https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Obnova cerkve na Tišini prinesla nagrado

09.09.2020 ob 6:05  

Slovensko konservatorsko društvo podeljuje Steletovo priznanje za leto 2019 skupini strokovnjakov, ki so usmerjali prenovo zunanjščine župnijske cerkve Marijinega rojstva v Tišini.

Delovna skupina, ki je bila osnovana za prenovo pročelja cerkve Marijinega rojstva v Tišini je dobila Steletovo priznanje. Steletova priznanja podeljuje Slovensko konservatorsko društvo, ki skrbi za varstvo kulturne dediščine. Delovno skupino so sestavljali Nataša Kiš, Vlasta Čobal Sedmak, Robert Peskar in Jožef Drešar. Vztrajali so, da se za urejeno pročelje cerkve nujno uporabijo apneni ometi in uporaba starih znanj naših prednikov.

Tišinska župnijska cerkev Marijinega rojstva sodi med najbolj žlahtne gotske spomenike severovzhodne Slovenije, na lokaciji, ki potrjuje starejšo slovansko poselitev in razvoj sedanje cerkve od 12. do 19. stoletja. Na prvi pogled enostavna obnova zunanjosti tišinske cerkve je izjemen primer kompleksnejšega strokovnega posega, kjer so aktivno sodelovali vsi udeleženci, cerkvena in lokalna skupnost, izvajalec, Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije in Ministrstvo za lulturo, ki je za obnovo prispevalo več kot polovico sredstev.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      09.09.2020 ob 8:31 123 gost

      Na Tišini je pravilno in ne v Tišini

      8 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. Za komentiranje se morate prijaviti!
    3. gost
      09.09.2020 ob 19:56 gost

      čestitke za prečudovito obnovo,je po dolgih letih žalosti zopet mogočno zažarela v vsej svoji lepoti,mogočna cekev ..zelo lepo

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. Za komentiranje se morate prijaviti!
    5. gost
      09.09.2020 ob 21:17 Gorički gost

      Predlagam, da to Ministrstvo začne iti še malo po Goričkem, kjer je prav tako veliko sakralnih in drugih zgodovinskih objektov potrebnih obnove. Temeljite ... Mogoče so še v slabšem stanju, kot je bila tišinska cerkev ... Goričanci smo pač pozabljeni od države, pozabljeni od boga ... Žal ...

      10 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        09.09.2020 ob 23:20 CJ gost

        Dragi Gorički, za obnovo so zaslužni zgolj župljani Tišinske župnije, ki so začeli na pobudo gradbenega odbora župnije Tišina, župnika in vseh ljudi zbirati denar ter delati na tem projektu. Torej niste pozabljeni ne od države in ne od Boga. Migati bo potrebno. Iz nič ni nič. Najlažje je blatiti vse okrog sebe in sedeti ter čakati, da ti pade iz neba. Ne gre to tako.

        14 0 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        10.09.2020 ob 7:58 gost

        Gorički stopite skupaj. Najdite vodjo, da bo zadeve peljal, kot je bil g. Poredoš na Tišini. Potrebno je zadevo, da se dobro predstavi ljudem, kjer so večino denarja zbrali župljani Tišine. Pa tudi posluh župana in občine je potreben, kot je bilo na Tišini. Uspešno delo vam želim. Nagrajencem pa iskrene čestitke, zelo lepo delo so opravili!

        12 0 Prijavi neprimerno vsebino
    6. Za komentiranje se morate prijaviti!

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.