https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KORONAVIRUS

Koronavirus na gladkih površinah, bankovcih in telefonih tudi do 28 dni

19.10.2020  

Novi koronavirus lahko pod določenimi laboratorijskimi pogoji ostane na površinah, kot so bankovci ali telefoni, kužen do 28 dni, so opozorili znanstveniki in s tem ugotovili, da je virus lahko kužen dlje, kot so doslej domnevali, poroča britanski BBC.


Eksperiment je bil opravljen v temi, saj je znano, da lahko UV svetloba ubije virus, je pojasnila avstralska nacionalna znanstvena agencija. V preteklosti so nekateri strokovnjaki podvomili v grožnjo prenosa virusa preko površin, saj se ta najpogosteje prenaša ko ljudje kašljajo, kihajo ali govorijo, obstajajo pa dokazi, da se lahko širi preko delcev, ki ostanejo v zraku, ali preko onesnaženih površin iz kovine ali plastike.

Pretekla laboratorijska testiranja so ugotovila, da lahko sars-cov-2 na površinah kot so bankovci ali steklo, preživi dva do tri dni, na plastiki in nerjavečem jeklu pa do šest dni. Sedaj pa so avstralski raziskovalci opozorili, da lahko virus na gladkih površinah preživi celo do 28 dni, če se ta ohranja pri ustreznih pogojih - okoli 20 °C in na temnem. Virus gripe v enakih pogojih za primerjavo preživi 17 dni.

Študija, ki so jo objavili v znanstveni reviji Virology Journal, še opozarja, da novi koronavirus preživi manj časa na višjih temperatura kot na nižjih, tako je pri 40 stopinjah Celzija, nehal biti kužen po 24 urah.

Profesor Ron Eccles je za BBC kritiziral študijo, češ da po nepotrebnem širi paniko in opozoril, da zanjo niso uporabili virusa, ki se je nahajal v človeški sluzi. To je namreč sovražno okolje za viruse, v katerem virusi hitreje umrejo. "Po mojem lahko ostanejo virusi v sluzi na površinah nalezljivi le nekaj ur in ne dni," je povedal.

Tudi nekatere druge študije so opozorile, da je v resničnem življenju verjetnost prenosa virusa preko površin majhna, saj se novi koronavirus prenaša predvsem preko zraka. Študije so pokazale, da lahko ostane virus v zraku kužen tudi več kot tri ure, še piše STA.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      19.10.2020 ob 7:47 gost

      VELIKA LAŽ. LAŽ,LAŽ,LAŽ. VSE ZA DENAR. NEKATERI BI ZA DENAR SVOJO DRUŽINO PRODALI. MARŠ.

      11 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        19.10.2020 ob 7:53 gost

        zakaj dajete novinarji pompozne lažnive naslove? zakaj zavajate in strašite ljudi? zavedajte se, da boste tudi po tej epidemiji morali živeti med nami. se ne bojite kazni ljudi?

        11 3 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        21.10.2020 ob 10:49 Željan gost

        Ja vemo da želite imeti dostop tudi do našega denarja..... vemo da prihajajo dnevi plačevanja samo z bančno kartico... vemo za vaš namen kontroliranja !!!!

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      19.10.2020 ob 10:05 gost

      Budalo bulozno kaj ste ugotovili nikjer a svetu se o tem ne govori kako bi naj dogo trajal kje virus. To vam je ta podatek sigurno povedala puklastuga žena kera v Sloveniji vodi vse to sranje glede virusa iz ozadja.

      8 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      19.10.2020 ob 10:08 gost

      Viruseki se obdržijo najdlje na buloznij glavah kere so brez las. In kere so v Sloveniji le te,, Kacinko Janez Grozni, Jelinčič itd.

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      19.10.2020 ob 10:52 nn gost

      nihče ga še ni dokazal 100% - najdejo ga pa vsepovsod in vsi praznoglavi "sledilci" plandemistov pa zopet na WC papir...

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.