https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Inšpektorji ob nadzoru čezmejnega pošiljanja odpadkov ugotovili dve kršitvi

20.09.2020 ob 9:00  

Predstavniki Inšpekcije za okolje in naravo, Finančne uprave in Policije so v avgustu izvajali naključne akcije nadzora čezmejnega pošiljanja odpadkov. V 33 opravljenih nadzorih sta bile ugotovljeni dve kršitvi, in sicer ena nezakonita pošiljka odpadkov ter eno prevozno sredstvo, ki ni bilo označeno s predpisano tablo »A«.

Med nadzori so bile najpogosteje pregledane pošiljke odpadnega papirja, odpadne plastike in iz odpadkov pridobljenega goriva. Poleg teh vrst odpadkov so nadzorni organi kontrolirali tudi pošiljke mulja iz čistilnih naprav, odpadnih oblačil, odpadnih gum, odpadne (ne)kovine, izrabljenih akumulatorjev in odpadnega lesa.

V večini kontroliranih pošiljk je šlo za tranzit odpadkov preko Slovenije, najpogosteje iz Italije, končne destinacije pošiljk odpadkov pa so bile Madžarska, Avstrija in Hrvaška.

Na mejnem prehodu Obrežje je bila odkrita nezakonita pošiljka odpadkov, poslana iz Slovenije na Hrvaško. Šlo je za neustrezno klasifikacijo odpadka in posledično nepravilno uporabo postopka za čezmejno pošiljanje odpadkov. Pošiljka je bila deklarirana kot odpadki iz neobdelane plute in lesa, pri fizičnem pregledu pa je bilo ugotovljeno, da gre za pošiljko zmletih ivernih plošč, torej za pošiljko obdelanega lesa. Pošiljka je bila vrnjena na mesto nakladanja, kjer se bo nadaljeval inšpekcijski postopek.

Foto: Inšpektorat RS za okolje in prostor

Poleg čezmejnih pošiljk odpadkov so predstavniki Policije in Finančne uprave izvajali nadzor tudi po ostalih področjih iz pristojnosti obeh služb. Tako so odkrili primer, ko prevozno sredstvo ni bilo označeno s predpisano tablo »A« in kršitelju izdali plačilni nalog.

Akcije nadzora se bodo izvajale tudi v prihodnje, so zapisali na Inšpektoratu RS za okolje in prostor.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      20.09.2020 ob 11:09 gost

      Inšpektorji po domače povedano serejo Nej nadzirajo bilo kaj ali bilo koga. V pisarnah sedijo pa Bogi čas kradnejo vo z pisarne genejo samo da se v Soboti voni jej pa piji to pa je senje sočna vilica, itd. Te su prisotni pa to pri šankaj so glavni.

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.