https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Janša: Priključitev Prekmurja je bil za Slovence na levem bregu Mure izjemen dogodek

17.08.2020 ob 10:00  

Predsednik vlade Janez Janša je ob dnevu Združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom podal poslanico.


Poslanico objavljamo v celoti:

 »Priključitev Prekmurja h Kraljevini SHS leta 1919 je bil za Slovence na levem bregu Mure izjemen dogodek. Življenja Prekmurk in Prekmurcev je ta dogodek temeljito spremenil in jim hkrati omogočil, da se je vsaj večina njih po tisočletnem prebivanju pod madžarsko krono politično, gospodarsko in kulturno priključila matičnemu narodu.

Seveda pa združitev prekmurskih Slovencev z matičnim narodom nikakor ni bila samoumevna ali preprosta. Mnogo velikih mož slovenske in druge narodnosti si je dolgo in z izjemnim trudom prizadevalo, da se je tehtnica nagnila v stran priključitve Kraljevini SHS in omogočila to neponovljivo dejanje v zgodovini Slovenk in Slovencev.

Vznesenost in radost prekmurskih Slovencev ob dogodku, ki predstavlja izjemnost v bogati in razvejani zgodovini slovenstva, najbolje opiše zapis, objavljen 17. avgusta 1919 v glasilu Novine, ki je ohranil svojo moč preko več kot stoletje dolgo dobo:

Dragi rojaki!

Deca ste lüblene slovenske matere, slavne Slovenije, štera prebridke skuzé morete točiti. ... Poslüšajte jo, potrta srca, poslüšajte jo vsi mladi i stari, katoličanci i evangeličanci, bogati i soromaki, vsi ste njéni, nad vse vas razprestera svoje materne peroti, zato ka ste vsi njena deca, zato ka ste vsi Slovenci. To ste! ... To veselo vest, glas preradosten tvojega rešenja ti naznanja tvoja slovenska mati, mati Slovenija. Prekjezeroletno robstvo konec jemle. ... Veseli se, dobro slovensko lüdstvo, vüra tvoje slobode je odbila, vernost tvoja je plačo dobila!"

Naj v tem duhu izrazim iskreno hvaležnost do vseh, ki so pred davnimi leti s svojim delom ljudi spodbujali k poglabljanju vere, ljubezni do maternega jezika, Slovence pa k združitvi z matičnim narodom. Velike sanje so stkane iz številnih dejanj ljudi, ki se odzovejo klicu časa in oviram navkljub vztrajajo na poti, ki jo izrisuje zgodovinski trenutek. Zaradi ljudi, ki so v zgodovini naroda razumeli zgodovinski kontekst časa, smo danes gospodar na svoji zemlji. Tudi v aktualnem trenutku, ko so razmere in izzivi sicer drugačni, pa bistvo ostaja enako. Samo združeni in povezani v enotnem hotenju in prizadevanju za blagor domovine smo močni kot posamezniki in kot narod.

Slovenski narod je bil v zgodovini izkušan z mnogimi preizkušnjami. Bojevali smo številne bitke, bili v njih poraženci pa tudi zmagovalci. Z veseljem ob zmagi, kot je bila združitev prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, so bili poplačani vsi težki trenutki, noči, polne dvomov, neskončna prizadevanja, odpovedi in žrtve. Naj z zaupanjem, najlepšim darilom, ki ga prinaša zmaga s seboj, stopamo proti jutrišnjemu dnevu. Naj nas noben dvom ali strah ne ustavi pred zmago, ki je zapisana v dušo slovenskega naroda. Združenega in enotnega.

Iskrene čestitke ob Dnevu združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom!« je v poslanici zapisal predsednik vlade Janez Janša.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      17.08.2020 ob 10:52 zabruhati gost

      ka je JJ prle pijtal orbana, či lejko kaj napijše ob današnjem prazniku?

      19 16 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      17.08.2020 ob 11:48 G. O. S. T. gost

      Odkje pa ta bedak ve za Prekmurje saj ko gre k prijatelju diktaturju na Madžarijo se po njegovem pelje že po madžarski. Kaj on ve o priključitvi Prekmurja če pa neve kdo je bil ukopator druge svetovne vojne pri nas. Niti neve kdo je bil osamosvojitev za samostojno Slovenijo. Ve pa kdo je takrat prodajal orožje in kdo ga je kupoval.

