https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Danes z enakonočjem prihaja koledarska jesen

22.09.2020 ob 8:30  

Poletje se bo danes poslovilo. Z jesenskim enakonočjem se bo ob 15.31 uri začela koledarska jesen. Dnevi se bodo tako še naprej krajšali, noči pa daljšale.

 

Kakšni bodo prvi jesenski dnevi?

Na prvi jesenski dan bo spremenljivo do pretežno oblačno, le v Pomurju razmeroma sončno. Predvsem sredi dneva in popoldne bodo nastajale plohe in posamezne nevihte. »Ponekod bo pihal veter južnih smeri. Najvišje dnevne temperature bodo od 19 do 25 °C.

Jutri bo spremenljivo oblačno. Občasno bodo krajevne padavine, predvsem plohe. Več sončnega vremena bo na severovzhodu Slovenije. Pihal bo jugozahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 12 do 16, ob morju okoli 18, najvišje dnevne od 18 do 24 °C.

Obeti

V četrtek bo v zahodni Sloveniji pretežno oblačno z nekaj dežja. Drugod bo deloma sončno s kakšno kratkotrajno ploho. Pihal bo jugozahodnik. V petek zjutraj se bodo padavine na zahodu okrepile in se dopoldne razširile nad večji del Slovenije. Ob morju bodo tudi nevihte. Pihal bo južni veter, ob morju jugo,« napoveduje ARSO.

Jesensko enakonočje

Enakonočje je čas, ko se sonce nahaja natančno nad ekvatorjem, kar pomeni, da je nad obzorjem natančno toliko časa kot pod obzorjem. Noč in dan sta tako približno enako dolga. Pojav se pripeti dvakrat letno in sicer okoli 20. marca ob začetku pomladi in ob začetku jeseni.

Seveda ima tudi ta letni čas številne čare, kot so jesenske barve, nabiranje kostanjev, gobarjenje, martinovanje ter številne druge. Je tudi čas jesenskih selitev ptic ter obdobje obiranja pridelka s polj, vrtov in sadovnjakov.

Naslednji letni čas, zima, se bo začela 21. decembra s Sončevim obratom ali zimskim solsticijem, ko bo dan najkrajši, noč pa najdaljša.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.