https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Za pogin rib v Lisjakovi strugi kriva alkohol in žveplo?

31.07.2020 ob 6:00  

V ponedeljek smo poročai, da je bil v Lisjakovi strugi pri Gornji Radgoni, opažen večji pogin rib. Poginilo jih je več sto, kot kaže zaradi alkohola in žvepla, ki ju je nekdo izpustil v vodo. V enem od ribnikov so neuradno izmerili kar 4,7 promila alkohola.


Kot je za STA povedal predsednik ribiške družine Radgona Andrej Vreča, jih je na težave v ponedeljek opozoril zasebnik Franc Vodenik, ki ima na potoku ribnik. V njem so takrat neuradno izmerili 4,7 promila alkohola, v Lisjakovi strugi pa 3,5 promila. V torek so v zgornjem ribniku pri Hercegovščaku še vedno izmeril 1,1, v Lisjakovi strugi pa 1,2 promila alkohola.

Franek Radolič, predsednik komisije za varstvo voda pri Ribiški družini Radgona, ob tem za STA dodaja, da je moralo biti alkohola v potoku res veliko, če upoštevamo, da je struga dolga vsaj 1,5 kilometra. Ribiči so sicer ukrepali, ribnik poapnili in postavili razpršilnike za dovajanje kisika v vodo, a očitno prepozno.

Foto: ribiskekarte.si

Do uradnih ugotovitev ribiči za pomor ne želijo nikogar kriviti, domnevajo pa, da je moral nekdo v potok izpustiti večje količine vina, ali pa čistiti sode z alkoholom in žveplom.

Poginilo je veliko krapov, amurjev, ščuk in ostrižev, najbrž zaradi pomanjkanja kisika, ki ga je vezalo žveplo.

Ker pijejo vodo iz potoka in ribnikov številne živali, naj bi se sumljivo, torej pijano, obnašale tudi nekatere od teh, so še povedali ribiči, ki se bojijo da krivca tudi tokrat uradno ne bodo našli, saj se po njihovem alkohol in žveplo v potoku nista pojavila prvič. V ponedeljek si je kraj dogodka ogledal policist, potem pa še okoljska inšpektorica, piše STA.

Škodo v denarju težko ocenjujejo, pravijo pa, da bo za vzpostavitev prejšnjega stanja potrebno veliko časa in naporov.

*Fotografije so simbolične

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      31.07.2020 ob 10:42 birka gost

      Ka pa te so Stajarci lanjsko vijno ven vlili ?

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      31.07.2020 ob 19:38 gost

      hoteli so napiti ribe :) o vi poredni štajerci eni :D hehe

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      31.07.2020 ob 20:40 ka su ribe krive gost

      da so se po nedolžnm morale napiti in v mukah umreti. Te še pa ostale živali, ki so pile vodo iz ribnika, je ena vidra bila tako pijana, da ne ve, da jo je zajec "nategnil" O joj, joj, Štajerci, malo ga biksate.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      31.07.2020 ob 20:59 Pomurec kurec gost

      Riba mora plavati tùdi v vinu

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.