https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Evropski teden mobilnosti 2020

15.09.2020 ob 10:00  

Moravske Toplice se ponašajo z znakom Slovenia Green Destination. Ta znak ne povezujemo samo s turizmom, ampak s celotnim konceptom razvoja občine. Eno od področij razvoja je trajnostna mobilnost.

V občini Moravske Toplice imajo več kot 250 km označenih kolesarskih poti, kjer si vsak lahko izbere svojo – dolgo ali kratko, po ravnem ali v gričevje, med drevesa ali njive. Kolesarska infrastruktura pa ni namenjena samo obiskovalcem in turistom, ampak tudi domačinom in zaposlenim v Moravskih Toplicah.

Mestna občina Murska Sobota razvija mestni potniški promet in sistem izposoje koles z namenom prehoda prebivalstva k trajnostnim oblikam transporta po mestu in okolici in s tem k izboljšanju zraka v mestu. Prav uporaba kolesa, kot čistejšega načina prevoza, je letošnja usmeritev njihove akcije ob Evropskem tednu mobilnosti, ki sta si jo zadali občini.

Občini sedaj že tradicionalno povezujeta aktivnosti ob Evropskem tednu mobilnosti in sta tudi letos želeli, kot vsako leto, pripraviti osrednji dogodek v petek 18. 9. 2020 v Moravskih Toplicah za osnovnošolce, ki so v lanskem letu naredili izpit. Žal zaradi ukrepov, ki jih je prinesla bolezen Covid-19, se učenci OŠ MOMS in Občine M. Toplice ne bodo družili, ampak se bodo aktivnosti izvedle znotraj posamezne osnovne šole. Dogodek na posamični OŠ pa bodo spremljali učenci in pripravili video prispevek o Evropskem tednu mobilnosti na šoli. Prispevki bodo objavljeni na spletnih straneh občin. Najboljši prispevek bo nagrajen.

Občini bosta kljub temu organizirali kolesarjenje za predstavnike občine in deležnikov ter navezale aktivnosti tudi na skupni projekt Trajnostna mobilnost na kolesih, ki jo izvaja LAS Goričko skupaj z obema občinama in občino Puconci. V okviru tega projekta se je razširil tudi sistem Soboški biciklin za tri nove postaje, in sicer na Slovensko ulico, v Moravske Toplice pred Bike center in v Puconce pred občino.

Občina Moravske Toplice in Mestna občina Murska Sobota si želita pritegniti čim več lokalnih deležnikov in tudi obiskovalcev k sodelovanju v ETM, kjer bo poudarek na alternativnih oblikah mobilnosti, kot so hoja, kolesarjenje, javni potniški promet in e-mobilnost, saj si prizadeva za čim večjo uporabo alternativnih oblik mobilnosti. V ta namen je Občina Moravske Toplice izdala ob Evropskem tednu mobilnosti kupone ugodnosti in vključila deležnike iz obeh občin. Namen akcije je s kolesom do lokalnega ponudnika storitev oz. produktov. Promocija trajnostne mobilnosti v Moravskih Toplicah poteka že od meseca julija, ko se je vzpostavil, Bike center Moravske Toplice.

Projekt Evropski teden mobilnosti v Moravskih Toplicah podpira tudi Evropska unija skozi LIFE IP CARE4CLIMATE (LIFE17 IPC/SI/000007), integralni projekt, sofinanciran s sredstvi evropskega programa LIFE, sredstev Sklada za podnebne spremembe in sredstvi Ministrstva za infrastrukturo in Ministrstva za okolje in prostor.

V projekt se poleg navedenih partnerjev, OŠ in lokalnih ponudnikov vključujejo še TIC Moravske Toplice, ki upravlja z Bike centrom M. Toplice, Policija, AMD Štefan Kovač in BTC Murska Sobota.

Evropski teden mobilnosti so podprli: Alpe-Panon d.o.o, McDonalds DL, Sladoledarna Niki, LAS Goričko in Razvojni center Murska Sobota.

 

 

 

    Fotogalerija