https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KORONAVIRUS

Maske med poukom niso več obvezne

5.10.2020  

Zadnja sprememba odloka o začasnih ukrepih za manj okužb z novim koronavirusom določa nove izjeme pri nošnji mask v šolah. Izjeme so začele veljati v nedeljo.


Učenci od 7. razreda dalje in dijaki so bili do zdaj lahko brez mask le, če je bilo pri pouku mogoče zagotoviti vsaj 1,5 metra medosebne razdalje, kar pa v šolah skoraj ni mogoče, po novem pa maske znotraj matičnega oddelka niso več obvezne.

Po novem bodo tako lahko brez zaščitnih mask ne glede na medsebojno razdaljo tudi učenci v zadnji triadi osnovne šole in dijaki v srednji šoli v matičnem oddelku. Maske ne bo več treba imeti tudi njihovim učiteljem, če imajo zadostno medosebno razdaljo.

Med izjemami pri obveznem nošenju mask, so tako torej otroci v vrtcih, učenci v osnovni šoli in dijaki v matičnem oddelku, vzgojitelji predšolskih otrok in njihovi pomočniki, učitelji do vključno 3. razreda pri opravljanju neposrednega dela z otroki ter učitelji od 4. razreda osnovne šole in učitelji srednjih šol, če je pri izobraževalni dejavnosti mogoče zagotoviti vsaj dva metra medosebne razdalje, poroča STA.

Foto: arhiv Pomurec.com

Mask ne bo treba več nositi tudi višješolskim in visokošolskim učiteljem, kadar predavajo za zaščitno pregrado iz stekla ali podobnega materiala, niti jih ne bo treba nositi osebam, ki izvajajo organizirano športno vadbo.

»Doslej veljavni odlok o začasnih ukrepih je zapovedal nošenje mask tako na prostem kot v javnih zaprtih prostorih, če ni mogoče zagotavljati medosebne razdalje najmanj dveh metrov. Med izjeme pa je poleg otrok v vrtcih in osnovni šoli do vključno 6. razreda uvrstil tudi vzgojitelje in pomočnike vzgojiteljev pri opravljanju neposrednega dela z otroki. Za učitelje do vključno 6. razreda osnovne šole pa maske niso bile obvezne, če so lahko zagotavljali vsaj dva metra medosebne razdalje,« navaja STA.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      05.10.2020 ob 14:23 gost

      Samo bedak si je lahko izmislil, da morajo otroci nositi maske.

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.