https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Kdo bo skrbel za ostarele?

10.09.2020 ob 6:00  

V Pomurju se nahaja 8. domov za ostarele, kapaciteta je 1279 postelj. V času epidemije s koronavirusom se je izkazalo, da so domovi izrazito kadrovsko podhranjeni. Prav tako je onemogočena vzpostavitev ločenih con, saj ni prostorskih kapacitet.

Največji dom za starejše se nahaja v Rakičanu pri Murski Soboti, z enotama v Murski Soboti in v Svetem Juriju v občini Rogaševci. Skupno imajo 388 postelj, čakalna doba za prejem v dom je različna.

Direktor doma Zoran Hoblaj je pojasnil, da se na razpise za nove koncesije niso prijavili, saj ni denarja za gradnjo novih prostorov. So se pa prijavili na razpis ministrstva za delo, družino in socialne zadeve, za začasne namestitve ter dnevno varstvo.

V Rakičanu bodo s pomočjo sredstev uredili 16 postelj, v katere lahko namestijo tiste, ki ob odpustu iz bolnišnice še vedno potrebujejo zdravstveno nego in ne morejo biti nameščeni v domače okolje. Upajo, da bodo dobili tudi sredtva, ki jih je dobila Slovenija iz evropskih sredstev iz naslova boja proti Covid-19. Le ta bodo uporabili za socialne namene in socialno varstvo.

"V okviru teh sredstev je vlada pozvala občine, naj vlagajo predvsem v zdravstvo in socialno varstvo, se pravi v nove zmogljivosti na področju varstva starejših in tukaj se bodo po mojem mnenju tudi občine v naši regiji povezovale z domovi," pojasnjuje Hoblaj.

Če bodo sredstva namenjena tudi za prenovo obstoječih domov, bodo prenovili stavbo v Rakičanu, razširili kuhinjo in zgradili novo pralnico. Nad mobilnimi enotami niso navdušeni, sprejeli bi jih kot edino možnost za preprečitev širjenja koronavirusa. Uporabili bi jih lahko le za stanovalce, ki prebolevajo brez resnejših zapletov. Ker so kadrovsko podhranjeni, ni jasno, kdo bi lahko za te varovance skrbel.

V domu starejših Lendava je 172 stanovalcev, od tega kar 95 odstotkov stanovalcev iz tamkajšnje upravne enote. Zaradi tega je čakalna doba krajša, sobo je mogoče dobiti v dveh mesecih. Direktor Franc Špilak si želi, da bi bilo kvalitetnejše izvajanje pomoči starejših na domu ter omogočena večja prilagodljivost starejšim.

Dom starejših občanov Senecura Radenci ima 178 postelj. Poleg vseh omenjenih domov, se nahajajo še domi za starejše v Gornji Radgoni, Beltincih, Kuzmi, Ljutomeru in Veliki Polani. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      10.09.2020 ob 8:09 gost

      JA KDO PA JE TAKRAT KO ŠE NI BILO DOMOV SKRBEL ZA OSTARELE ????? Otroci seveda, lepo v domačem okolju. Kaj se pa zdaj dogaja otroci vzamejo imetje od ostarelih, jebe se njim (prekleta vzgoja) svoje starše pa po hitrem postopku spakirajo v domove, občina krije stroške bivanja ostareli pa nameščeni v domove in čakajo tam da se jim Marija prikaže ali kaj. Seveda, da v teh sirotišnicah ni in nikoli ne bo dovolj prostora, ker v Sloveniji je to postala utečena praksa, ko si star marš v dom. Deca pa lepo koristijo kar so starši celo življenje prigarali. Jebenti pa tako komunistično - socialistično družbo v Sloveniji sredi jedrne Evrope SRAMOTA

      0 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        10.09.2020 ob 21:45 gost

        Če si ti tak ( a ),ne misli, da so vsi taki. Marsikdo gre v dom na svojo željo. Če so otroci prevzeli premoženje od staršev, so dolžni tudi plačevati ( doplačevati ) oskrbo staršev v domu. Ne nekaj na pamet. Ne pozabi, da boš tudi ti nekoč star ( a ), če te od favšije in nore glave prej ne pobere.

        6 1 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      10.09.2020 ob 21:33 gost

      Direktor Hoblaj, če ste kadovsko podhranjeni, zakaj ne zaposlujete? Država ponuja 6 milijonov evrov za javna dela. Zakaj v MO MS ne uporabite tega denarja, ki ga ponuja država, in zaposlujete preko javnih del. Ste podžupan in imate vpliv na to. Kako je s hišo v Bakovcih, za katero je šlo okoli 800.000 evrov, če sem prav slišal?

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      10.09.2020 ob 21:51 gost

      Vprašajte debelega poslanca Jožefa Horvata. On je lani v Tarči razlagal, kako bodo oni to vse hitro rešili, če pridejo na oblast. Imajo že načrte za vse te probleme in so oni sposobni to hitro rešiti. Od 13. marca letos so na oblasti, pa nič od tega. Čelavega debeluha je sam gobec.

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      10.09.2020 ob 23:25 DebraMille gost

      Vsako uro plačam več kot 90 dolarjev na daljavo z dvema otrokoma doma. Nikoli nisem mislil, da bi to imel možnost, vendar moj najbližji spremljevalec s tem pridobi več kot 18 tisoč mesecev na mesec in me JE prepričala, da poskusim. . jobstrend9.monster

      0 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      11.09.2020 ob 10:29 gost

      Ne razumem direktorja, ki je že skoraj deset let direktor velikega doma in obenem podžupan mestne občine, da novinarjem joka, da je dom kadrovsko podhranjen, na sestankih s svojci lansko leto je pa svojcem zatrjeval, da ima več zaposlenih kot določajo kadrovski normativi. Ima vse možnosti, da takoj zaposli dodaten kader, če je DSO kadrovsko res podhranjen. Vsi direktorji DSO, vsa ministrstva, vse vlade so imele možnosti, da spremenijo te kadrovske normative, ki so še res iz časov, ko so v DSO prihajale veliko bolj zdrave osebe z manjšimi potrebami nege kot je to danes, a nihče ni storil nič. Le zakaj?

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.