https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Prihodnje leto spet brezplačni vrtec za drugega otroka?

22.10.2020 ob 6:00  

Po načrtih ministrstva za izobraževanja bo država septembra prihodnje leto spet uvedla brezplačni vrtec za drugega otroka, če sta v vrtec hkrati vpisana dva otroka iz iste družine. Starši, ki imajo tri ali več otrok, bi imeli vrtec za tretjega in vsakega naslednjega brezplačen v vsakem primeru. O predlogu novele Zakona o vrtcih, bodo danes obravnavali tudi na seji vlade.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je spremembo obrazložilo takole: "Rešitev izboljšuje finančno dostopnost vrtcev za starše, saj bodo ti odslej za mlajšega otroka ponovno oproščeni plačila vrtca, kot je že veljajo v obdobju od septembra 2008 do junija 2012. Starši, ki imajo tri ali več otrok, pa bodo imeli zanje vrtec brezplačen, ne glede na to, ali je otrok v vrtec vključen hkrati s svojim sorojencem ali ne." 

Brezplačno z novim šolskim letom

Novela zakona o vrtcih, s katero koalicija izpolnjuje obljubo iz koalicijske pogodbe, je med vladnimi gradivi. Po potrditvi na vladi naj bi jo poslanci obravnavali po skrajšanem postopku. Brezplačni vrtec bi vlada uveljavila prvega septembra 2021.

485.000 evrov na mesec bi državo stalo plačevanje vrtca za drugega otroka, če sta v vrtcu hkrati dva otroka iz iste družine, in brezpogojno plačevanje za tretjega in nadaljnje otroke iz iste družine.

Brezplačni vrtec za mlajšega otroka je Slovenija prvič uvedla septembra 2008, vendar je ta rešitev nekoliko izzvenela leta 2012 zaradi gospodarske krize. Takrat je varčevalni zakon ZUJF določil, da starši za drugega otroka plačajo 30 odstotkov cene, ki jim jo je glede na prihodke in materialni položaj postavil center za socialno delo. Ostalih 70 odstotkov plača država. Vrtec za tretjega otroka, če so v vrtcu trije hkrati, je ostal tudi po letu 2012 brezplačen. Po novem pa bi bil vrtec brezplačen za tretjega in vsakega naslednjega otroka ne glede na to, ali je hkrati v vrtcu še kdo od njegovih bratov ali sester.

Več nadzora tudi nad varuhi otrok

Ministrstvo za izobraževanje skuša z novelo zakona o vrtcih preprečiti tudi zlorabe, kot je bila tista v vrtcu Kengurujčki. Pred dobrim desetletjem je zaradi pomanjkanja prostora v javnih vrtcih zacvetel sivi trg varovanja predšolskih otrok. Država je nato omogočila zasebnikom, da ustanovijo zasebni vrtec ali opravljajo predšolsko vzgojo kot zasebni vzgojitelji oziroma varstvo otrok kot varuhi predšolskih otrok, a se številni ponudniki varstva še vedno niso registrirali. Ob registraciji bi morali dokazati, da izpolnjujejo kadrovske in prostorske pogoje ter da imajo primerno opremo za delo z otroki.

Po novem bi bilo opravljanje dejavnosti predšolske vzgoje in varstva otrok fizični in pravni osebi prepovedano, dokler se ne bi vpisala v razvid izvajalcev. Kdor se ne bi registriral, bi tvegal globo od 5000 do 10.000 evrov, inšpektorji pa bi imeli tudi sicer na voljo različne sankcije za tiste, ki ne bi izpolnjevali predpisanih pogojev.

Med zahtevami, s katerimi bi se vzpostavil večji nadzor nad varuhi predšolskih otrok, je tudi ta, da bi morali starši z zasebnim varuhom obvezno podpisati pogodbo, varuh pa bi moral voditi evidenco o otrocih, ki jih varuje.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      22.10.2020 ob 8:50 gost

      Gdo bo to spat plačal verjetno glupi narod. Ker umi de puklastin davke zdigno v nebo. Mlade frajlice du pa lejku v gostilnah sidele partnerji v Avstriji de a zastonj v vrteči,,, kaše hočeš boljše,,, ješ pa z adijem na teren,,,, bravo glupa vlada.,,,,.

      16 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        22.10.2020 ob 9:29 gost

        Veliko takih poznam. Mož dela v Avstriji, žena odpelje otroka v vrtec, potem pa cel dopoldan holadrajs z drugimi moškimi. Ostali pa to plačujemo z višjimi davki.

        16 4 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        22.10.2020 ob 9:47 marka gost

        edni vse vijdite samo sebe nej, ka njin vij plačujete kaj? mislin ka nej samo gobce vrtijte , tipično slovensko

        4 6 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        22.10.2020 ob 10:15 gost

        Tine imaš prav. Ne delam. Pa veš zakaj ne delam? Zato, ker sem star 71 let in sem že nekaj let upokojenen.

