https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Murskosoboška občina praznuje občinski praznik

16.07.2020 ob 13:22  

Mestna občina Murska Sobota danes, 16. julija, praznuje občinski praznik.  


Občinski praznik Mestne občine Murska Sobota je povezan z datumom listine iz leta 1348, v kateri se prvič omenja kraj z imenom Muraszombatha. Kraj se v listini omenja dvakrat in sicer v zvezi z župnikom Jakobom iz Murske Sobote in v zvezi z državno cesto, ki povezuje mesto Radgono z Mursko Soboto.

Praznik občine so minuli petek že obeležili s slavnostno sejo, na kateri so bila podeljena najvišja občinska priznanja. Utrinke iz slavnostne seje najdete TUKAJ.

"Čeprav je bila Murska Sobota mesto že v srednjem veku, je začela dobivati urbano podobo v 2. polovici 19. stoletja; 1856 je bilo ustanovljeno prvo večje trgovsko podjetje, 1873 hranilnica, 1875 Kazino s precej bogato knjižnico, 1884 tiskarna in 1893 bolnišnica. Madžarsko izobraževalno društvo Slovenske krajine je leta 1885 pričelo izdajati časopis Muraszombat és Vidéke (do 1919, 1941-45). V upravno, gospodarsko, kulturno in šolsko središče se je razvila v začetku 20. stoletja. Poleg državnih in verskih osnovnih šol, je postopoma pridobila tudi različne srednje šole," je zapisano na spletni strani murskosoboške občine. 

Od danes naprej bo na Drevoredu Martina Luthra v središču Sobote na ogled ulična razstava z naslovom: Murska Sobota skozi objektiv Jožeta Kološe-Kološa.

Danes ob 19. uri bo potekal vodeni ogled in pogovor ob izbranih fotografijah stare Sobote. Vodenje oz. pogovor bo izvedla avtorica razstave Tamara Andrejek.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.