https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KORONAVIRUS

Kaj vse prinaša novi protikoronski paket?

24.9.2020  

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 so sodelovali minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj, namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Nuška Čakš Jager in vladni govorec, veleposlanik, Jelko Kacin.


Vlada je sprejela dopolnitve Odloka o omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev. Opravljanje gostinske dejavnosti (strežba jedi in pijač) le od 6. do 22.30 ure. Izjema dostava jedi in pijač, strežbe v nastanitvenih enotah (sobe, apartmaji) ter na osebni prevzem, o čemer smo pisali TUKAJ.

Kaj prinaša novi protikoronski paket?

Predlog zakona zajema ukrepe na področju zdravstva, dela, socialnega varstva, gospodarstva, vzgoje in izobraževanja, izvrševanja kazenskih sankcij in pravosodja, kmetijstva, gospodarstva in prehrane ter infrastrukture. Sveženj ukrepov na novo uvaja oziroma podaljšuje že veljavne ukrepe, ki v ospredje postavljajo zaščito delovnih mest, skrb za starejše in preprečevanje širjenja okužb s COVID-19.

»Z ukrepi za zaščito trga dela smo ohranili skoraj 300.000 delovnih mest. To je izjemno pomembno za preprečitev hujših posledic za trg dela. Število brezposelnih upada«, je poudaril Janez Cigler Kralj.

Podaljšana možnost čakanja na delo

PKP5 predvideva podaljšanje ukrepa čakanja na delu doma do konca leta za vse panoge, pri čemer bodo do ukrepa upravičeni tisti delodajalci, ki izkazujejo upad prihodkov za vsaj 30% glede na leto 2019. Vsi ukrepi bodo podaljšani do 31. decembra 2020 z možnostjo podaljšanja do junija 2021.

Nadomestilo plače za 80 % pri starših, katerim otrokom je bila odrejena karantena

Od 1. septembra dalje bo mogoče uveljavljati 80% nadomestilo (prej 50%) v primer odsotnosti z dela zaradi varstva otroka zaradi višje sile (karantena otroka).

Začasni ukrepi za samozaposlene, mikropodjetja

Za samozaposlene in mikropodjetja se uvajajo začasni ukrepi za v obliki mesečnega temeljnega dohodka in delno povrnjen izgubljen dohodek.

Ta znaša 700 evrov na mesec oziroma s prispevki, ki bi jih država krila, 1.100 evrov na mesec. Vstopni prag je 30-odstotni upad prihodka glede na lani. Samozaposleni bi bili upravičeni tudi do nadomestila v času karantene.

Dodatek za delo v sivih in rdečih conah

V domovih za starejše in ostalih izvajalcih socialno varstvenih storitev in zdravstvenih dejavnosti PKP5 omogoča začasno razporeditev zaposlenih. Uvajajo se dodatki za neposredno delo z uporabniki v sivih in rdečih conah. Ta bo znašal 20 odstotkov glede na plačo. 

Druge novosti

Novi paket uvaja tudi možnosti koriščenja odsotnosti od dela do 3 delovnih dni zaradi bolezni, brez potrdila osebnega zdravnika, enkrat na leto. V posebnih primerih tudi trikrat.

Zagotavlja tudi financiranje zaščitne opreme in sredstev za dezinfekcijo prostorov, oprostitev plačila za vrtec v primeru odrejene karantene, ureditev vzgojno izobraževalnega dela na daljavo itd.

Predlog bo šel v nujni postopek v državni zbor prihodnji teden, ukrepi pa naj bi začeli veljati 1. oktobra.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      24.09.2020 ob 11:53 gost

      Popolnoma nesposoben minister izjavi, da so on in njegovi ohranili 300.000 delovnih mest. Ta je skoraj še hujša od Krekove, da je Janša ohranil 90.000 življenj. Totalni nesposobneži na oblasti, ki bodo Slovenijo zadolžili v letu dni za 10 milijard evrov ali več. " Pravi ljudje " bodo pa postali milijonarji. KDO BO VRAČAL TE VELIKE MILIJARDE EVROV?????????? V pol leta ta nesposobni nastavljenec ni v DSO napravil popolnoma nič!!!!!!!! Nič od nič. Milijarde evrov pa .............................................................??!!!

      12 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        24.09.2020 ob 13:09 gost

        Janša je dejal, da so rešili 150.000 delovnih mest. Ta nesposobnež, nastavljen po politični poti, kateremu svojega kanarčka ne bi dva dni zaupal, pa že o rešitvi 300.000 delovnih mest. Zdaj se že sami iz svoje nevednosti norčujejo s takimi izjavami. SVE PIČKA RODI U VLADO DOĐE.

        10 1 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      24.09.2020 ob 13:03 gost

      Koliko dodatka bo dobil lažnivi Jelko Kacin. Aprila je dobil 1.169 evrov, maja je dobil 1.383 evrov. Koliko naslednje mesece?

