https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Po zadnjem predlogu bi pomurska postala murskosoboška pokrajina

21.07.2020 ob 9:00  

V Sloveniji že nekaj časa teče poizkus ustanavljanja pokrajin, pri izbiri imen pa se še vedno zapleta. Zadnji predlog Komisije za standardizacijo zemljepisnih imen predvideva, da bi se pokrajine imenovale po njihovih največjih mestih. Tako bi se npr. pomurska pokrajina preimenovala v murskosoboško.


Komisija za standardizacijo zemljepisnih imen (KSZI), ki jo je ustanovila Vlada Republike Slovenije z namenom usmerjanja in usklajevanja dela na področju standardizacije zemljepisnih imen v Republiki Sloveniji, je glede na pospešene dejavnosti za ustanovitev pokrajin v Sloveniji, pregledala predlagano teritorialno členitev Slovenije na pokrajine ter pripravila mnenje glede imen pokrajin.

Predlog 10 pokrajin s posebnim statusom ljubljanske in mariborske občine

Komisija je že večkrat v preteklosti razpravljala o problematiki poimenovanja regionalnih enot Slovenije na različnih ravneh in tudi sklenila, da je najustrezneje, če se regionalne enote sistematično poimenujejo po imenu največjega naselja znotraj posamezne regionalne enote.

Predlagani sistematični in enotni kriterij bi bil po njihovem mnenju namreč neodvisen od kakršnekoli delitve Slovenije oziroma kakršnegakoli števila enot, zato Komisija za standardizacijo zemljepisnih imen predlaga naslednja imena pokrajin:

 

Pomurska pokrajina bi se preimenovala v Murskosoboško, Štejerska v Mariborsko, Koroško-Šaleška v Velenjsko itd. Imenski izjemi sta obe pokrajini s posebnim statusom, pri katerih se komisija strinja, da se poimenujeta MO Ljubljana in MO Maribor.

Vir: pokrajine.si

"Upoštevanje strokovnega mnenja Komisije za standardizacijo zemljepisnih imen pri končni odločitvi glede imen slovenskih pokrajin bo zagotovilo enovito poimenovanje pokrajin, ki hkrati tudi presega ponekod nejasno oziroma dvoumno poimenovanje", so zapisali pri KSZI.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      21.07.2020 ob 11:29 gost

      pa koji kurac se tolko obadajo glede tega,naj rajši porihtajo gospodarstvo v regiji!murskosoboška pokrajina pa naj bo locirana na okolico murske sobote,jas nisem in nebom nikoli murskosobočanec,sem ponosen žuti marko,pa bo tako ostalo

      13 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      21.07.2020 ob 11:49 gost gost

      TOCNO TAKO SOBOTA ZJEBALA VSE FABRIKE PA DE SE POKRAJINO NAJ BO POMURSKA

      11 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      21.07.2020 ob 12:13 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Nikoli,lahko je le Soboško Lendavska pokrajina,s tem,da ima lendavski del status avtonomije.

      4 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        22.07.2020 ob 20:52 gost gost

        Le pravilno morajo zapisati ime "MURASOMBATORSEG" , da ne bo potem potrebno prehitro menjavati vseh napisov in dokumentov !!

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      21.07.2020 ob 12:32 Ribič gost

      Sploj ne nucamo pokrajn.To je samo povečanje javne uprave.Po domače povedano poligon za strankarske podpornike,od toga navadni lidje nemajo nikšega haska.

      9 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      21.07.2020 ob 13:12 Sonce gost

      To se o imenovalo,,, Madžarska pokrajina,, to je že dogovorjeno.,,, princ teme.,,,se je z orbanom tako dogovoril. Zato se njemi je pa zdaj vBrusli tak v rit potignu. Pa nam sramoto palik napravo govno.

      7 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        21.07.2020 ob 13:21 Lendavski nadvojvoda(original) gost

        Zdaj pa nekaj resnega,iščem Ivana v Bruslju na slikaj,nega ga na slikicaj nikdi,samo Orban.Te mi pa kapne zakoj ga nega....bil je Orbani v riti....zato...to je čista istina.

        5 1 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        21.07.2020 ob 13:25 Lendavski nadvojvoda(original) gost

        Jaz bom prislinjeni minister za provokacije in ostale težke zadeve.

        3 1 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      21.07.2020 ob 13:24 gost gost

      PA STO SE BOJI ORBANA TI SI LEJKO ZABAR ALI CEFUR ZNAS KA JE DEBRECENKA BOG ZIVI PREKMURCE

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        21.07.2020 ob 14:07 Lendavski nadvojvoda(original) gost

        Boug žijvi naše Madžarice,Boug žijvi perece pa paprikáš,pa pálinku tüdi.

        4 0 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.