https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Kmetje ogorčeni: Partnerji iz žitne verige odpovedali pogovore o odkupu

13.07.2020 ob 13:00  

Kot smo že poročali, predstavniki pridelovalcev in predelovalcev pšenice, v Murski Soboti niso dosegli dogovora o intervalu odkupnih cen. Danes v ponedeljek bi se morali nadaljevati pogovori, a so partnerji iz žitne verige pogovore o odkupu odpovedali.

Kmetje so ogorčeni, kajti pogovori o odkupu pšenice, so bili iz strani partnerjev iz žitne verige odpovedani. »Odkupovalci so namreč sami določili cene, ki so za okoli 10 evrov nižje od lanskih, sindikat kmetov pa jim očita celo kartelno določanje cen in zavrača uradne izračune stroškov pridelave,« poroča STA.

"Partnerji so v petek srečanje preprosto odpovedali, pustili so nas na cedilu, čeprav smo se pred tednom razšli z dogovorom, da se danes, ko bo več znanega o letošnjem pridelku pšenice, znova pogovarjamo o izhodiščih za določanje cen," je v Murski Soboti za STA povedal Franc Küčan, predstavnik pridelovalcev.

Slednji so odkupovalcem pred tednom predlagali, naj pri določanju cene ostanejo pri lanskih parametrih in tudi lanskih cenah. Pri tem so ocenjevali, da bo pridelka glede na lani tudi do 30 odstotkov manj, slabša pa bo tudi kakovost. Küčan jim zameri, ker da bi lahko že takrat povedali, da jih pogovori ne zanimajo.  

"Že dan po srečanju so mlinarji objavili cenike, zatem pa smo izvedeli, da so se po našem srečanju zbrali na slavnostnem kosilu, od predstavnikov gospodarske zbornice in Panvite do največjih kupcev pšenice in mislim, da je bila takrat določena cena," je izjavil Küčan.

Sindikalist je dodal, da so jim pred žetvijo dopovedovali, da trg mora delovati in da se o cenah ne smejo pogajati, ampak le o izhodiščih, ker bi bil sicer to kartelni dogovor.

"Jaz pa z gotovostjo lahko trdim, da so se kupci, ko so nas pustili na sestanku in odšli na drugo mesto, dogovarjali o ceni in da bi zdaj zaradi kartelnega dogovarjanja o ceni lahko posredovala Agencija za varstvo konkurence," je dodal Küčan in ob tem povedal, da zaradi pocenitve pšenice slovenski potrošnik ne bo dobil cenejšega kruha v trgovini.

Po njegovem žitna veriga v obliki, kot je bila, tudi ne obstaja več in da sindikat resno razmišlja, "da se takih umazanih igric ne gre več", ker da v Sloveniji končno moramo povedati, kaj hočemo.

"Partnerji se ne zavedajo, da smo po 10 letih trdega dela v žitni verigi, ki je bila jasna vizija, da drug drugemu pomagamo in iščemo čim boljša izhodišča ter da kmetje spoštujemo sortno listo, od 43.000 hektarjev površin s pšenico padli na 27.000 ali manj. Če bomo tako nadaljevali, bomo imeli pšenico samo še na 20.000 hektarjih," meni Küčan.

Po njegovem cena končnega pridelka v primerjavi s ceno pšenice na Hrvaškem in Madžarskem ni primerljiva, sindikat pa tudi ocenjuje, da želijo male kmete izločiti iz pogajanj in da naj bi jih vodile samo delniške družbe.

Franc Režonja, direktor kmetijsko-gozdarskega zavoda Murska Sobota, je ob tem povedal, da so pri njih izračunali, da je strošek pridelave za tono pšenice 181 evrov. "Ne trdimo, da drugi računajo narobe, vendar upoštevamo, da v celoti pokrijemo stroške, na kmetijah pa so danes tudi univerzitetno izobraženi, ki si zaslužijo primerno plačo," je pojasnil. Kmetijski inštitut je za letos izračunal ceno 148 evrov, še poroča STA.

Tudi Branko Majerič s ptujskega konca in Franc Štih iz Prlekije sta se strinjala, da izračunani stroški ne pokrivajo realnih. "Trdimo, da imamo pravico zahtevati ceno, ki pokriva stroške pridelave, ne pa da zdaj kmetje dajemo med 40 in 50 evri super rabata po toni mlinski industriji, kar je nesmisel," sta še za STA dodala kmeta.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      13.07.2020 ob 14:47 gost

      Edino pravilno. Ceno določa trg in ne kmetje!!!!!! Pšenice in ostalih žit je povsod dovolj.

      22 53 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      13.07.2020 ob 15:24 Arsch gost

      Prodat v tujino Pol pa naj našo kupijo 3 dražje v tujini

      34 14 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      13.07.2020 ob 15:40 gost

      UKINITI JIM TAKOJ VSA NEPOVRATNA SREDSTVA, SUBVENCIJE IN UGODNOSTI PA NAJ PRODAJAJO KAMOR HOČEJO.

