https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KORONAVIRUS

Kacin: Poskušajmo omejiti druženja in obiske trgovin

30.9.2020  

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 je sodeloval vladni govorec, veleposlanik, Jelko Kacin.


Slabša epidemiološka slika

Podatki kažejo slabšo epidemiološko sliko kot podatki preteklih dni. Včeraj so potrdili 203 okužbe (3391 testov), kar je dvakrat toliko kot dan prej in največ doslej. Zdravniško oskrbo je potrebovalo že 86 oseb, ena oseba pa je umrla, je uvodoma dejal vladni govorec Jelko Kacin. Trenutna incidenca je po njegovih besedah presegla 80 okužb na 100.000 prebivalcev v dveh tednih. 

 »Jesenski val okužb je drugačen od spomladanskega, testiramo več oseb in potrdimo več okužb,« je dejal, ob tem pa poudaril, da se povečuje število bolnikov, ki potrebujejo zdravstveno oskrbo, kar najbolj skrbi epidemiologe in zdravstveno stroko. 

Kacin: Epidemija ni razglašena, a to ne spremeni dejstva, da smo v razmerah pandemije

Kacin opozarja na upoštevanje ukrepov. "Epidemija ni razglašena, a to ne spremeni dejstva, da smo v razmerah pandemije in da se virus širi med nami, zato je nujno, da poskušamo omejiti druženja, obiske trgovin in lokacij, kjer se zbira več ljudi," je opozoril.

"Novo šolsko leto se je začelo pred enim mesecem, novo študijsko se začne v četrtek. Z upoštevanjem priporočil lahko še vedno vzpostavimo toplo in vključujoče učno okolje za vse. Še naprej je treba v delovnih organizacijah ravnati preventivno," je opozoril Kacin.

"Pri odkrivanju novih okužb bo epidemiologom v pomoč tudi aplikacija Ostani zdrav. Pomembno je, da jo imamo naloženo, ko smo zdravi in da takoj vnesemo informacijo o pozitivnem testu čim prej v aplikacijo."

Omilitev obvezne nošnje mask v šolah?

Kacin je o možnosti, da bi se omilila obvezna nošnja mask v šolah, dejal, da o tem niso sprejeli odločitve. Poudaril je, da je takšna odločitev v pristojnosti ustreznih ministrstev, med drugim šolskega in ministrice Simone Kustec, a o tem na seji vlade niso govorili.

Vlada razpravljala o načrtu ukrepov

»Vlada RS je na podlagi priporočil Strokovne svetovalne skupine za COVID-19 razpravljala o načrtu ukrepov za ukrepanje v povezavi z drugim valom COVID-19. Načrt je bil sprejet.

Enako kot države članice schengenskega območja se odslej obravnavajo tudi Andora, Monako, San Marino in Vatikan. To pomeni, da bodo lahko osebe iz teh držav, če bodo te države uvrščene na oranžni seznam, uveljavljale izjemo, ko se jim dovoli vstop brez karantene in negativnega testa.

Priznavajo se tudi testi, ki so bili opravljeni v tretjih državah pri institucijah, ki sta jih Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo in Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano prepoznala kot ustrezne in verodostojne,« je dejal.

Izjeme pri odreditvi karantene

Kot izjemi od odreditve karantene pri prehodu meje sta določeni za osebo:

  • ki prehaja mejo iz družinskih razlogov in se vrača čez mejo v 72 urah po prehodu meje,
  • ki še ni dopolnila 14 let in prehaja mejo skupaj z ožjim družinskim članom, ki je predložil negativni test.

Spremembe bodo začele veljati po objavi v uradnem listu.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      30.09.2020 ob 15:47 Bazen gost

      Vredu Herr Jelko. Bomo doma sedeli pa stradali. Ti pa lepo pucaj svoj bazen.

