občine Murska Sobota, leta 2008 pa je bila po njem poimenovana tudi ulica v Murski Soboti.

Slovesnost sta pripravili Zveza Romov Slovenije in romsko društvo Romani union, spregovorila je tudi direktorica ZKTŠ Murska Sobota mag. Brigita Perhavec. Nastopili so Vlado Kreslin, Marko banda, Andi Sobočan in njegovi učenci ter Romano Glauso.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija