https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Za gospodarsko rast je potrebno prisluhniti izvoznikom in omejiti birokracijo

30.09.2020 ob 12:00  

V torek, 29. septembra 2020, je Dnevnik v sodelovanju s Pomursko gospodarsko zbornico organiziral četrti dogodek ob 20. obletnici projekta Gazela, ki je tokrat zaradi skrbi za varnost in obvladovanjem tveganja okužb prvič potekala digitalno.


Gazele so najhitreje rastoča podjetja, so vzor kulture rasti in velikega gospodarskega potenciala za podravsko - pomursko regijo. Miha Vrbnic, predsednik organizacijskega odbora poudaril, da so dinamična in trajnostna podjetja – gazele vzor vsem nam. Prihodnost vidijo svetlo in optimistično, so potrdili tudi vsi sogovorniki na srečanju, ki so opisali svoje ambiciozne razvojne načrte in poudarili potrebo po debirokratizaciji.

Robert Grah, direktor Pomurske gospodarske zbornice je optimističen: "Začeli smo drugače razmišljati in se prestrukturirali. Danes že več kot 300 podjetij presega 55.000 evrov dodane vrednosti na zaposlenega. V desetletju smo izvoz povečali za trikrat, na današnjih nominalnih 1,2 milijarde evrov. Izziv sta danes digitalizacija in avtomatizacija. V teku je priprava programa Pomurje 5.0, pri katerem prepoznavamo izjemen investicijski potencial ter ambiciozne cilje naših podjetij."

Damir Simonović, analitik v družbi Bisnode, je predstavil podatke, ki izkazujejo, da podjetja – gazele dolgoročno poslujejo stabilnejše in varneje od povprečja gospodarstva.

Pomembne so investicije

Sabina Sobočan, direktorica podjetja Varis Lendava, ki sodi med tri vodilne evropske proizvajalce gotovih kopalnic in je nosilec priznanja bronasta gazela 2017, je izpostavila potrebo po debirokratizaciji postopkov na ravni države: »Kljub negotovim časom ostajamo ambiciozni. Do konca leta bomo končali 2,5 milijona evrov vredno investicijo v novo proizvodno halo. Imeli smo podpisano pogodbo za nov izdelek, ki ga bomo delali v novih prostorih, a smo morali od nje odstopiti, ker smo na gradbeno dovoljenje čakali dve leti. Ključno je ustrezno podporno okolje, ki bo razbremenilo podjetja – izvoznike, da bomo lahko bolj konkurenčni na tujih trgih, pa tudi razvojno-raziskovalne kadre, da jih bomo lahko bolje nagrajevali.« Dodala je, da je za vsakega trenutna situacija edinstvena, a podjetja morajo kljub temu rasti, se razvijati in prodajati.

 Zmanjševanje birokracije v postopkih poročanja dražvnim institucijam

Janez Kodila, direktor družinskega podjetja Kodila, ki je pionir razvoja blagovne znamke Diši po Prekmurju, sledi jasnemu cilju. Svoje izdelke ponuditi v radiju 200 kilometrov od Prekmurja, do Dunaja, Budimpešte in Zagreba. Kot prvi v Sloveniji bodo v kratkem svoje mesne izdelke začeli prodajati tudi na Japonskem. Možnosti rasti podjetja vidi v digitalizaciji in nenehnem raziskovanju drugih panog, spoznavanju kupca in iskanju novih načinov trženja izdelkov.

Nuša Pavlinjek, prokuristka Roto Group, podravsko-pomurske gazele leta 2010 in družinskega podjetja s 70-letno tradicijo, je Slovenijo opisala kot deželo zmagovalcev: »Vsak dan razvijamo nove izdelke in tehnologije. Aktivni smo na različnih področjih. Do leta 2025 imamo začrtane tri ključne smernice. Prva je avtomatizacija in robotizacija proizvodnje v skladu s konceptom industrije 4.0. Druga se nanaša na področje plastike, kjer se preusmerjamo v uporabo reciklatov in v bioplastiko. Tretja pa je globalizacija. Čeprav smo že danes prisotni na 55 trgih, razvijamo izdelke in rešitve, ki se lahko modularno uporabljajo kjerkoli po svetu, od Avstralije do Afrike.«

*Foto: arhiv Pomurec.com

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      30.09.2020 ob 13:19 gost

      Pa delavcem ne plač dati. Vs v vaš žep. Marš.

      16 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      30.09.2020 ob 15:55 gost

      Sama elita z punov rijtjov. Kaj pa njihovi zaposleni. Vsi na minimalcu pa še tukaj njim vzamejo vsak mesec nek procent da potem na koncu leta dobijo kao božičnico.

      19 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.