https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Nedeljsko neurje ogrozilo obstoj mnogih kmetij, Pivčeva obljubila pomoč

03.09.2020 ob 19:00  

Kmetijska gozdarska zbornica Slovenije (KGZS) poziva k ukrepanju zaradi vse pogostejših neurij in drugih negativnih vplivih, ki nastajajo zaradi podnebnih sprememb. Ob tem opozarjajo, da škoda zaradi neurij ogroža obstoj mnogih kmetij. Škodo si je ogledala tudi ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, dr. Aleksandra Pivec.


Zadnje neurje s točo 30. avgusta je zajelo najširše območje Slovenije, o veliki škodi na kmetijskih rastlinah in objektih pa poročajo praktično od povsod. Najbolj so bila prizadeta območja Ljutomera, Jeruzalema, Haloz, Ptuja, Ormoža, Šentjurja, Sevnice, Radeč in Laškega. Veliko škodo je močan veter s točo naredil tudi na Tolminskem, Krasu in v Goriških Brdih.

Nekateri vinograd in sadovnjaki so močno poškodovani, med njimi nekateri tudi 100-odstotno. Poleg pridelka so poškodovane so tudi same trte, kar bo vplivalo na pridelek v naslednjem letu, ponekod tudi v naslednjih dveh letih.

»Vreme letos ni najbolj naklonjeno normalni in nemoteni kmetijski pridelavi. Že v aprilu smo se srečali s pozebo, ki je pustila usodne posledice na sadnem drevju, nato sta sledila spomladanska suša, ki je precej prizadela nekatere poljščine, zlasti pšenico, in nato še obdobje prekomernih padavin, ki je oteževalo žetev. Že od začetka junija pa se hkrati s precejšnjimi temperaturnimi nihanji soočamo tudi z lokalnimi neurji in točo, ki pa je konec avgusta zajela tudi širše območje Slovenije«, so spomnili v KGZS.

Kot so zapisali pri STA v zbornici opozarjajo, da škoda zaradi neurij ogroža obstoj mnogih kmetij. Zato je v okviru skupne kmetijske politike potrebno povečati obseg sredstev za naložbe za zmanjševanje tveganj v kmetijstvu (zaščita proti toči, pozebi, suši, poplavam), oblikovati sistem zavarovanja z najvišjo stopnjo sofinanciranja, ki bo finančno vzdržen za kmete, ter ustanoviti rizični sklad za pokritje škod.

Foto: Ministrstvo za kmetijstvo RS (Twitter)

V nedeljskem neurju je včeraj v sredo eno od najbolj prizadetih območij obiskala tudi kmetijska ministrica Aleksandra Pivec, ki je po ogledu v Ormožu povedala, da je še vedno na voljo kar nekaj sredstev iz naslova ukrepov razvoja podeželja, tudi za obnovo gozdov po opravljeni sanaciji, zato bodo takoj začeli z obveščanjem o tem, da je te ukrepe še mogoče koristiti.

"Po dokončni oceni škode pa bomo preverili tudi druge možnosti, če bo treba pomagati še s kakšnimi drugimi ukrepi," je dejala Pivčeva.

 

 

 *Foto: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      03.09.2020 ob 19:22 gost

      Kakše kefe na slikaj Priklopiti jih je potrebno!

      4 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      03.09.2020 ob 19:23 * gost

      Kako lahko nekdo, ki mu ni pomoči, obljublja pomoč? Gre za politično truplo.

      7 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      03.09.2020 ob 20:04 gost

      Zopet bo Puklavec dobil-

      5 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      04.09.2020 ob 0:51 Risto Kubura gost

      Faflekojca - gumijasta Ančka ...pokvarjena do amena.

      2 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      04.09.2020 ob 7:16 Risto Kubura gost

      Faflekojca je kuzla.

      2 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      04.09.2020 ob 7:17 Risto Kubura gost

      Faflekojca je kuzla.

      2 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.