https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: V Murski Soboti o podnebnih izzivih, preobrazbi družbe in sonaravnem sistemu

26.09.2020 ob 6:00  

V veliki sejni sobi Mestne občine Murska Sobota je v sredo, 23. septembra, potekal Vanekov ekološki večer, kjer sta bila gosta prof. dr. Lučka Kajfež Bogataj in prof. dr. Peter Novak.


Slovenija je – kot vsa EU - pred veliko družbeno preobrazbo. Obvezala se je do leta 2050 zmanjšati emisije toplogrednih plinov (TGP) na nič, preiti v družbo s krožnim gospodarstvom in zagotoviti prebivalstvu enako ali višjo kakovost življenja. Kako zagotoviti tak sonaravni razvoj, je izziv, na katerega bi želeli odgovoriti na Vanekovem ekološkem večeru.

Podnebne spremembe so že tu. Sedanji ekološki odtis Slovenije s povzročanjem TGP je treba zmanjšati od 5,13 Gha/preb na naravno zmogljivost Slovenije 2,24. Kar 60 % ekološkega odtisa predstavljajo emisije TGP pri porabi  fosilnih goriv. To pomeni, da moramo izvesti velike spremembe v proizvodnji in rabi energije, kakor tudi pri rabi drugih naravnih resursov.

Ohraniti ekonomsko moč države in zmanjšati ekološki odtis pomeni v svojem bistvu prehod iz potrošniške v sonaravno družbo z okolju prilagojenim gospodarstvom. Realizacija sprejete podnebne politike vlade in NEPN, ki temeljita na netto ničelnih emisijah toplogrednih plinov, obnovljivih virih energije, trajnostni proizvodnji in potrošnji v mejah zmogljivosti planeta ter v koreniti spremembi našega razmišljanja in življenjskega sloga, bo izjemno zahtevna naloga.

Začetni nagovor je pripadel županu Mestne občine Murska Sobota, dr. Aleksandru Jevšku, ki je dejal da je Murska Sobota spopada z lokalno obremenitvijo z PM10 delci, zaradi tega pa so v občini vzpostavili tudi samodejne alarmne naprave, ki se sprožijo, ko se preseže dovoljena meja.

Dodal je tudi, da je energetska sanacija stavb v mestu, zmanjšala količino CO2 za 470 ton na letni ravni. Spregovorila sta tudi predsednik Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija, Ernest Ebenšpanger in predsednik Zveze Ekoloških Gibanj Slovenije, Karel Lipič.

Dr. Lučka Kajfež Bogataj je klimatologinja in soprejemnica Nobelove nagrade za mir 2007. Je ena izmed slovenskih pionirk raziskovanja vpliva podnebnih sprememb in o svojih dognanjih redno obvešča širšo javnost. V svojem govoru je poudarila, da se je potreba po energiji in hrani v zadnjih desetletjih močno povečala, ob tem pa se poleg segrevanja ozračja, močno povečala tudi toplota v oceanih. Poudarja, da procesa podnebnih sprememb ne moremo več ustaviti, planet se bo segreval še naprej, na nas pa je koliko.

Opozarja na zaskrbljujoče dejstvo, da se podnebnih sprememb ne zavedajo ljudje v vladah in visokih položajih. Podnebne spremembe prinašajo številne globalne probleme, od novih bolezni in alergij, okoljskih beguncev in prisilnih odseljevanj, ekstremnih vremenskih pojavov, problemi z zalogami hrane in vode, tako globalno kot v Sloveniji in bi se jih morali zavedati in reševati vsi, ne le okoljevarstveniki.

Gradnika za odpornost na podnebne spremembe sta, kot je dejala Bogatajeva prilagajanje in blaženje. Parcialne, necelovite rešitve (kot so npr. klimatske naprave, tehnični sneg bio-goriva, oboroževanje) bi morale zamenjati celovitejše rešitve, kot so nič zavržene hrane, več hrane rastlinskega izvora, manj potrošništva, varčevanje z vodo in energenti ter na koncu koncev izobraževanje, ozaveščanje in nematerialna rast.

Dr. Peter Novak je energetski strokovnjak, ki deluje na Fakulteti za strojništvo v Novem mestu. V svojem govoru je poudaril pomembnost kakovostne  energije, merilo katere je eksergija (dela zmožnost energije). Ker energetski sistem, kot ga imamo trenutno do okolja ni prijazen (premog, les, plin, nafta, bencin, elektrika), potrebujemo nov sistem, ki bi bil okolju prijaznejši.

Gre za sonaravni sistem, ki temelji na elektriki, plinu in tekočem gorivu. Prof. Novak predlaga popolno nadomestitev sedanje primarne energije iz obnovljivih virov (predvsem iz hidro, vetrnih, sončnih elektrarn), predvsem je bilo govora o tem, kako uporabljati slovenske vodotoke.

 

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      26.09.2020 ob 6:44 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      En kup sirotekov na kupu,ki bi naj reševali planet.Oni,ki so prišli umovat in dnevnice služit, so tudi na poti kurili bencin.Dr.Peter Novak se naj greje s svečo med dlanmi,je pa proizvodnja teh ekološko nesprejemljiva,za ostale njegove predloge pa itak vsi vemo.

      7 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        26.09.2020 ob 10:25 Lendavski nadvojvoda(original) gost

        Nimam naziva"" dr ",najmanj Vugrskuga,ge su itak vsi ",Dr"-šalabajzeri v Lendva,vsi "dr" ,mater jim nedoktorsku zgodovinsku,samu od te države(slovenskega kruha)dobrega nekaj....

        0 1 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      26.09.2020 ob 9:55 Risto Kubura gost

      Sestanek avtoličarjev.

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        26.09.2020 ob 10:09 Lendavski nadvojvoda(original) gost

        Risto,razočaranje,boljšega komentarja ti zmoreš,ajde,zmoreš,ne boj pizda....Ajde,zberi se.

        1 0 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        26.09.2020 ob 14:46 Risto Kubura gost

        Hahhahah, ti si faca.....nimam trenutno inspiracije. Vikend je in počivam v pričakovanju novega velikega uspega pomurskega športa. Velka mura igra z malim KOPROM.

        1 0 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      26.09.2020 ob 15:18 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Risto,ajdi,"gemma",ge ti je krv lendavska,"gestaše" zafrkavat,ajdi ....idemo....

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        26.09.2020 ob 17:33 Risto Kubura gost

        Ne skrbi itak jebemo vse Muraše......celi so nervozni in itak se bodo spet ukozili.

        0 1 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      26.09.2020 ob 23:35 Risto Kubura gost

      Tile avtolicarji se odpravljajo na delo v Nemcijo.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.