https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KORONAVIRUS

Hojs: Stanje po celotni Evropi je zaskrbljujoče

28.9.2020  

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 sta sodelovala minister za notranje zadeve Aleš Hojs in vladni govorec, veleposlanik Jelko Kacin. 

 

Včeraj je bilo opravljenih 909 testov. Potrjenih je bilo 39 primerov. Okužbe ostajajo razpršene po vsej državi. Virus se še naprej najbolj širi v domovih za starejše občane, bolnišnicah, šolah, tudi delovnih organizacijah. Kacin je dejal: "Nove primere okužb imamo v UKC Ljubljana in UKC Maribor ter slovenjgraški bolnišnici. V Pegazovem domu Rogaška Slatina so čez vikend zabeležili 3 nove okužbe - skupno 25 stanovalcev in 6 zaposlenih. V Domu Danice Vogrinec MB imajo okuženih 42 stanovalcev in 23 zaposlenih."

V CUDV Črna je okuženih 43 uporabnikov in 15 zaposlenih. V Koroškem domu starostnikov je stanje nespremenjeno - okuženih ostaja 7 stanovalcev (od tega so 3 v bolnišnici) in 4 zaposleni. V Domu za starejše občane Šiška so zaznali okužbo pri 1 stanovalki, 1 zaposleni in 1 študentki (okužbe niso povezane). Preventivno so naredili 83 brisov stanovalcev in 37 zaposlenih - vsi negativni. Okužbo so potrdili tudi v Domu starejših občanov Ptuj, enota Muretinci in v SeneCura Radenci, kjer je bila 7 zaposlenim preventivno odrejena tudi karantena. 2 okužbi (zaposleni) so potrdili tudi v Domu počitka Mengeš. Odrejanje karantene ob vstopu v državo več ne bo potrebno, če bo imela oseba opravljen test na COVID-19 in bo ta negativen.

Notranji minister Aleš Hojs je spregovoril o spremembah v režimu prehajanja meja. Vlada RS je posodobila seznam epidemiološko (ne)varnih državah. Ukrepi glede režima prehajanja meja temeljijo na priporočilih Evropske unije. Ta predvideva štiri sezname – rdečega, oranžnega, zelenega in sivega (za države, o katerih ni dovolj podatkov). Hojs nadaljuje: "Osebi, ki vstopa v Slovenijo iz rdeče države ali oranžne države izven EU, se ne odredi karantena, če oseba ob prehodu meje predloži negativni izvid testa SARS-CoV-2 (COVID-19), ki ni starejši od 48 ur in je bil opravljen v državi članici EU." Na seznamu zelenih držav ostajajo le še Ciper, Finska, Latvija, Lihtenštajn, Litva, Poljska, Avstralija, Južna Koreja, Nova Zelandija, Srbija in Urugvaj. Hojs pojasnjuje, da: "Uvajamo možnost, da osebi, kateri je bila na meji odrejena karantena, v času izvajanja karantene opravi test in v primeru negativnega testa se mu karantenska doba prekine." Pozitivni ukrep je, da se uvaja možnost, da se osebi, kateri je bila na meji odrejena karantena, v času izvajanja karantene opravi test in v primeru negativnega testa se mu karantenska doba prekine.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      28.09.2020 ob 12:30 gost

      Kacin in Hojs - ta dva se pa res razumeta v epidemije kot krava na bobne. In takšni bluzatorji nam vodijo življenje. Še SDS doktorca Beovićeva, dedek mraz Krek, mlada karieristka brez znanja in izkušenj Bregantova in katastrofa v človeški obliki je tu. Kako dolgo še?

      15 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        28.09.2020 ob 13:45 gost

        še dvej leti, pa te zgleda en mandat......nej sva midva krijva, ka so levi še slabši jbg!?

        4 5 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      28.09.2020 ob 12:39 gost

      Policijski minister meter fircig bo razglasil epidemijo??? Kje ste že to videli? To je mogoče samo v Noriškem kraljestvu.

      13 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      28.09.2020 ob 12:52 gost

      Tudi jaz sem mislil, da epidemijo razglasi minister za zdravstvo. No, v Janševem svetu to napravi pač policijski minister po nalogu Janše. Kje to mi živimo od 13. marca 2020?

      12 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      28.09.2020 ob 13:13 G. O. S. T.,,, gost

      V tej vladi je tudi to možno da bedak keri Neve če bi bil minister ali pač nebi bil minister,razglasi epidemijo pa če prav sploh Neve zakaj se gre pri tej zadevi. Kajti glupi narod kot pravi mandatar iz ozadja, Jelinko to vse lepo prenaša. Bolj smo nategnjeni bolj mu ploskajo in ga pod pirajo puklastuga in njegove hlapce.

      10 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      28.09.2020 ob 13:26 gost gost

      nega epidemije, nej pandemije, kak vragi te lejko zahtejvlejo ka so maske obvezne in izvajajo take ukrepe, tou nekak nejde vkup.

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      28.09.2020 ob 14:12 vsak gost

      govorec za šankom (pultom) dobi mesečno honorar 1.500 EUR. tOREJ DODATEK, DALJ ČASA NATEGUJEJO - VEČ SKASIRAJO. oKUŽENE PA MORAMO IMETI, sicer Janša čez leto dni ne bo mogel opravičiti izpuhtelega denarja, ki lepo polni žepe vladnikov, dobaviteljev mask, epruvet in podobno.

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        28.09.2020 ob 21:29 gostitelj gost

        Stanje po celotni Evropi je zaskrbljujoče, ne se sekirat, nacional socialistična delavska stranka bo že uredila zadeve, ona VE !!

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      29.09.2020 ob 21:00 Detektor gost

      V večino objektov krajev organizacij kjer naj bi bil prisoten virus se z resilci na kamionih pod tovorom in raznih delavskih kombijih razvaza koka und hero

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.