https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Poziv porabskih Slovencev k odprtju dodatnega mejnega prehoda

02.09.2020 ob 13:00  

Kot smo poročali o torkovem zaprtju madžarske meje za tuje državljane, je na terenu ob meji še vedno nekaj nejasnosti, predvsem pri prehajanju meje tam, kjer živijo porabski Slovenci. Na območju, kjer živijo porabski Slovenci so namreč vsi trije mejni prehodi zaprti, zdaj je mogoče vstopati na Madžarsko le na mejnih prehodih Pince, Dolga Vas in Hodoš.


Predstavnika porabskih Slovencev sta zato madžarsko notranje ministrstvo pozvala, naj odpre mejni prehod Verica-Čepinci, ki je za slovensko manjšino izjemnega pomena. Porabski Slovenci morajo zdaj potovati čez mejni prehod Hodoš, kar nekaterim podaljša pot za 100 kilometrov in vzame dve dodatni uri. Slednje pa velja tudi za tiste, ki prihajajo iz Slovenije, predvsem so to učitelji in vzgojitelji, ki pomagajo na narodnostnih osnovnih šolah in vrtcih v Porabju ter tudi dnevni migranti.

Med državama prihajajo iz Slovenije tudi strokovnjaki, veliko je tudi stikov med politiki, šolniki, kulturniki, novinarji, zaposlenimi na Državni slovenski samoupravi in Zvezi Slovencev, predstavniki cerkve, tudi podjetniki in navadnimi državljani, ki so v vsakodnevnih stikih oziroma člani družin, ki živijo na obeh straneh meje, opozarjata po poročanju STA, predsednik Državne slovenske samouprave Karel Holec in zagovornica Slovencev v madžarskem parlamentu Erika Köleš Kiss.

Porabski Slovenci podpirajo tudi vnovično odprtje mejnega prehoda med Madžarsko in Avstrijo na Dolnjem Seniku, saj ga za svojo vsakodnevno pot do delovnega mesta v Avstriji poleg porabskih Slovencev uporabljajo tudi državljani Slovenije.

Težave so tudi na Dvojezični osnovni šoli Prosenjakovci, ki jo letos obiskuje 100 učencev, od tega 42 iz Madžarske. Kot pravi ravnateljica Jožica Herman, si želijo, da bi bil mejni prehod Prosenjakovci odprt vsaj eno uro zjutraj in eno uro popoldan, da bi lahko starši nemoteno pripeljali in odpeljali otroke v šolo in iz nje.

Ob meji še vedno ni jasno, za koga vse velja dovoljenje za gibanje tujcev v 30-kilometrskem mejnem pasu, če se vrnejo v domovino v 24 urah. Nekateri razlagajo, da velja to za vse in da ne potrebujejo nobenega potrdila, drugi pa, da velja dovoljenje za omejeno gibanje le za dvolastnike in dnevne migrante, ki potrebujejo tudi potrdilo o zaposlitvi ali drugo ustrezno dokazilo, poroča STA.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      02.09.2020 ob 20:23 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Če Ivan ne bi bil Orbán,bi zaprl dva dolnja prehoda za Vougre.Tak trbej delati,svoj narod tan prejk v künšt jemati,svoju krv brániti,mater van kučijášku desnu fašistoidno ,izdajalsko ,madžaronsko,domobransko.

      1 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.