https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Kar 81 oseb čez železniške tire tam, kjer je to prepovedano

22.09.2020 ob 6:00  

Policija in Slovenske železnice so v enotedenski mednarodni preventivni akciji, med 7. in 14. septembrom, opozarjali na varno obnašanje na vlaku in pri prečkanju prehodov. V tem času so ugotovili kar nekaj kršitev, največ je bilo prav primerov, ki s smrtno nevarni, tj. prečkanja tirov tam, kjer je to prepovedano.


Namen mednarodne akcije, ki jo koordinira RAILPOL, evropsko združenje policij, ki skrbijo za varnost na železnicah, je dvigati varnostno kulturo in s tem izboljšati splošno varnost v železniškem prometu.

V akciji so sodelovali 503 policisti in 26 predstavnikov drugih služb, kot so Slovenske železnice, Inšpektorat RS za infrastrukturo itd., ki so izvajali nadzor nad nedovoljenim oz. prepovedanim prehajanjem železniške proge, nad pravilnim prečkanjem železniške proge na nivojskih križanjih ter nad kršitvami na vlakih, so zapisali na policiji.

V enotedenski akciji so izvedli nadzor na 281 železniških prehodih, pri čemer so kontrolirali 107 pešcev, 47 kolesarjev 47 in 229 vozil. Preverjali pa so tudi kritična mesta na železnici, kot so predori, mostovi itd., in sicer so opravili preglede 66 tovrstnih mest. Na mestih, kjer je prečkanje tirov prepovedano, so ugotovili 81 kršitev.

V nekaterih šolah so izvedli tudi preventivna predavanja, s katerimi so učence in dijake opozarjali na pravilna ravnanja ter nevarnosti, ki prežijo nanje ob neupoštevanju pravil v železniškem prometu. Izvedenih je bilo šest predavanj.

Železniški promet v Sloveniji predstavlja pomemben del prometnih povezav dnevno pa se z vlakom vozi okoli 38.000 potnikov. Železnice se na 721 nivojskih prehodih v Sloveniji srečajo tudi s cestnim prometom. »Da bi bila vožnja z vlakom varna, prav tako prehajanje železniške proge, zato znova pozivamo: spoštujte pravila varnega obnašanja tako na vlaku kot pri prečkanju železniških prehodov. Le tako bomo skupaj izboljšali splošno varnost v železniškem prometu,« še sporočajo na policiji.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      22.09.2020 ob 9:10 gost

      To zato tan prejk hodijo ker ni posranega virusa. Kajti tudi viruse ne hodi po štreki ker se boji kadega vlak podvozju.

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.