https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: V Rakičanu o izzivih mladih pred vstopom na trg dela

23.09.2020 ob 14:30  

V sredo, 23. septembra, je v dvorcu Rakičan potekala regijska konferenca z naslovom "Mladi in trg dela". Izpostavljeni so bili izzivi mladih pri zaposlovanju, tako iz vidika mladih, kot delodajalca in lokalnih odločevalcev, kot tudi predstavnikov lokalnih skupnosti.

Pri ciljni skupini mladih, ki jim grozi socialna izključenost ali sodijo med marginalizirane skupnosti, se izkustvo tega prehoda dodatno potencira. Zvrstili so se številni govorci, ki so predstavili svoje področje ter ponudili konkretne rešitve glede problematike zaposlitve socialno ogroženih. Dogodek je povezoval Sandi Horvat.

Rahela Kodila iz Pomurske gospodarske zbornice je predstavila nekaj statističnih podatkov, ki nakazujejo trende, ki kažejo, da bodo v letih med 2020 do 2024 za nove zaposlitve zahtevali srednjo strokovno izobrazbo, srednjo poklicno, srednjo tehniško, in sicer kar 74 odstotke. 17 odstotkov bo zaposlitev za univerzitetno oziroma 2. bolonjsko stopnjo, ter 4 odstotke z nižjo poklicno izobrazbo. Več podatkov lahko najdete na spletni strani Pomurske gospodarske zbornice.

Stanislava Perčič, vodja območne enote Murska Sobota Zavoda RS za zaposlovanje je predstavila, kaj se dogaja na trgu dela, kakšna je stopnja brezposelnosti ter konkretne ukrepe, kako se stanje na trgu dela okrepi. Po predstavitvi statistike, je sledila predstavitev neformalnega usposabljanja, delovnega preizkusa, javnih del ter učnih delavnic kot dodatna možnost izobraževanja in povečevanje kompetenc na trgu dela.

Rahela Hojnik Kelenc, direktorica Ljudske univerze Lendava je opisala primere dobre prakse vključitve romov v zaposlitev in različne projekte z namenom trajne zaposlitve. Predstavila je tudi nekaj uspešno izvedenih projektov, pri katerih je bil namen vzpodbujanja bralne pismenosti pri romih in medsebojna pomoč. Pri tem je poudarila, da je zelo pomembno, da pri pomoči romom vključimo rome same. 

Grega Donša, predsednik Kluba prekmurskih študentov je predstavil delovanje kluba, njegov nastanek in kako lahko študentski domovi pomagajo mladim. Med drugim sodelujejo tudi s Pomursko gospodarsko zbornico, kjer delajo analize potreb po določenem zaposlitvenem kadru. Poudaril pa je, da je v klubu zelo malo romskih članov.

Dr. Robert Celec, direktor RIS Dvorca Rakičan je prav tako podal primere dobre prakse pri zaposlitvi mladih. V dvorcu Rakičan je trenutno zaposlenih 25. mladih, stremijo pa tudi k zaposlitvi romov, ne glede na njihovo izobrazbo.

Dogodek je potekal v sklopu projekta Z mladinskim delom proti brezposelnosti mladih – Fair employment, ki ga v okviru Javnega razpisa Krepitev kompetenc mladih skozi aktivno državljanstvo za večjo zaposljivost sofinancirata Urad Republike Slovenije za mladino (Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport) ter Evropski socialni sklad.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      23.09.2020 ob 15:07 Vlado gost

      So na forumu razpravljali tudi o tem, kakšen vpliv ima KRONAVIRUS na zaposlovanje za nedločen čas (oz. za določen čas).

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      23.09.2020 ob 16:11 Kapitalist300 gost

      Delajte na tem, da pridobite delovna mesta v Pomurje, kjer je plača več kot minimalec.

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      29.09.2020 ob 20:34 olek gost

      en velki drek je to vse. njim tud dol visi za te ljudi, važno jim je da delajo nek projekt za kar dobijo denar, oddajo poroilo, predstavijo in to je to. kaj in kako bo s takimi ljudmi pa jim je povsem malomar. važno da oni dobijo lepe plače da se direktorice lišpajo, ker jih je sram sivh las in gub

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.