      11 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        24.09.2020 ob 13:52 gost

        Pizdek ne dajaj minusa, če je ta podatek točen. Če bi imel v glavi pamet namesto črvov, bi lahko sam našel ta podatek.

        5 1 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      24.09.2020 ob 13:21 gost

      Df, če moraš po kom pljuvat te pljuvaj po tvoji nesposobni levici, Mesecu, ki je zrušil tako Šarčevo kot Cmerarovo vlado in z tem omogočil Janši priti na oblast.

      3 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        24.09.2020 ob 13:39 gost

        Prvič, nisem DF. Drugič, boli mene Mesec, Šarec, Cerar. Mene skrbi ta vlada, ki nas na veliko zadolžuje, nam jemlje človeške in delavske pravice brez razglašene epidemije, povsod nastavlja svoje ljudi, podpira krajo in kriminalna dejanja, nepreklicno odstopljeni minister ni odstopil, ljudje ne morejo dobiti potrebne zdravniške pomoči, otroke posiljuje z maskami, za katere so PRAVI STROKOVNJAKI (ne Krek, Kacin, Janša, Beovićeva ) povedali, da so bolj škodljive kot koristne, pri tem pa sami skoraj povsod hodijo brez mask ( nešteto dokazov, posnetkov ), ....... Če ti tega ne vidiš, enostavno ne vem kje ti živiš ali si pa že pol leta zaprt v kleti brez zunanjih stikov - a potem mi ni jasno kako lahko pišeš po internetu in bereš moje komentarje. Ali si pa samo velik vernik v brezmadežnega, nikoli ničesar krivega in večno nedolžnega. Ko boš zbolel in ne boš mogel priti pravočasno do zdravnika, ti bo pa kriv kdo? Šarec, Mesec, Kučan, .......?

        8 1 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      24.09.2020 ob 13:47 G. O. S. T. gost

      Nič niso rešili nobeno delavno mesto samo so se kapitalisti gospodarstveniki bolj obogatili več nagrabili. Ko bo tega sanja konec takrat se bo videlo gdo bo še delal. En cent pa ne dobijo tisti keri so pošteno delali borza nijm je potekla nadomestila več nimajo. Zdaj pa životarijo iz dneva v dan brez prebite pare. In z več kot30 let delavne dobe službe ne dobijo kao da so prestari za penzijo pa premladi. Takih ljudi je na borzi okrog 50 tisoč. Država vlada in vsi delodajalci keri so jih v to pripeljali pa jih lepo ignorirajo. Kaj so bobili ti ljudje v tem ali kerem drugem paketu korona sanja.,,,, nič žiro nula,,, tudi oni so davkoplačevalci ko kupijo kruh če imajo seveda denar plačajo davek kot vsi ti keri si tako na veliko delijo davkoplačevalski denar.

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      24.09.2020 ob 13:48 gost

      Ti si prizadet do amena. Sem mogoče kje omenil, da podpiram to vlado. Očitno si nepismen majmun. Še enkrat ti napišem, če nisi razumel. Da je Janša na oblasti, je kriva levica in nihče drugi oni so zrušili Šarčevo in Cerarjevo vlado in ne sds. Kaj ti tu ni jasno. Levica z Mesecem na čelu je kriva, da imamo zdaj tako vlado nesposobno, njih krivim še bolj kot sds z Janšo na čelu.

      1 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        26.09.2020 ob 23:42 Veterinar gost

        Dečko,nobena Vlada RS ni sposobna,posebno pa stranka od našega Veterinarja--SD--,kateri je danes pokazal Aleksandri Pivec kje in kako naj vzame,saj človek tudi ima s tem lepe izkušnje.Ni vse zlato kar se sveti.

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      24.09.2020 ob 16:31 gost

      Edini krivec je Levica Mesec- Kordes. Company. Amen.

      0 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        24.09.2020 ob 16:40 gost

        Saj ne moreš skriti, da si cerkveni ali Janšev. Sta se še v Šarčevi vladi Mesec in Kordiš sestajala z Janšo? Nista! Sta se z Janšo sestajala Počivalšek in Pivčeva? Sta!!!!! Kdo je glasoval za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja? Levica? Je!! Desus, SMC? Ne!!!!!!! S KAKIM BEDAKOM JAZ ČAS ZAPRAVLJAM.

        4 1 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        26.09.2020 ob 23:48 Istvan gost

        V kolikor je eden bedak ,drugi pameten,pomeni da je neodločen rezultat,kar je ta rezultat za NŠ MURO z NK KOPER dokaj soliden izid.

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      24.09.2020 ob 20:43 gost

      Zalostno, da ne ves osnov, da sta Sarcevo in Cerarovo vlado zrusila levica in sds. Vprasaj Sarca pa Cmerara pa ti bosta odgovorila kdo je rusil njihovo vlado. Jebes take levicare ka se med sabo ne vedo zmenit pa skup drzat te pa ke lahko ta dudek na vladi ki to nesoglasja med levico lepo izkorisca v svoj prid.

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.