https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Današnji mednarodni dan opozarja na težave mladih

12.08.2020 ob 6:05  

Danes, 12. avgusta, je mednarodni dan mladih. Letos bo posvečen vključenosti mladih v različne oblike delovanja na lokalni, državni in globalni ravni.

Združeni narodi so leta 1999 razglasili 12. avgust za mednarodni dan mladih z namenom, da bi se vsako leto razpravljalo o različnih vprašanjih, ki zadevajo mlade ljudi, in opozarjalo na njihovo pomembno vlogo v družbi na splošno. V letu 2020 je vodilna tema vključenost mladih v različne oblike delovanja na lokalni, državni in globalni ravni.

V Sloveniji je bilo v začetku letošnjega leta 310.000 mladih, to je tistih, ki so bili stari od 15 do 29 let. Oseb, starih 29 let, je bilo za 29 odstotkov več kot oseb, starih 15 let. Ob osamosvojitvi Slovenije pa je bilo mladih 430.000, največja relativna razlika med posameznima generacijama pa ni presegla 15 odstotkov.

Mladi so zelo heterogena skupina, za katero so značilne nekatere prelomnice v življenjskem ciklu. Nekatere so izpostavljene v spodnji tabeli, in sicer na osnovi primerjave podatkov iz terenskega popisa v 1991 in tistih iz registrskega popisa v 2018. Slednji izkazuje, da je tedaj v Sloveniji bilo le še 312.000 mladih.

Kot kažejo podatki Statističnega urada RS je skoraj vsak peti zaposlen mladi v začetku leta 2018 opravljal delo strokovnjaka ali je delal v storitvenih poklicih oziroma kot prodajalec. Delež mladih, ki so opravljali storitvene poklice oz. delali kot prodajalci, je tudi najbolj presegal delež vseh zaposlenih, ki so opravljali te poklice. Več mladih od povprečja je opravljalo tudi poklice za neindustrijski način dela, vojaške poklice, poklice za preprosta dela ter različne industrijske poklice.

Na drugi strani pa sta od povprečja izrazito odstopali dve poklicni skupini. Med mladimi je bilo manj kmetovalcev od povprečja, relativno najmanj mladih pa je opravljalo menedžerske poklice oz. zasedalo visoka uradniška delovna mesta v javni upravi. Prav večja zastopanost mladih pri političnem odločanju na nacionalni ravni je eden od poudarkov letošnjega mednarodnega dneva mladih.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      13.08.2020 ob 6:53 . gost

      če so mladi pametni, v politiko in gospodarstvo ne bodo šli.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      13.08.2020 ob 8:00 gost

      Kaj pa jim bo manjkalo v politiki? NIČ čisto NIČ.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.