https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KORONAVIRUS

Državni zbor potrdil ukrepe za ohranjanje delovnih mest in mobilno aplikacijo

10.7.2020  

Državni zbor je včeraj potrdil nov protikoronski zakon, s katerim se vlada pripravlja na drugi val epidemije covida-19.


Poudarek je bil na ohranitvi delovnih mest, širjenje virusa pa naj bi preprečili z mobilno aplikacijo za sledenje okužbam. Slednja se zdi opoziciji pretiran poseg v človekove pravice, zato že napoveduje ustavno presojo.

Podaljšan ukrep delnega povračila nadomestila plače

»Predlog zakona o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val covida-19 podaljšuje ukrep delnega povračila nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delo do 31. julija z možnostjo podaljšanja še do konca septembra. "S prvimi tremi paketi ukrepov smo do sedaj uspeli ohraniti 260.000 delovnih mest," je povedal minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj.

Nadomestila plač za delavce v karanteni, ki jim delodajalce ne bo mogel organizirati dela na domu, bo do konca septembra prevzela država.

Višina nadomestila bo odvisna od vzroka za izdajo odločbe o karanteni, pri čemer bodo tisti, ki jim bo karantena odrejena zaradi stika z okuženo osebo v času opravljanja dela, prejeli nadomestilo v višini, kot če bi delali.

Medtem tisti, ki bodo zavestno odšli v državo z rdečega seznama in jim bo ob vrnitvi odrejena karantena, povračila razen v določenih primerih ne bodo prejeli. Poslanci so se s tem večinoma strinjali.

Za državljane držav s slabo epidemiološko sliko zakon predvideva možnost dovoljenja vstopa v državo z namenom tranzita, pri čemer je predviden poseben obrazec, ki ga morajo imeti pri sebi ves čas zadrževanja v naši državi. Dovoljenje lahko traja največ 12 ur, kar se je marsikomu zdelo preveč.

Za financiranje dodatnih kadrov v socialnovarstvenih zavodih v javni mreži ter Zavodu RS za zaposlovanje namerava vlada v proračunu zagotoviti 31 milijonov evrov. Predvsem domovi za starejše so kadrovsko podhranjeni, kar se je nabiralo desetletja, v tej krizi se je še posebej potrdilo, je pojasnil Cigler Kralj.

Ali se bo možnost koriščenja bonov podaljšala?

Koriščenje turističnih bonov, ki so se po ministrovih besedah izkazali za pravo uspešnico, bo po novem mogoče tudi v tistih nastanitvenih obratih, ki dejavnost opravljajo samo sezonsko, oz. v vseh nastanitvenih obratih in ne le pri tistih, ki so bili v register vpisani marca ob razglasitvi epidemije.

V opoziciji bi možnost koriščenja bonov podaljšali do konca februarja 2021, vendar DZ dopolnila ni sprejel. So pa od Mojce Škrinjar (SDS) dobili odgovor, da bi bilo vredno o predlogu razmisliti, vendar šele ob pripravi proračuna za prihodnje leto. "To proračunsko leto je pač omejeno," je dejala.

Študentske bone za prehrano bo letos izjemoma mogoče koristiti tudi v drugi polovici julija, kar je dva tedna dlje kot doslej, delodajalcem pa se zamika rok, do katerega morajo po zaključku šolanja zaposliti svojega štipendista.

Uporaba aplikacije prostovoljna, razen za tiste v karanteni

Z namenom preprečevanja širjenja okužb predlog zakona predvideva tudi vzpostavitev in zagotavljanje delovanja aplikacije za pametne telefone, katere namen je obveščanje uporabnikov o stikih z okuženimi in osebami, ki jim je bila odrejena karantena.

Uporaba aplikacije bo prostovoljna, razen za tiste v karanteni in potrjeno pozitivne, zaradi česar so te določbe deležne kritik o nedopustnem nadzoru države nad državljani in grobem posegu v ustavne pravice. Opozicija je poskušala na seji matičnega delovnega telesa celotno poglavje o aplikaciji iz zakonskega besedila črtati, a ji ni uspelo..

Na ministrstvu za zdravje mobilno aplikacijo podpirajo. Večina prenosov okužbe z novim koronavirusom se zgodi v začetnem obdobju bolezni oz. že nekaj dni pred pojavom simptomov in mobilna aplikacija bi omogočila, da bi sami opozorili svoje stike, naj stopijo v stik z zdravnikom, je pojasnila država sekretarka Tina Bregant.

"Prepričana sem, da si bodo aplikacijo naložili zlasti tisti, ki se čutijo odgovorne za druge," je dejala državna sekretarka in zagotovila, da aplikacija ne bo služila za nadzor nad izpolnjevanjem pravil in tudi ne bo sledila uporabnikovi lokaciji.

Peter Geršak z ministrstva za javno upravo je zagotovil, da bo aplikacija zagotavljala anonimnost, sicer pa z njenim razvojem še niso začeli, saj še ne vedo, v kakšni obliki bo zakon sprejet. Dobre rezultate naj bi dajala že v primeru, da si jo bo na svoje pametne telefone naložilo več kot deset odstotkov prebivalcev,« piše STA.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      10.07.2020 ob 10:07 Gregor gost

      Ok, vsak ve da z tehnologijo BT ni mogoče določiti lokacije. Kako bodo nadzorovali ljudi z obvezno karanteno, kot so včeraj omenjali.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      10.07.2020 ob 10:48 gost

      Janša in njegovi vazali bodo zapravili Slovenijo. Kar jim ni uspelo leta 2013 jim bo zdaj.

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      11.07.2020 ob 11:16 gost

      SRAMOTA SLOVENIJE JE IDIOT JANEZ JANŠA IN NJEGOVI MINISTRI IN PODPORNIKI---------------NE BO VEČ DOLGO-------GREMO NA ULICE IN REŠIMO SLOVENIJO----------IZGINITE IZ POLITIKE NA MADŽARSKO KAMOR TUDI SPADATE----------VLADAJOČA ELITA.

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.