      21 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      30.09.2020 ob 16:47 gost

      Vsemogočni bo zaprl trgovine potem bo verjetno začela vlada nesposobna delati za ljudi. Kajti trgovine se za nas zaprejo in vladni pizdeki nam bodo dobavljal kaj bomo rabili. Bravo,,, saj vlada in stroka že vejo zakaj se oni ne morajo okužiti.,,, zakaj le ne morejo oni zboleti,,,,zakaj le,,,

      18 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      30.09.2020 ob 16:48 gost

      Za tiste, ki tega še ne veste. Jelko Kacin ima z ministrstvom za zunanje zadeve ( Anže Logar je šef ) podpisano pogodbo do 13. marca 2021, kar pomeni, da bomo moali njegove laži, pretiravanja, sprenevedanja, strašenje žuganje s prstom, ....... še dolgo prenašati. Mesečno plačo ima 3.386 evrov bruto, aprila je dobl 1.169 evrov korona dodatka, maja pa 1.383 evrov korona dodatka.

      16 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      30.09.2020 ob 16:48 Herr Jelči gost

      malo bomo tebi jebali mater, pijandura ferdamana. Zi nam pa ja ne boš vodil življenja, omejeval prijateljstva in po trgovinah spremljal. To lahko počneš v krogu svoje familije, posranec.

      17 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      30.09.2020 ob 16:59 ........ gost

      pizda vam materina nategavska, dajte vsaj en dan okužene po imenih in testirane po imenih. A veste vladne pizdurine, koliko bi jih imeli, če bi objavljali spisek okuženih, NIČ, NIČ JIH NEBI IMELI, KERtiste, ki vodite pod koronasranje, majo prehlad, gripo, angino, alergijo itd. To je resnica, ne vaše nakladanje. Dajte spisek, DA SE OKUŽENI PREPOZNAJO, saj itak ta korona ne predstavlja obenenevarnosti, gripa je bolezen, ki jo pozna svet 1000 let, pa smo tudi bili doma, ko smo enkrat skašljli ali smrknili. Imate pač dobro plačane korona potegavščine, namesto, da bi ta denar preusmerili v zdravstvo vsemogočih drugih bolezni. 10 DODATKOV TAKIM PRESERATORJEM NA MESEC ZNESE 12.000 EUR X LETNO JE 150.000 EUR. S TEM DENARJEM BI SE DALO MARSIKAJ KORISTNEJŠEGA NAPRAVIT, KOT PA ZA GOVORNIŠKIM ODROM NATEGOVATI GLUPI NAROD. In res ima Jelinčič prav, ko pravi da smo glupi narod. Po videnem tudi smo, saj pustimo, da nas 10 pripadlih infektologov nateguje do 2,2 metra.

      16 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      30.09.2020 ob 17:16 gost

      PIJANI KACIN KAKO DOLGO ŽE NISI FUKAL? NITI VIAGRA TI NE POMAGA. ZATO PA JEBEŠ UBOGI NAIVNI NEŠOLANI NAROD V GLAVO. NAS PAMETNE PAČ NE MOREŠ. TI PROPADLI ČLOVEK NA VSEH PODROČJIH. EDINO ZA JANŠO SI DOBER. ON PA TAKO VSAK DREK POBERE DOKLER GA RABI POTEM, KO GA NE RABI VEČ, GA PA V RIT BRCE. TUDI S TABO SE BO TAKO ZGODILO. ZAME SI PROPADEL PIJANEC, KI SE PRODA ZA PEST EVROV. SIROĆE.

      13 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      30.09.2020 ob 22:03 gost

      Bravo vsem ki imate tako razmisljanje in to je postala komedija za kozlat ko poslusas vse te idijote ki govoricijo tja v tri dni in sami sebi verjamejo

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        01.10.2020 ob 8:08 gost

        Pa vsak od njih po svoje govori. Niti toliko niso sposobni, da bi se dogovorili kako bodo lagali in strašili ljudi, potem pa vsak po svoje laže in kontradiktorno lajanje je tu.

        3 0 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.