      29 44 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        13.07.2020 ob 21:00 Jogec gost

        Kelko psenice si predelal brez subvencij. Imas moznost da svoje znanje udejanjis v praksi. Dam 1 ha zemlje za 1e najemnine pa imas moznost dokazati kak se pridela psenica brez subvenij.

        16 10 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      13.07.2020 ob 16:32 Lendavčan gost

      Moj predlog je naj pride kdo meni da lahko brez subvencije prideluje da ima še dohodek, išče se tak strokovnjak.

      22 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        13.07.2020 ob 16:37 gost

        LE ZAKAJ JE NEKI KMET ŽE VRSTO LET MED NAJBGATEJŠIMI SLOVENCI, ČE SO KMETJE TAKI SIROMAKI???????? KMETJE, FARBAJTE VI SVOJE DOMAČE, NE NAS.

        25 33 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      13.07.2020 ob 17:06 gost

      BEDAKI !!! TE PA JEJTE KAMEN ;če vam ni za kruh! Kmet bo preživel ,tij kreten pa neboš imel za brusiti čeljusti --revež!

      30 17 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        13.07.2020 ob 17:49 gost

        Prekmurski kmet je preveč nadut. Kot, da bomo vsi pokrepali, če ne bomo imeli njega in se mu dali izkoriščat. Malo sutra, vse lahko vozimo od drgod ceneje in boljše. Vi pa se nažerite svojih pridekov bedaki zarukani. Slovenija lahko dobro stoji tudi brez vas naduteži. Že dolgo kupujem tuje proizvode, če le morem. Nočem vaših predragih pridelkov. Kam bi ti prodajal, če nekmetov ne bi bilo?? Kreten z nepopolno osnovno šolo. Pelaj se.

        16 40 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        13.07.2020 ob 19:19 gost

        Tij kupuješ ODPAD zato pa je toliko obolelih! Smrdeče meso pa gnila in zaražena solata!! Tele tij samo kupuj

        26 9 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      13.07.2020 ob 18:11 gost gost

      predlagam, da kmetje nemudoma odstavijo te predstavnike pridelovalcev. Eni in isti vsa leta, so se skurumpirali in nic dosegli.

      27 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      13.07.2020 ob 22:24 Resnica gost

      Kmetje na cesto,to politično bando poklat.

      18 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      13.07.2020 ob 23:27 Karel gost

      Države , ki imajo bogate kmete so tudi same bogate ! Razmislite kje je boljše živeti ?

      15 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      13.07.2020 ob 23:30 Karel gost

      DRŽAVE , KI IMAJO BOGATE KMETE SO TUDI SAME BOGATE ! RAZMISLITE , KJE JE BOLJŠE ŽIVETI ?

      5 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      13.07.2020 ob 23:46 gost

      Nič več sejat pol pa naj uvažajo jaz se več ne jeben z kmetijstvom

      13 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      14.07.2020 ob 4:41 gost

      Že dolgo gledam, da vsak večji kmet ima po tri traktorje in to nove Fende in svoje nove kombajne Klas, New Holand,potem pa pravijo da je gre dobro!

      7 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      14.07.2020 ob 7:14 Jože gost

      Smešna izjava o izobrazbi, a zdaj pa če bo čistilka univerzitetno izobražena dobi tudi temu primerno plačilo? In zaradi tega naj bo pšenica dražja, mi potrošniki pa plačamo...

      6 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        15.07.2020 ob 12:07 drej gost

        Glej, delo kmeta je od navadnega delavca, pa vse do direktorja. Vzemi tote vüre, pa boš vida, kak povprečno plačilo ne dosega standardov, ki jih dosegajo delavci na vseh teh položajih. ŽE nekda neje in zdaj tudi ne. Število kmetov pa pada in po tem fijasku bo še bolj padalo. Skratka, če greš po ekonomiji, se pridelava pšenice niti s subvencijami ne splača več. Torej samooskrba bo/je šla v kurac.

        1 2 Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      14.07.2020 ob 7:28 KAJ PA SUBVENCIJA ? gost

