https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Ob srečanju veteranov podelili nagrade literarnega natečaja

Turnišče, 11.10.2020 ob 5:55  

V petek, 9. oktobra, je v Turnišču pri osnovni šoli poteklo srečanje veteranov ob 30-letnici Manevrske strukture narodne zaščite (MSNZ) in 30-letnici zadržanje orožja Teritorialne obrambe Lendava, kjer so podelili nagrade literarnega natečaja Spominska obeležja pripovedujejo

Zbrane je najprej na kratko nagovoril župan Občine Turnišče, nato pa jih je nagovoril predsednik OZVVS Lendava Ljubo Dražnik. Ta se je v svojem govoru spominjal dogajanja pred tridesetimi leti na lendavskem območju.

Svoje videnje dogodkov v letu 1990 je opisal tudi predsednik Policijskega veteranskega društva Sever za Pomurje Drago Ribaš, ki je bil takrat komandir mejne postaje milice v Gederovcih.

Slavnostni govornik na slovesnosti je bil predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo Ladislav Lipič, ki pa je podal nekoliko širšo sliko dogajanja pred 30 leti po celotni Sloveniji. Ob tem je posebej izpostavil tudi pomen ohranjanja spomina na takratni čas.

Na prireditvi so podelili nagrade literarnega natečaja Spominska obeležja pripovedujejo. V natečaju so sodelovali dijaki in učenci iz 14 osnovnih šol in dveh srednjih šol. Zbranih je bilo 66 prispevkov od 67 avtorjev in 24 mentoric.

Med učenci 4., 5. in 6. razreda osnovne šole so medalje za najboljša prozna dela prejele Ajda Šebjanič (OŠ Bogojina), Lana Čolnik in Daša Kovačič (obe OŠ Kapela). Za najboljše pesmi pa so bili nagrajeni Alin Bedrač (OŠ Kapela), Zarja Zupančič Rous (OŠ Gornja Radgona) ter Jon Milič (OŠ Ivana Cankarja Ljutomer).

Med učenci 7., 8. in 9. razreda osnovne šole so najboljša prozna dela ustvarili Marinka Horvat (OŠ Bogojina), Maša Kulčar (Dvojezična OŠ I Lendava) in Rebeka Sukič (OŠ Puconci). Za najboljše pesmi pa so medalje prejeli Gašper Mauko (OŠ Gornja Radgona), Leoni Horvat (OŠ Tišina) in Gaja Štimulak (OŠ I Murska Sobota).

V natečaju so sodelovali tudi srednješolci. Nagrajena prozna dela so ustvarili Tadej Andrejek iz Gimnazije Franca Miklošič Ljutomer, Sebastjan Gomboc in Tine Fujs Perša (oba iz Gimnazije Murska Sobota.

Z glasbeno popestritev sta poskrbela Nina Dominko ob spremljavi Danila Dominka ter Orkester Slovenske Policije. Prireditev so organizirali OZVVS Lendava, PVZ SEVER za Pomurje ter OZSČ Lendava.

Več fotografij v sponji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      11.10.2020 ob 8:32 gostitelj gost

      Tej je že več kot partizanov po 45 letu !

      18 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      11.10.2020 ob 8:35 gostitelj gost

      Ob srečanju veteranov podelili nagrade literarnega natečaja, teh je že več kot partizanov po 1945 letu !!

      17 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      11.10.2020 ob 9:05 gost

      Kaj pa eden in edini Janez Janša vas ne šljivi? Ops, on je prepričan, da je sam osvobodil Slovenijo. Blagor njemu.

      15 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      11.10.2020 ob 10:22 šilček gost

      Mi ki smo bili v prvi bojni liniji v Petišovcih in na Hotizi,mi nismo nič vredni in so pozabili na nas,tisti ki so se pa skrivali pod mamino kiklo so pa sedaj največji borci,to je isti kot v drugi svetovni vojni pravi borci so padli ali pa za njih nihče noče vedeti.Prekleta golazen politična nikoli v življenju nebi več branil domovine.

      18 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        11.10.2020 ob 13:07 Lendavski nadvojvoda(original) gost

        Šilček,tam sem hodil v tistem času,edino kar ste trpeli je bilo toplo pivo,komandosi pa taki.

        4 9 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        11.10.2020 ob 13:47 Ilus gost

        šilček popolnoma se steboj strinjam, da so pravi borci v 2. svet. vojni padli v Bosmi pod streli okupatorja (Nemci). Nekateri so pa imeli srečo pa so preživeli na bojiščih, vendar po vračanju v domače Prekmurje so v Čakovcu padli pod streli svojih tovarišev. Vzrok je pa bil , - bojazen za delovna mesta. Takšna je bila naša KP.

        1 6 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      11.10.2020 ob 10:54 gost

      TO SO TISTI, KI SE PAJDAŠIJO IN ENAČIJO Z PARTIZANI IN KOMUNISTI SIMBOL JIM JE PETOKRAKA ZVEZDA. PRAV PROTI TEJ ZVEZDI SMO SE BORILI 1991, PO DOMAČE SE TAKIM REČE IZDAJALCI .

      8 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      11.10.2020 ob 12:10 Tri pike gost

      In v čem je smisel tega , razen da se je verjetno po koncu veselo mlatilo po prasetini.

      12 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        11.10.2020 ob 13:34 Hadik,Alsólendva gost

        Ko je prašiček na mizi,je veselje,volja in dobro življenje.Dol z musliči

        7 0 Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      11.10.2020 ob 13:04 gost

      Ka su pa Nej gor objavili slike po tej ceremoniji vsi na kkupi eden gor na drugon. Ker je bila velika zakuska pa veliko pokušanja novega vinčka kroga je darovala občina. Plačajo pa itak vsi občani jejo pa pijiju pa eni in isti. Tak ka da ibejo domo Nej trbej kresnička ka oni sami svejtiju..od vinčeka,,,.

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        11.10.2020 ob 18:25 Gost 123 gost

        Verjetno si bil tam, ker si očitno seznanjeni. Te si tudi verjetno videl pa slišal kdo je bil organizator. To sigurno ni bila Občina.

        0 4 Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      11.10.2020 ob 17:22 Odrančar gost

      Blagor nam ki smo se borili pa bili kje , VIJ podrepniki pa ste bilij v P M pa tam ostanite pa se ven NE VLEJČITE!!!!

      7 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      11.10.2020 ob 19:29 gost

      Gost, 123 budalo v nobeni občini se nič ne dogaja da občina ne I bila zraven. Pa či se organizira ali nažira ali loče. ŠTEKAŠ bedak.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.