https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Ministrica Jaklitsch in škof Štumpf o umikanju slovenščine iz porabskih cerkva

05.09.2020 ob 8:30  

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu, dr. Helena Jaklitsch, se je včeraj v Murski Soboti sestala s škofom, dr. Petrom Štumpfom, ki je v okviru Slovenske škofovske konference zadolžen za vprašanja duhovne oskrbe Slovencev zunaj Republike Slovenije.


»Ob nedavnih obiskih ministrice v Videmski pokrajini in v Porabju so tamkajšnji rojaki posebej izpostavili problem pomanjkanja duhovnikov, ki bi lahko maševali v slovenščini. S tem se slovenščina umika iz cerkva, posledično pa pogosto tudi iz drugih sfer javnega življenja. Tudi rojaki, ki živijo v izseljenstvu po svetu pogosto naprošajo, da bi mednje prišlo več slovenskih duhovnikov, ki so bili tradicionalno stebri slovenskih skupnosti ter poživljali tudi kulturno in družabno življenje.

Ministrica in škof sta izmenjala poglede na tekočo problematiko, strinjala sta se v oceni, da je duhovna oskrba v slovenskem jeziku izredno pomemben dejavnik tudi pri ohranjanju slovenske narodne zavesti in identitete, zato je potrebno napeti vse sile in skupaj iskati najboljše rešitve za naše rojake.

S tem namenom  bo ministrica dr. Jaklitsch obiskala tudi druge slovenske škofe; navsezadnje so prav vse slovenske škofije mejne, saj se dotikajo območij, kjer živijo zamejski Slovenci. Prav tako pa so se iz vseh škofij rojaki izseljevali v svet,« so sporočili iz Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in svetu.

*Foto: Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      05.09.2020 ob 11:40 HINAV gost

      Mar ni ta škof leta 2012 v Lendavi zamenjal madžarsko govorečega župnika Šantaka za Štajerca, ki pojma nima glede madžarščine in prebira fonetično zapisana madžarska besedila med mašo v spakovščini? Ali je potem res, da škof meni, da je duhovna oskrba v materinščini (slovenščini, madžarščini) izredno pomemben dejavnik pri ohranjanju (slovenske, madžarske) narodne zavesti in identitete?

      14 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        05.09.2020 ob 16:22 Marija gost

        V Lendavi bi se še marsikje moralo več uporabljati slovenski jezik. Prav tako menim za Porabje, kamor Slovenija ne vlaga skoraj nič za ohranitev jezika,v nasprotju z Madžarsko, ki je s svojim denarjem že v vsaki dejavnosti v Lendavi.

        16 4 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      05.09.2020 ob 14:35 Cerkveni gost

      Škof za naše duhovnike ne vej poskrbeti, nej ka de šče čez mejo red delal.

      8 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      05.09.2020 ob 18:59 Porabje gost

      Sami porabski verniki nočejo slovenskega bogoslužja v cerkvi. V Števanovcih so Slovenci (!) prepovedali župniku, da bi maševal v slovenščini, čeprav je mel voljo, da se nauči slovenskega obreda. Vsak mesec bar enkrat pride slovenski župnik iz Prekmurja, da bi maševal v slovenščini v števanovski cerkvi. Takrat ljudje ne grejo na mašo. Nočejo poslušati slovenske pridige.

      12 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.09.2020 ob 19:45 Porabje gost

        Tega ni kriva katoliška cerkev, da porabski Slovenci prepovedujejo rabo slovenskega jezika. Medtem ko prekinijo slovensko bogoslužje v svoji cerkvi še vedno sprejejo oziroma zahtevajo denarno pomoč slovenske države! Znabiti veste kam gre te denar

        4 1 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      05.09.2020 ob 19:45 G. O. S. T. gost

      Saj pa v Lendavi več ne govorijo slovenski zakaj bi v Porabju. Ko prideš v Lendavi kaj kupit te najprej vprašajo tešik ali po slovenski prosim.

      12 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      05.09.2020 ob 23:14 Gost111 gost

      Slovenščina je že davno umaknjena iz porabskih cerkva in ta škof to dobro ve. Tiste maše enkrat mesečno so pesek v oči javnosti. Slovenščina pa ni umaknjena samo iz cerkva - ni je več v porabskih domovih, pri mladini in kar je najbolj žalostno, noben porabski politik jo ni naučil svoje otroke!!! Tou je glavni problem. Grejo se samo biznis s slovenskimi in vogrskimi pejnezami. Sram naj jih bou!!!

      11 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.09.2020 ob 19:55 Lendavski nadvojvoda(original) gost

        Gost,111,poleg si udaril,pejnezi so samo slovenski,pri naših poklicnih Vougrih tudi,samo slovenski.Pešta ne dá skoraj nič,tudi traktori so evropski,prekanalizirani.

        0 1 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      06.09.2020 ob 11:38 kepa gost

      Debeli se preveč meša v politiko

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      07.09.2020 ob 18:42 gost gost

      Upajmo, da bo škof naredil kaj s tem v zvezi in, da bo slov, jezik bolj prisoten. Ka se pas tiče vogrskega pri nas, je pa to že prava sramota, tudi v Dobrovniku v trgovini te n ajprej vpraša po njihovo, Kaj si le predstavlajo ti kao manjšinci, kje živijo ? Naš denar je pa dober

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      08.09.2020 ob 1:42 Prekmures gost

      Prekmurscina .Vij pisete ka Porabski Slovenci ne gucijo Slovenski Tan so stari Prekmurci steri nevejo Slovenski. Gucijo pa Prekmurski gucijo tak je tuj v Prekmurji ta nasa Prekmuscina de se tuj zgibijla dosta zalostno je to .Ges ziven v Canadi ze prek pedeset lej pa me veselij ce se lejko sken pogucin

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      08.09.2020 ob 17:31 Porabje gost

      V Porabju imajo nekaj starih besed, vendar njihov jezik ni enak stari prekmurščini. To je romantična pomota. Porabski govor je precej mešan z madžarščino. Tudi starci uporabijo veliko madžarskih besed v svojem govoru, čeprav bi jih lahko nadomestili s porabskimi izrazi

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.