https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Kmetje želijo enake cene pšenice kot lani

07.07.2020 ob 6:00  

Predstavniki pridelovalcev in predelovalcev pšenice, v Murski Soboti niso dosegli dogovora o intervalu odkupnih cen.

 

"Kmetje želijo enake cene kot lani, predelovalci pa glede na razmere na to niso mogli pristati, zato se bodo znova srečali v petek ali ponedeljek," poroča STA.

Franc Küčan, predsednik komisije za odkup in prodajo žit, ki jo sestavljajo člani kmetijsko-gozdarske zbornice, zadružne zveze in sindikata kmetov, je po sestanku za STA povedal, da se njihova stran strinja z lanskimi parametri za določanje kakovosti in lanskimi cenami, kupci pa se danes do tega niso opredelili. "Zato naj bi cene potrdili ali predlagali svoje na prihodnjem srečanju, ko bodo bolj oprijemljivi tudi podatki o donosih in kakovosti ter cenah drugod."

Lanskoletni intervali so bili od 140 evrov za krmno pšenico do 185 evrov za najboljšo z več kot 15 odstotki beljakovin.

Direktorica Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij Tatjana Zagorc pa je v imenu kupcev za STA pojasnila, da je pogovor potekal v drugačnih okoliščinah kot običajno, saj je nova koronavirusna bolezen spremenila položaj na trgu tudi na strani surovin. "Podjetja so v skrbi za trg in kupce kupila dovolj surovin za tisti čas, malo bolj polni silosi pa vplivajo na začetek odkupovanja," je povedala in dodala, da po njenem Slovenija pridela le toliko pšenice, kot je lahko mlini ob strpnem pogovoru tudi odkupijo. Lani je bilo to okoli 50.000 ton.

Zagorčeve je ob tem spomnila, da prihaja v Slovenijo pšenica predvsem iz sosednjih držav, konkurenca pa je izredno močna. "Kar tako določiti visoke cene pšenici ni mogoče. Glede na razmere mislim, da je še prezgodaj, informacije tudi kažejo, da okoliške države nastavljajo nižje cene, zato ni odveč previdnost," je še povedala za STA.

Sicer pa v Sloveniji letno porabimo okoli 150.000 ton pšenice. Pridelamo jo okoli 80.000 ton, od tega 50.000 ton krušne. Ob dobrih letinah jo kmetje pridelajo okoli 110.000 ton.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      07.07.2020 ob 8:53 gost gost

      Predstavniki pridelovalcev pšenice so postali koruptivni s predelovalci. Zakaj želijo enake cene? Vsak si želi višjo ceno, da potem pristene na enako. Kaj pa inflacija in zvišanje cen na trgu, a predstavniki pridelovalcev si želijo enako ceno. Sramota. A lahko izvemo razred kvalitete pšenice za zadnje 3 leta od g. predsednik komisije za odkup in prodajo žit? drugače pa lahko vsak 3 x ugiba.

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.07.2020 ob 9:00 gost

        Kaj pa, če je bila lani cena previsoka?? Letos bo imela Slovenija veliko znižanje BDP . Cene bodo padale. Raje se pobrigajte za tiste prekupčevalce, ki pred silosi čakajo kmete, jim z gotovino plačujejo, in pridelke skladiščijo na svoje ime. Ko se cene žit dvignejo, pa pri tem mastno zaslužijo.

        8 3 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      07.07.2020 ob 10:49 Burgola gost

      Küčan se samo za sejbe pogaja, pa ka ma A- klaso pre Pojbiče

      9 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      07.07.2020 ob 12:57 AAAAAAAAAAA gost

      Či eni ne razmite ka je problem uvoz pšenice iz Madžarske te rajši ne filozofejrajte.

      1 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      07.07.2020 ob 13:14 G. O. S. T. gost

      Filozofiraš ti budalo kmečko naša pšenica se prodaja bogato v Evropo mi pa uvažamo smeti iz madžarske tako je to štekaš kmetek. Šeftate pavij kmetek keri dobite bogate subvencije, pšenico, paše koruzo za krmo z ene njive v enem letu tri pridelke koji kurac bi še radi pizdeki kmečki. Vsi pa 150 kg kak vas je Nej sram ka cmerite. Bedaki.

      5 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        04.08.2020 ob 8:52 g gost

        Taki bedaki komentirate, ki nimate pojma kak je kmetu. Nekateri se komaj prezivljajo.. Ne kot vi keri samo sedite cele dneve na kavcu..

