https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: V Gornji Radgoni znova izmenjevali oblačila

07.09.2020 ob 6:05  

Pred Mladinskim centrom v Gornji Radgoni je v soboto, 5. septembra, potekala Izmenjevalnica oblačil. 


Izmenjevalnica oblačil omogoča trajnostno in odgovorno posodobitev garderobe, ki je prijazna tudi do denarnice, saj je popolnoma zastonj. Je alternativa hitri modi in potrošništvu, ki neodgovorno in po nepotrebnem izkoriščata tako naravne kot človeške vire. Dogodek na vsake toliko časa organizira Zavod Rastišče – poligon za zelene ideje tako v Gornji Radgoni, Murski Soboti, Ljutomeru in še kje v Pomurju.

Izmenjevanje oblačil je odgovorno dejanje do narave in soljudi, ki stremi k temu, da lahko vsak posameznik pomaga pri zmanjševanju velikih količin tekstilnih odpadkov, s tem pa se tudi prepreči nepotrebno izkoriščanje naravnih virov ter surovin za izdelovanje novega tekstila.

Alternativa hitri modi

Vsako gospodinjstvo na leto zavrže več deset kilogramov še uporabnih predmetov, med njimi se najpogosteje znajdejo še vedno popolnoma uporabna oblačila, modni dodatki, oprema za dom, pohištvo, posoda, igrače in gospodinjski aparati.

Kar 20 odstotkov odpadnih voda in kar 10 odstotkov izpustov toplogrednih plinov nastane na račun tekstila. Samo v Evropi se letno zavrže okoli 14 milijonov ton oblačil, pri nas jih vsak Slovenec na leto zavrže v povprečju 18 kilogramov.

Če nove kose izmenjujemo namesto kupujemo, tudi manj prispevamo k izkoriščanju delavcev v tekstilni industriji v državah v razvoju, ki so izpostavljeni zdravju škodljivim kemikalijam, nevarnim razmeram dela in zlorabljajočim urnim postavkam, med katerimi so tudi številni otroci.

Tokrat so se izmenjevala oblačila za vse spole, starosti in velikosti, izmenjevale so se tudi knjige, obutev ter modni dodatki, ki so še uporabni in so še v dovolj dobrem stanju, da bi lahko popestrili omaro koga drugega.

Ob prihodu so oblačila prevzeli prostovoljci zavoda Rastišče, ki so jih glede na kategorijo ustrezno razporedili po izmenjevalnici, obiskovalci pa so nato lahko pričeli z brskanjem po že razporejenih kosih, kjer so si jih poljubno število tudi odnesli. Oblačila, ki so ostala, v društvu podarijo v dobrodelne namene, nekaj pa jih tudi prihranijo za naslednje izmenjevalnice.

Zavod Rastišče že eno leto na vsake toliko časa organizira izmenjevalnice v Pomurju ter tudi druge dogodke (izmenjevalnice sadja in zelenjave, izdelovalnice čistil in mil, trajnostnih sveč, predavanja ter druge ustvarjalne in dekorativne delavnice), ki vzpodbujajo trajnostno rabo dobrin in tako pozitivno vplivajo na naše okolje.

 

 

 

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      07.09.2020 ob 11:04 Lendavski nadvojvoda gost

      Odgovorno dejanje je ta čas distanca in maska,na izmenjavi so bile pa same kure,tem pač ne moreš dopovedati nič,ne razumejo,kokoši ene.

      4 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        08.09.2020 ob 18:54 Puutt gost

        Kokoši že ampak jim je manjkalo kokotov če niste poazili. Zamenjava je res ena lepa gesta mar ne. Tudi drugi bi lahko kaj prinesli za menjavo, ampak ne kur ali kokotov.

        1 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      07.09.2020 ob 12:15 DF gost

      Za tri zime sem si vse nabavil!!!! V lendavskih goricah sem pripravljen na zimo. Prvi sneg je že zapadel.

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      07.09.2020 ob 21:31 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      DF,pa nisi to,DF je pameten,ti nisi,Janšev pač,vina nimaš,pejnez tudi ne,babe še nage videl nisi,si moškega želiš,ti Pedro desni SDS.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.