      20 19 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.08.2020 ob 13:59 uporabnik2 gost

        Izpostavil bi zgolj nekaj napak v vašem zapisu: odkje = od kje, diktaturju = diktatorju, neve = ne ve, ukopator = okupator ... da o vejicah in ostalih ločilih ne govorimo.

        13 12 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      17.08.2020 ob 12:07 KEMAL gost

      G.O.S.T., ti si budala in to velika!

      11 15 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      17.08.2020 ob 13:05 Magyar Bacsi gost

      Usrani vugnjene Jancsi smrdi, ker se je ukozio.

      15 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      17.08.2020 ob 13:45 gost

      sami provokatorji tukaj..nisem pristaš Janše,a je pa mislim ,da prvi premie ,ki se je v poslanici spomnil ter čestital prekmurcem ob današnjem prazniku,je mogoče katara prejšnja vlada,prejšni premie storil kaj podobnega? mi malo osvažite spomin..ni.. tako da hvala na izrečenih čestitkah,vsi mađaroni in provokatorji ter levaki pa se kar slinite in žalite,saj drugo itak ne veste ..ostalim čednim in neuvrščenim pa želim lep današnji naš prekmurski praznik,pa pogumno naprej .

      17 15 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.08.2020 ob 16:26 963 gost

        Podpišem se pod naslednji komentar: Janez Janša premier Slovenije, se ni osebno udeležil praznika priključitve Prekmurja in Prekmurcev matičnemu narodu in državi, verjetno mu je bilo nerodno pred svojim vodjem Orbanom, kateremu je že obljubil Prekmurje

        11 7 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.08.2020 ob 22:43 Joužek gost

        Gost ob 16.26: Tako kot Kučana (in cel kup levih) bi morali povabiti tudi predsednika vlade. Ampak organizatorjem se to ni zdelo pomembno. Tudi v Ljubljani predsednika vlade ni bilo na proslavi. Bil pa je Jankovič, Türk, Lipič, Jevšek (če je bil Jevšek, bi morali biti tam tudi vsi ostali prekmurski župani) itd. Ampak levi so si to praznovanje prisvojili. Da lahko praznujemo, so pa zaslužni desni, katerih imen se ne sme vklesati v spomenik združitve Prekmurja z matičnim narodom.

        5 2 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      17.08.2020 ob 14:39 G. O. S. T.,,, gost

      Resnica in strah sta največja bolezen človeštva za vse bedake od kamela, gost 13.59,,, itd

      8 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      17.08.2020 ob 15:06 gost

      kdo je pa pisal ob 13.59? hehe g.o.s.t.,, topla piva preveč,ali predolgo na soncu? ...ob tej uri ni nokogar tukaj,en je napisal ob 13:45 pa 14:34 ..malo majn tople pive pa bo

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      17.08.2020 ob 15:10 AJAJAJAJAJAJAJAJAJ gost

      Še veliko bolje bi nam bilo, če na vladi ne bi bil IVAN JANUZAJ JANSHA.

      9 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      17.08.2020 ob 16:13 G. O. S. T. gost

      Kemal ali kamela vse eno bedaki si tako ali drugače in hlapec,,,, princa teme,,,,.

      9 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      17.08.2020 ob 19:28 gost

      Sramota in še enkrat sramota sploh pisati o Puklastem JJ !

      8 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      18.08.2020 ob 3:47 Canada gost

      Canadski Prekmurec Vseposedi pisete ds se je Prekmurje prikljucilo Sloveniji.To pa nepijsete stere 3 vasi so se zadnje priklucile Sloveniji . Kramarovci Ocinje pa Fiksinci to so bile Avstrijske vasi po vojni so tiste lidij ka so ziveli v tej vasej izselili . Mij smo pa te se preselili v Kramarovce . Spominjan se ka so prisli Avstrijski ledgej nazaj pa smo mij en kratek cas zeveli z Avstrijcem v istoj izi te so jih pa izselili v Avstrijo.

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.