https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Pisani baloni štiri dni krasili pomursko nebo, Buzeti slovenski podprvak

Murska Sobota, 31.08.2020 ob 14:00  

Z razglasitvijo najboljših pilotov in podelitvijo medalj se je v Polani pri Murski Soboti zaključilo odprto državno prvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni. Štiri dni so na prekmurskem nebu tekmovali barviti toplozračni baloni, obiskovalci pa so prvič lahko opazovali vzlet plinskih balonov.


Slovensko odprto državno prvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni je potekalo v okolici Murske Sobote od 27. do 30. avgusta. V štirih tekmovalnih dneh so, zahvaljujoč ugodnim vremenskim razmeram, uspeli izpeljati vseh predvidenih šest poletov. Piloti iz Slovenije, Madžarske, Slovaške in Avstrije so pokazali svoje spretnosti in znanja v različnih tekmovalnih nalogah.

 

V skupni mednarodni konkurenci je med 12 piloti iz štirih držav zmagal Helmut PÖTTLER s 15683 točkami. Drugi je bil Thomas KINDERMANN-SCHÖN, s 15349 točkami, tretji pa Daniel KUSTERNIGG, s 15294 točkami. Vsi trije so prihajali iz sosednje Avstrije.

Prekmurec podprvak

Najboljši Slovenec je bil Vito ROME iz balonarskega društva Uranos na odličnem 4. mestu, ki je v skupnem seštevku tudi ubranil naslov državnega prvaka. Uvrstitve na letošnjem odprtem državnem prvenstvu štejejo tudi za kot kvalifikacije za Svetovno prvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni Murska Sobota 2022, ki bo potekalo na isti lokaciji. Vito ROME je tokrat zbral 15214 točk. Drugi v razvrstitvi za slovensko državno prvenstvo je bil Prekmurec Dejan BUZETI iz Balonarskega kluba Bakovci, s 13495 točkami, tretji pa Jernej BOJANOVIČ s 12730 točkami.

Odličja najboljšim so na zaključni slovesnosti podelili Matjaž Pavlinjek, predsednik balonarskega kluba Roto, Štefan Pavlinjek, predsednik skupine Roto in predsednik balonarske komisije pri Letalski zvezi Slovenije in Goran Grgič, direktor tekmovanja.

Ob tej priložnosti se je Jevšek zahvalil prekmurskemu balonarskemu klubu Roto, da mu je uspelo pripeljati prvenstvo v Pomurje in predvsem tekmovanje realizirati na najvišji možni izvedbeni ravni, kljub omejitvam zaradi koronavirusa.

Največji balonarski spektakel pri nas je prinesel čudovite poglede na množico pisanih balonov v zraku in štiri dni razveseljeval obiskovalce v okolici letališča in na družabnih omrežjih, organizatorjem in tekmovalcem pa prinesel obilico koristnih izkušenj za prihajajoče svetovno prvenstvo 2022.

V sklopu teh športnih dogodkov je slovenska javnost prvič po 86 letih spoznala tudi plinske balone. Trije plinski baloni so se na polet pripravljali ob paviljonu Expano v Murski soboti. Premierno pa je sledil edinstven vzlet vseh treh balonov; slovenska pilota Grega Trček in Filip Štucin sta plinski balon v eni noči pripeljala na Poljsko in ob 6.50 pristalo južno od Katowic, v mestecu Bijelo Bilsko (Bielsko-Biala). Ta izjemen polet bo zapisan v zgodovino slovenskih balonarskih dosežkov.

Soboto je kljub vetrovnemu vremenu zaznamovala revija "Night Glow", na letališču v Murski Soboti, kjer so obiskovalci lahko občudovali toplozračne balone z atraktivnimi elementi te discipline.

Tekmovanje se je sicer uradno začelo v četrtek, 27. avgusta, na letališču v Murski Soboti, s prvim tekmovalnim poletom tik pred sončnim zahodom. Ob odprtju prvenstva v Ženavljah sta zbrane nagovorila Matjaž Pavljinjek, generalni direktor organizacije tekmovanja, in Franc Šlihthuber, župan občine Gornji Petrovci. Ob tej priložnosti smo se spomnili prvega pristanka plinskega balona v Sloveniji davnega leta 1934.

 

Leta 2022 bo v Murski Soboti potekalo Svetovno prvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni, na katerem pričakujemo 105 balonarskih ekip iz vseh kontinentov. Skupaj s fiesta poleti bomo lahko občudovali 150 balonov istočasno na prekmurskem nebu. Ta organizacijsko izjemno zahtevna športna prireditev še dodatno krepi prepoznavnost Slovenije v svetu na področju vrhunskega športa in turizma.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.