      Kmet dobi subvencijo za pšenico (če pridela kaj ali nič) + še denar za prodano pšenico, če si to skupaj zračunate pridete do rezultata, da slovenski kmet za pridelavo pšenice na 1 ha dobi največ v Evropi. Seveda kmetje so lukavi subvencije ne računajo zraven vik in krik pa zganjajo samo od cene plačila pšenice, kar je samo 1/2 prejetega denarja. Sicer pa lahko vsak vidi na javno dostopni strani Ministrstva za kmetijstvo koliko subvencije dobi posamezni kmet v Sloveniji in to so zelo visoki zneski in dokler še bodo subvencije (kar je napačno) so kmetje lahko samo lepo tiho. Kako dobro gre kmetom vidi lahko vsak, njihovo najnovejšo mehanizacijo, velike moderne traktorje, po tem sodeč jim ne more iti slabo. Vem zdaj bodo kmetje rekli, da vsak lahko gre kmeta, ampak SE NE MORE ker malega kmeta so uničili (kar je velika napaka) drmajo pa samo ti veliki kmetje in tu zraven ne moreš priti, ker so ti prerasli v veleposestnike kar jim je omogočila zgrešena slovenska kmetijska politika, zaradi tega je Slovenija iz leta v leto manj samooskrba, kar bomo čutili v krizah in nekateri pametnjakoviči bodo lačni.

      14 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      14.07.2020 ob 8:20 Kmet gost

      Vik in krik zganja SINDIKALIST, ki še vedno ne razume, da je pšenica borzno blago. Slovenska pšenica raste na zemlji tako kot Madžarska, Hrvaška....., če hočemo pridelati kvaliteto je vložek večji. Vsak pa ima možnost, da išče kupca po najboljši možni ceni

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      14.07.2020 ob 8:35 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Eno je,v verigi pšenice najslabše potegne kmet in mi potrošniki, vsi ostali so lakomni brez mere.

      8 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      14.07.2020 ob 9:02 kombajn gost

      Ene posrance tű gor nikakor ne razumem .Vsak ,ki toliko ve lajati o traktorjih in kombanjih se lahko poda v kmetijstvo in bo probal kako in kaj .Taki se razpravljajo o kmetijstvo ,če bi mu dal da obdeluje ograček ne bi znal kaj in kako kaj šele njive .Vi ,ki se oglašate za traktorje nimate nič tu zraven vašega ni niti € ,ker ste na socialni denarni podpori za to ne prdite .Drgo niste kot lenuhi takšni da smrdi od vas

      9 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      14.07.2020 ob 13:23 paktrejgar gost

      9:42 ............ Prasec ,kdo koli si spravi se delat .Končno pa od tebe nišče bolj ne smrdi kot ti nesnaga gnila .Jebem ti mesto ge boš ležal in da se boš še tam obračal prasec debeli.Pridi mi ga cecat ti in tvoja žena in hčeka katere še pes ne bi mrdal .Zarukani si se skoto in zarukani boš crkno .Marš u trij p****e materne

      6 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        14.07.2020 ob 14:42 Lendavski nadvojvoda(original) gost

        Paktrejgar,tij si pa že izven nurmalnuga kodeksa zdrave pameti in morale.Da nisi ti" desnojanševistični",tan su tüdi čistak nouri.

        4 2 Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      14.07.2020 ob 14:13 G. O. S. T. gost

      Kmeti so največje pijavke državne blagajne v kerovlagajo vsi davkoplačevalci. Hijene nesramne zato so pa vsi debeli 150kg.

      7 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        14.07.2020 ob 14:38 Lendavski nadvojvoda(original) gost

        G.O.S.T.,ka se razmiva,vsi davkoplačevalci,torej ne ti.Uživaj,še par dni(penzija socialna,boš pač z Cigoji pred banko),bo za pijačo.Sicer pa predlagam za nakup nekaj za pojest,boš kakšno kilo pridobil,za pamet tvojo je prepozno.

        3 1 Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      14.07.2020 ob 14:18 Kmet gost

      Trg in trgovina gledata samo cene če je ceneje na Kitajskem bodo kupli na Kitajskem da več zaslužijo tako kot mi se borimo za ceno. Da bi vsi jedli Slovenki kruh iz Slovenske krušne pšenice ga ni dovolj za vse tako pač je in obnašat se moramo tržno preosmerit proizvodnjo tam ki se več zasluži ali poiskat kupca ki bo za kvalitetno pšenico pošteno plačal in se nebo iz kvalitetne moke in kruha delal norca kot nekateri.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    20. gost
      14.07.2020 ob 18:40 G. O. S. T., gost

      ,,,, lendavski,,, kaj si se v komentarju našel da si postal tako nekolturen. Kdo kaj plačuje ne boš ti odločal vsak ve za sbe. Kdo kaj ima kdo kam vlaga ti že nisi tista oseba da bi to odločala. Po tvojem komentarju sodeč niti za sebe neveš kako in kaj štekaš bedak.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    21. gost
      15.07.2020 ob 8:47 srakoper gost

      Vsi ,ka serjete iz goubcev vam priporočam ,da začnete kmetovati in tudi vi boste imeli drage traktorje in kombajne saj pa vse ,dobite zastonj

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        15.07.2020 ob 12:39 gost

        Ti imaš IQ kuhane žabe. Prekleti pizdun, sploh se ne zavedaš, da delno živiš od naših žuljev, samo delno pa od svojega dela.

        1 1 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.