https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Preverite, kako poteka prehajanje meje s Hrvaško v času trgatev

12.09.2020 ob 6:00  

V naslednjih dneh se pričakuje začetek trgatev, ki bodo potekale tudi na dvolastniških območjih, tako v Sloveniji in na Hrvaškem.

Policijska uprava Murska Sobota je obmejnim občinam posredovala strokovno mnenje o načinu in pravilih za prehajanje državne meje pri izvedbi trgatve.

"Obveščamo vas, da se lahko za osebe, ki bodo izvajale pomoč dvolastnikom uporablja 3. točko, 1. odstavka, 10. člena Odloka o odrejanju iz izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni Covid – 19 na mejnih prehodih na zunanji meji, na kontrolnih točkah na notranjih mejah in v notranjosti Republike Slovenije.

Takšen dvolastnik ali zakupnik mora predhodno posredovati podatek kdo bo opravljal dejavnost in dokazilo, da je lastnik vinograda, oljčnega nasada..... pri tem je pomembno tudi upoštevati določila Zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno. Tudi v primeru, da gre samo za sosedsko pomoč, sorodstveno pomoč ali nujno delo, mora oseba - lastnik predložiti ustrezno dokazilo in seznam oseb ter časovnico kdaj bodo aktivnost izvedli. Seveda
pa morajo pri tem osebe ob prehodu meje tudi predložiti negativni izvid testa na prisotnost SARS-CoV-2 (COVID-19), ki ni starejši od 36 ur in je bil opravljen v državi članici Evropske unije." Več podrobnosti najdete tukaj.

Foto: arhiv Pomurec.com

Izvid testa na novi koronavirus ni potreben

Vinogradniški delavci za prestop hrvaško-slovenske meje tako ne potrebujejo negativnega izvida testa na novi koronavirus in so odslej obravnavani enako kot dnevni delovni migranti. 

"To v praksi pomeni, da se slovenski delavci in delavci slovenskih podjetij, ki izvajajo dnevna dela v sosednji državi in se po opravljanem delu istega dne vrnejo v Slovenijo, obravnavajo enako kot dnevni delovni migranti in zaradi tega predložitev negativnega izvida testa na prisotnost SARS-CoV-2 (COVID-19) ni potrebna."

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.