        1 0 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      07.07.2020 ob 13:36 Rezka gost

      Joj hvala, kje pa mas ti pamet, pa oliko.vidis samo subvencije, pa kmeta kak je neumen.Kar v resnici je, da dela od jutra do vecera za en prazen nic.Mislis da bos ti v trgovini kupil cenejsi kruh, ce bo letos cena psenice nizja, Potem si se pa res fejst zmotjo.Pa vseeno ti polaham na srce, premisli prej trikrat kot uporabis take. Ponizujoce izraze.Stari pregovor pravi- kjer je kmet bogst, je bogata drzava.Samo to prinas dalec ni tako.Pa lep pozdrav

      7 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      07.07.2020 ob 18:22 Rezka gost

      Vprasaj tote z taksnim voznim parkom kot pravis kolko imajo dolga.Pa ti bo vse jasno.Samo jaz mislim, da si se ti rodil na kmetiji, povohal mesto in zdaj mislis da si najbolj pameten.Ker taki , ki so imeli moznost biti kmetje imajo po vecini tako pametna razmisljanja.Kmet mora biti danes pravnik , ekonomist gospodarstvenik in se dober delavec.Minilo je tisto, ko so ti nekdaj v soli rekli, da si zabit, za kmeta bos dober.Tebe dragi gost, pa bi jaz povabils na kmetijo.Vstane se zjutraj ob pol5.Pa mislim , da bi kar hitro pobegno, klub bogastvu na kmetiji. Pa lepo se imej, pa uzivaj se naprej.Prav tak, ce se le da.

      7 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      07.07.2020 ob 19:40 G. O. S. T. gost

      ,,, reza,, tij si sigornu kaka kmetica bebela prizadeta. Po tvojih Komen tarjih sodeč. Gdo pa danes dela celi dan potem vsikmetaki nebi imeli 150 kg kmetice pa 100kg.zato imate traktorje, kombanje vse po tri komade na dvorišču pa še za povrh dva džipa ker drugače nimate mesta vmajnih prevoznih sredstvih. Štekaš kaki bogatuni ste kmeti koža,,, reza,,, kaj bi še sploh radi po piu pizdeki.

      4 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      07.07.2020 ob 20:04 Rezka gost

      Oprosti, ampak tebi se lahko pomaga ormoska psihiatrija.Kje si se ucil obnasanja in olike.Jaz se v zivljenju nisem zalila nikogar glede njegovega poklica, pa naj bo dimnikar ali direktor.Vsak poklic je casten.Jaz sem kmetica, pa ni me sram poklica ,pa ne postave.Tudi kmetje in kmetice so lahko lepi in urejeni ljudje.Ce nebi bilo kmetov si ti nebi imel kaj v usta dati.Tudi ti imas lahko dzipa ce nisi lenuh ali se mogoce zivis na racun sociale.

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        08.07.2020 ob 10:56 gost

        Lahko si ti ne vem kaj, ali v glavi si zelo plitva in siromašna. Tudi takšni morate živeti. Imaš premalo pameti, da bi se zavedala, da ljudi žališ s tem, da pišeš laži in ljudi, ki so v življenju napravili več kot boš ti kdajkoli, imenuješ socialce. Pač kmečka pamet. Tu ni rešitve. Komu bi kmetje oddajali, če nas potrošnikov ne bi bilo??

        0 1 Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      07.07.2020 ob 22:22 Sobočanec gost

      Niste normalni, zakaj potem kmetje delajo če 140 euro za 1t pšenice, brezposelni ki izkoriščajo državo pa dobijo 400 pa 500 euro kje je resnica to je žalostno.

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.07.2020 ob 22:58 Lendavski nadvojvoda(original) gost

        Sobočanec...in ti si kmet,tisti bedasti,brezposelni ni vedno izkoriščevalec.Traktoristi dobijo v subvencijah malo več kot ti zaslužiš,pa boljše od tebe tudi živijo,Bimbek ti eden.

        2 3 Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      08.07.2020 ob 10:39 Polona gost

      140 eur tona psenice! Iz 1 tone psenice dobimo minimalno 700 kg moke, temu dodamo cca420l vode.Koliko kruha dobimo? Sigurno 1 tono.Potem pa si sami preracunajte.Kmet pa zorje, pobrana, poseje(280-300 kg semena(1kg semena 0,70 eur)poskropi travo, vsa2krat skropi proti bolezni, vsaj 2krat po250 kg poseje umetnega.Potem pozanje(130 eur po ha). Na 1 ha pa nazanje okrog 6 ton psenice.Zdaj pa vsi ki ste tako panetni svincnik v roke in racunajte! Zalostno, vsi vidite totih180 eur subvenci na ha.Naj bo cena ko kaj prodamo korektna, pa ne rabimo te miloscine(subvencij) ki marsikoga tako motijo

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        08.07.2020 ob 11:02 gost

        PREKLETI LAŽNIVCI KMEČKI. vEČ VAM DRŽAVA - MI VSI - DA BOLJ BOSTE JOKALI IN JAMRALI. PRODAJTE KMETIJO PA IDITE DELATI KOT DELAVCI. A TO PA NE. KDO PO POTEM TAKO BOGATO ŽIVEL KOT MI????? GONITE SE NEKAM.

        0 3 Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      08.07.2020 ob 11:41 Jani gost

      Ti neolikanec pa bos jou piton pa tisto uvozeno sranje iz blagovnih rezerv. Nemres vervati ka obstojajo v nasi mali Slo taksni bedaki.Kaj tej ti mislis , ka kmeti peneze seremo.Ti se v posteli smrcis,ka ze kmet feist dela

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.