https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Od sobote znova odprt mejni prehod Verica-Čepinci

04.09.2020 ob 11:00  

Mejni prehod Verica-Čepinci, ki je pomemben za porabske Slovence, bo od sobote spet odprt med 6. in 18. uro. Dvakrat dnevno bo dovoljeno tudi prehajanje meje staršem, ki otroke iz Madžarske vozijo v šolo v Prosenjakovce.


Madžarska je v torek zaprla meje za tujce in so sprva ostali s Slovenijo odprti le trije prehodi, od sobote pa se ponovno odpira prehod Verica-Čepinci.

»Za odprtje izjemno pomembnega prehoda za porabske Slovence, ki so bili tako znova odrezani od matične domovine, so si njihovi predstavniki od torka prizadevali na madžarskem notranjem ministrstvu, prav tako je bilo aktivno slovensko zunanje ministrstvo.

Kot pravi zagovornica Slovencev v madžarskem parlamentu Erika Köleš Kiss, so si želeli, da bi bil prehod odprt vsaj kakšno uro prej, a so vseeno zadovoljni, da bo sploh odprt.

Ob tem zagovornica svetuje, da je vendarle dobro imeti s seboj kakšen dokument o dvolastništvu ali potrdilo delodajalca, čeprav uradno velja, da lahko vsi slovenski državljani v 30-kilometrski pas od državne meje na Madžarsko vstopajo za največ 24 ur brez potrdila.

Madžarske oblasti so uslišale tudi prošnjo porabskih Slovencev, naj odprejo mejni prehod z Avstrijo na Dolnjem Seniku, ki ga na poti na delo pogosto uporabljajo tudi delavci iz Slovenije, tudi ta prehod naj bi bil odprt od sobote med 7. in 19. uro,« navaja STA.

Prehajanje meje v Prosenjakovcih dovoljeno dvakrat na dan za starše otrok

Rešena je tudi težava za 42 učencev dvojezične osnovne šole Prosenjakovci, ki prihajajo iz Madžarske, ti namreč niso smeli čez mejo v Prosenjakovcih, temveč na oddaljenem Hodošu.

Kot je za STA povedala ravnateljica šole Jožica Herman, so Madžari uslišali prizadevanja šole in Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti. Tako bo prehod odprt vsak šolski dan med 7. in 8. uro za prihod ter med 14. in 15. uro za odhod učencev, vendar le za njihove starše, ne pa tudi za druge državljane.

Foto: dos-prosenjakovci.si

*Foto: arhiv Pomurec.com

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      04.09.2020 ob 12:43 Vlado gost

      Kot vidim, se med prijateljskima oz. sosednijam državama vse da sproti in na strpen način dogovoriti. Z Madžari lažje kot s Hrvati.....

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      04.09.2020 ob 13:40 gost gost

      Zapreti vse prehode z mađarijo, kdo jih le rabi? Ta njihov poslanec se pa obnaša kot, da je predsednik Evrope, nej pa neke male manjšine, pa baje ma dosti masla na glavi.

      6 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      04.09.2020 ob 18:20 Tooo gost

      Toooo, lejko mo šli v leseno na šör :) dobro, pa mogoče na medeno palinko.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      21.12.2022 ob 21:06 gost

      Ko jo

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.