https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Preverjamo: Kje v Pomurju se najbolj splača urediti življenjsko gnezdece

 

Gradnja stanovanjskega objekta je zelo pomembna odločitev v življenju. Če niste že od nekdaj odločeni, kateri kraj boste izbrali za svoj dom, lahko na to vplivajo tudi cene parcel in prispevkov, ki se med pomurskimi občinami razlikujejo.  V izbranih pomurskih občinah smo preverili, kje se najbolj splača graditi.

Najnižje cene parcel na Goričkem

Kot so nam sporočili iz pomurskih občin, je težko določiti povprečno ceno parcel, saj je odvisna predvsem od dogovora med prodajalcem in kupcem parcele. Po ocenah, ki so nam jih posredovali, lahko razberemo, da so najnižjo ceno izpostavili v Občini Gornji Petrovci in Občini Puconci, kjer se giblje cena od 1 oziroma 5 €/m2 naprej, seveda pa ob tem velja še enkrat izpostaviti, da bi ob dobrem dogovoru lahko morda tudi v kateri drugi občini kupili parcelo po tako ugodni ceni. V kolikor bi želeli bivati v Mestni občini Murska Sobota, bi za parcelo morali odšteti med 50 do 70 €/m2 v mestu in med 15 do 20 €/m2 v primestnih naseljih.

V občinah Gornji Petrovci in Rogašovci ne zaračunavajo komunalnega prispevka

V kolikor se odločite za gradnjo, je med drugim potrebno poravnati tudi komunalni prispevek, ki je odvisen od velikosti gradbene parcele, neto tlorisne velikosti objekta ter faktorja dejavnosti oziroma namembnosti, iz česar izhaja, da za noben stanovanjski objekt ne bo odmerjen enak komunalni prispevek. Nekatere občine so nam podale primere izračunov komunalnih prispevkov, kot je razvidno v tabeli.

Občina Gornji Petrovci in Občina Rogašovci zaenkrat komunalnega prispevka ne zaračunavata, te ugodnosti pa so mlade družine deležne tudi v Občini Križevci, kjer so družine s tremi mladoletnimi otroki oproščene polovice komunalnega prispevka, družine z štirimi in več mladoletnimi otroki pa so v celoti oproščeni plačila komunalnega prispevka. V Občini Tišina z zadnjo spremembo Odloka ponujajo možnost odplačila komunalnega prispevka v največ 24 obrokih. Podrobnosti si lahko ogledate v spodnji tabeli.

Občina

Povprečna cena parcel

Višina komunalnega prispevka

Ugodnosti za mlade družine

Občina Gornja Radgona

Okrog 20,00 € na m2 (velja za nepremičnine, ki jih prodaja občina).

Primer komunalnega prispevka (za vodovod, kanalizacijo, cesto, javno razsvetljavo, ravnanje z odpadki, urejene javne površine) za stanovanjski objekt v Gornji Radgoni, ki ima neto tlorisno površino 200 m2, parcela je 800 m2, ki je znašal skupaj 3.634,00 €. Višina odmerjenega komunalnega prispevka za stanovanjski objekt v Spodnji Ščavnici (brez kanalizacije), ki  ima neto tlorisno površino 144 m2, parcela je 750 m2, je znašala skupaj 1.866,00 €.

Ne.

Občina Gornji Petrovci

Za stavbno zemljišče 100,00 €/ar, za kmetijsko zemljišče 50,00 €/ar.

Ne pobira komunalnega prispevka.

Ne.

Občina Križevci

Cene se gibljejo od 10 €/ m2 naprej.

 

Primer: za stanovanjsko hišo v velikosti 150 m2 na parceli velikosti 300 m2, ki je opremljena z vso komunalno infrastrukturo, bi odšteli cca. 2.500,00 € komunalnega prispevka.

Družine s tremi mladoletnimi otroki so oproščene polovice komunalnega prispevka, družine s štirimi in več mladoletnimi otroki pa so v celoti oproščeni plačila komunalnega prispevka.

Občina Kuzma

Gradbene parcele cca 8-10 €/ m2, kmetijska zemljišča pa 0,5-0,6 €/ m2.

Komunalni prispevek znaša v občini 1.500 € in za znesek se na parcelo do 5 m od objekta pripelje občinski javni vodovod.

Nanaša se na predhodni odgovor, ki pomeni zagotovo ugodnost za mlade družine.

Občina Lendava

Za trgovske centre in podobne dejavnosti se cena giblje med 50 – 100 €/m2. Cene industrijskih parcel so med 20 – 30 €/m2.

Občina Lendava ima razmeroma nizek komunalni prispevek in s tem spodbuja investitorje, da gradijo pri njih (~ 6 €/m2).

Ugodnosti so enake za vse investitorje in jih po zakonu tudi ne morejo različno obravnavati.

Občina Murska Sobota

Med 50 do 70
€/m2 v mestu, v primestnih naseljih pa med 15 in 20 eur/ m2.

V povprečju se giblje med 5.000 do 7.000 €.

Ne.

Občina Puconci

Med 5 in 25 eur/ m2.

Odvisno od velikosti gradbene parcele
in neto stanovanjske površine.

Ne.

Občina Rogašovci

Povprečna cena gradbene parcele v občini Rogašovci je 10,00 €/m2.

Komunalnega prispevka občina za enkrat še ne zaračunava.

 

Ne.

Občina Tišina

Občinska stavbna zemljišča je cenilec ovrednotil 18 € / m2 z DDV.

Za primer 150 m2 hiše na 700 m2 parceli znaša komunalni prispevek ca. 4.600 €.

Ne.


Mlade družine rešujejo stanovanjski problem z dozidavo ali nadzidavo obstoječih objektov

Kot so nam še sporočili iz pomurskih občin, v občinah Gornji Petrovci in Lendava gradnja stanovanjski objektov ostaja na isti ravni, medtem ko so v občinah Križevci in Murska Sobota zaznali upad gradnje. Kot so še dodali v murskosoboški občini, opažajo, da si mlade družine rešujejo stanovanjski problem z dozidavo ali nadzidavo obstoječih stanovanjskih objektov, praviloma pri starših.

Rahlo povečanje gradnje stanovanjskih objektov zaznavajo v občinah Tišina, Rogašovci, Gornja Radgona, Puconci in Kuzma. Na Občini Kuzma so izpostavili, da je problem je v počasnosti sprejemanja občinskega prostorskega načrta, kjer nekako pristojni državni organi zavirajo celotni postopek za pridobitev novih parcel za gradnjo in pa seveda novost od 13.6.2001 dalje uvedena odškodnina za spremembo namembnosti kmetijskega zemljišča.

    Komentarji

    1. rokec77
      09.08.2011 ob 18:58 rokec77

      Niste eni par občin pozabili?

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.