        7 1 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        22.10.2020 ob 10:55 gost

        Tine nisi razumel mojih komentarjev. Ne gre za sedenje pri kavi. Gre za seks in varanje mož, ki težko delajo v Avstriji, njihove se pa ta čas pečajo z drugimi moškimi. Štekaš? Dobro vem iz lastnih izkušenj. In to se ne dogaja v kafičih temveč drugod.

        6 2 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        22.10.2020 ob 11:16 gost

        Tinc zopet imaš prav. Ko žensko zasrbi med nogami, je niti hudič ne ustavi. Edina tolažba za moške je v tem, da niso vse take.

        5 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      22.10.2020 ob 9:00 deca first gost

      Bravo Janša, to bi morali uveljaviti s 1.1.2021. Cena vrtcev v Sloveniji je gozno visoka, za dva otroka v šoli in enega v vrtcu plačujem 320 evrov na mesec.

      8 13 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        22.10.2020 ob 9:09 UNTER-LIMBACH gost

        Si delal deco?Vzdržuj jih,niso državno imetje,jaz ti jih ne bom,ali se pa imej za etnijo,ti imajo vse plačano,so prihodnost naše družbe,je treba vlagati v njih.

        12 3 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        22.10.2020 ob 11:19 gost

        deca first - jaz plačam 480 evrov najemnine mesečno za stanovanje pa mi država nič ne pomaga.

        7 2 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      22.10.2020 ob 10:27 gost

      Je bun svojo decu pazu tvoj tele de pa zašenki vrtec pazu. Tele puklastuga. Tsu se govori gdo de doma ampak kdo bo to plačal. ŠTEKAš bulozno tele..

      9 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      22.10.2020 ob 10:47 Janči, rabi glasove gost

      za volitve, vsak dan cene v trgovinah višje in tisti upokojenci, ki mislijo, da je Janči Ivan Grozni njim podaril 300 EVR, so v zabludi. so že od marca do danes preko davkov to vrnili, boda pa za leto dni 300 EVROV v izgubi. Namesto, da bi sezidali prostore za izmišljene kovid bolnike. Sem pa ponosen državlja, da imamo na prebivalca največ okuženih, imamo kar lepo prednost pred zasledovalci in upam, da se turisti nikdar več ne vrnejo v Slovenijo. Vavčarji bodo porabljeni, tudi Slovenci bodo ostali doma, ne bodo spali in zajtrkovali v hotelih, hrano pa kupovali v trgovinah. Delavka v šparu se ne boji gužve pred 31.10. in 1.11. v trgovini, čeprav bo 30.10. izplačana pokojnina (petek), ampak pravi, da gužve sploh ne bo, saj ne bo vavčarskih gostov, ki so 4 mesece polnili trgovinsko blagajno. In po porabljenih vavčerjih lahko Počivalšek in Janša jebeta mački mater, hotelirji pa gredo na Havaje na letni oddih.

      11 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      22.10.2020 ob 10:51 nič ni žalostno, gost

      žalostno je, da mati prepusti svojega otroka v brezbrižje, in gre z "prijateljem" na kavico, nato pa vsak v svoj avto in proti šumici, ki ima prelepe jesenske barve. Možek pa gara ko hudič v Avstriji in tako je tudi prav, možek garaj, ženkico plača država, otroka pa tudi država. Glavno, da se "delajo" otroci, ki jih vzdržuje država po vseh izplačilih, ki jih je milijon, ko pa bodo stari 17 let, jih je pa itak polovica propalic.

      12 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        22.10.2020 ob 13:33 je, je žalostno gost

        Kaj samo deca delavcev, ki delajo v Avstriji, hodijo v vrtec? Spravili ste se na ženske teh delavcev, kaj pa starši, ki delajo pri nas, ti nimajo otrok v vrtcih? A državni denar za nevladne organizacije na Metelkovi pa vas nič ne moti in denar za migrante (ne begunce) tudi ne.

        3 5 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        22.10.2020 ob 13:57 gost

        Sploh ne razumeš o čem se piše. Ti, ki delajo v Avstriji, so dalj časa od doma, in njihove grešnice imajo več časa za holadrajs. Ko gre za denar, si pa kot desničar zelo sfalil. Tisti, ki delajo v Avstriji POLNIJO AVSTRIJSKI PRORAČUN!!!!!!!!! Jaz in ostali bomo pa za njihovo deco vrtec plačevali. Razisli, če sploh znaš razmišljati. Je pa res, da se nekatere ženske gonijo tudi

        4 2 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      22.10.2020 ob 13:18 gost

      Jernejcek, pa lekaj tvoja se danes ne bi kurca videla, ce bi na tebe cakala tak ka se more fukarit naokrog, medtem ko ti bluzis cejli den na pomurcu pa pises budalascine.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      22.10.2020 ob 15:18 gost

      Ne samo jaz, kar nekaj nas je, ki opravljamo zahtevno delo namesto tebe ti pa samo drkas in vzdihujes. Oh kako bi lahko bilo ce.....

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.