https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO in VIDEO: Vožnja z rakičansko e-kočijo na Festivalu Stare trte

17.09.2020 ob 13:00  

Na Festivalu Stare trte v Mariboru, se je danes predstavila rakičanska e-kočija. Hibridna e-kočija na električni pogon je bila razvita v okviru čezmejnega projekta z nazivom E-Carriage4CBST. 

Vožnje z e-kočijo

Za potrebe projekta je bila izdelana e-kočija v lasti RIS Dvorca Rakičan, s pomočjo katere, se je danes, 17. septembra, izvedla študijska tura. Start je bil na Lentu, od koder so se s kočijo zapeljali proti Malečniku, kjer so si ogledali posestvo Sončni raj in Fontana Vin. Pot so nadaljevali do Hiše Joannes Protner in Vinarstva Markuš, v nadaljevanju je sledil razgled nad Mariborom in ogled Cerkve na Gorci. Vožnja s kočijo se je zaključila pri spodnji cerkvi v Malečniku, sledila je povratna vožnja z avtomobili v Maribor.

Za Oddajo Dobro jutro je spregovoril tudi direktor RIS Dvorca Rakičan dr. Robert Celec, ki je med drugim povedal, da je bila ideja za e-kočijo večinoma njihova. 

Hibridna e-kočijo je nastala v okviru slovensko-avstrijskega projekta »E-Carraige4CBST«, ki ga sofinancira Program sodelovanja Interreg V-A Slovenija – Avstrija. Projekt gradi na spodbujanju naravi prijaznega trajnostnega turizma in oblikovanju inovativnih turističnih produktov, pri čemer sloni na kulturni dediščini bistveni za obe regiji – konjih in kočijah.

V okviru projekta nastajajo tri tovrstne kočije z različni konfiguracijami, pri čemer je ena v lasti Raziskovalno izobraževalnega središča Dvorec Rakičan, preostali dve pa razvijata avstrijska partnerja. Nova hibridna e-kočija izdelana za RIS Dvorec Rakičan ima vgrajen električni motor s hranilnikom energije. Ta konjem omogoča lažjo vleko kakor tudi oblikovanje daljših in bolj razgibanih turističnih poti za več oseb. Hibridna e-kočija sicer v dolžino meri 8 m, v višino pa 2.60 m, pri čemer dosega hitrost 7 -15 km/h. Brez konjev tehta 1300kg, z konji pa 1400kg. Opremljena je s snemljivo streho, udobnimi sedeži in klubsko mizico.   

Ko bodo e-kočije vključene v turistično ponudbo čezmejne regije, bodo gostom na voljo različne tematske poti z različnimi zgodbami in doživetji, njihova izvedba pa bo prilagojena letnim časom in različnim skupinam. Pri skupnem oblikovanju novih turističnih produktov in revitalizaciji kočijaške tradicije, je partnersko čezmejno sodelovanje ključnega pomena, saj združevanje komplementarnih virov, znanja in kompetenc omogoča doseganje zastavljenih ciljev na lokalni, kot tudi na mednarodni ravni. Partnerstvo obsega pet projektnih partnerjev, pri čemer RIS Dvorec Rakičan deluje kot vodilni partner, Univerza v Mariboru in avstrijske organizacije Europäisches Zentrum für Erneuerbare Energie Güssing, Energie Center Lipizzanerheimat in Tourismusverband Region Oberwart, pa kot projektni partnerji. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.