https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Drobni prsti za lončarskim vretenom

18.09.2019 ob 9:00  

Turistične poti z e-kočijami, kočijaški muzej in oživljanje preteklosti s sodobnim pridihom – vse to še kaj bi v dvorcu Rakičan uvrstili pod inovativne načine oživljanja kulturne dediščine in osveževanja turistične ponudbe regije.


Da je dediščina za lokalno okolje ključ do rasti, predvsem z vidika višanja turističnega obiska, so prepričani v javnem zavodu, ki je upravitelj dvorca s pripadajočim parkom. Ob tem niso osredotočeni zgolj na obiskovalce, ki prihajajo na ogled dvorca ali tam celo prenočijo, temveč tudi na tiste najmlajše – v prihodnostih bo ohranjevanje prav te dediščine na plečih najmlajših.

V sklopu projekta Back in the day (Program sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Madžarska) je dvorec pridobil lončarska vretena in tradicionalno lončeno peč. Pri izvedbi delavnic in oživljanju tradicije peke lončevine sodeluje z znamenitim, če ne celo najprepoznavnejšim regionalnim lončarjem, Francem Zelkom ali njegovim mladim naslednikom. Za vreteno ob nasmejanem mojstru pogosto sedejo najmlajši, mali prsti za vretenom vešče oblikujejo skodelice za mame, očete in babice. Na dnu posode z leseno palčko izrišejo začetnice, da jih mojster med peko ne pomeša. Z malimi nadobudneži za vretenom nas ni strah, da bo v preteklosti ena najbolj razširjenih obrti Pomurja, tonila v pozabo.

Prispevek je sofinanciran v sklopu programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija Madžarska.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.