https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Kaj nam prinaša peti koronski paket?

05.10.2020 ob 6:00  

Na torkovi dopisni seji je vlada sprejela predlog Zakona o interventnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic covid-19 ali tako imenovani peti protikorona paket. Predlog zakona obsega ukrepe na področju zdravstva, dela, socialnega varstva, gospodarstva, vzgoje in izobraževanja, izvrševanja kazenskih sankcij in pravosodja, kmetijstva, gospodarstva in prehrane ter infrastrukture, so sporočili po seji vlade. 


Stoodstotno nadomestilo plače

Predlog zakona za zaposlene podaljšuje ukrep stoodstotnega nadomestila plače v primeru odrejene karantene zaradi stika z okuženo osebo na delovnem mestu. Sveženj ukrepov na novo uvaja oziroma podaljšuje nekatere že veljavne ukrepe. Tako podaljšuje ukrep stoodstotnega nadomestila plače v primeru odrejene karantene zaradi stika z okuženo osebo na delovnem mestu. Od 1. septembra 2020 dalje pa bo mogoče uveljavljati 80-odstotno nadomestilo v primeru odsotnosti z dela zaradi varstva otroka zaradi višje sile (karantena otroka).

Možnost povračila nadomestila plače

Za delodajalce se podaljšuje možnost povračila nadomestila plač, ki jih je izplačal zaradi odsotnosti z dela zaradi odrejene karantene. Obstaja pa tudi možnost povračila nadomestila plače zaradi odsotnosti z dela zaradi varstva otroka (višja sila). Predlog zakona predvideva podaljšanje ukrepa čakanja na delo doma do konca leta za vse panoge, pri čemer bodo do ukrepa upravičeni tisti delodajalci, ki izkazujejo upad prihodkov za vsaj 20 odstotkov glede na leto 2019. Vstopni prag za pridobitev nadomestila se v primerjavi s prejšnjo ureditvijo zvišuje.

Začasni ukrepi v obliki mesečnega temeljnega dohodka

Za samozaposlene in mikropodjetja se znova uvajajo začasni ukrepi v obliki mesečnega temeljnega dohodka in delno povrnjen izgubljeni dohodek. V domovih za starejše in ostalih izvajalcih socialno-varstvenih storitev (izvajalci) in zdravstvenih dejavnosti se omogoča začasna razporeditev zaposlenih, uvajajo se novi dodatki k plači. Med drugim se uvajajo ukrepi financiranja zaščitne opreme za izvajanje ukrepov omejevanja okužbe s koronavirusom, kritje stroška izpada prihodkov zaradi nezasedenih kapacitet, itd.

Možnost bolniškega dopusta do treh dni brez potrdila osebnega zdravnika

Pri ukrepih, ki se nanašajo na področje zdravstva, se uvaja novost, in sicer možnost koriščenja odsotnosti od dela do treh delovnih dni zaradi bolezni brez potrdila osebnega zdravnika. Poenostavlja se tudi postopek izdaje karantenske odločbe. Na področju vzgoje in izobraževanja je med drugim zagotovljeno financiranje zaščitne opreme in sredstev za dezinfekcijo prostorov, oprostitev plačila za vrtec v primeru odrejene karantene kot tudi ureditev vzgojno-izobraževalnega dela na daljavo.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      05.10.2020 ob 6:11 Risto Kubura gost

      Puklasti Janči se je usral ozitoma ukozio.

      9 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      05.10.2020 ob 8:49 gost

      Nekdo bo to moral povrniti. Mi, naši otroci, vnuki. V pol leta zadolžiti državo za pet milijard evrov zna samo SDS s puklastim kaplarom na čelu.

      7 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      05.10.2020 ob 9:40 gost

      JANEZ JANŠA NAJVEČJI IDIOT NA ZEMLJI A IDIOTI SLOVENSKI GA ŠE NAPREJ PODPIRATE. KAJ BO, ČE BO SLUČAJNO MORAL V ZAPOR?. A VSEENO BO TREBA TA DENAR 5 MILIJARD VRNITI---KDAJ-----------NAŠI PRAPRA VNUKI MOGOČE, TO JE RESNICA.

      8 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      05.10.2020 ob 11:07 gost

      JANŠEVE OVCE ŽE ŠTEPAJO MINUSE. DRŽAVE NISTA ZADOLŽILA LUKA MESEC ALI MARJAN ŠAREC TEMVEČ JANEZ JANŠA S SVOJIMI NASTAVLJENCI. OVCE BEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.