https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Na Spodnji Ščavnici slovesno odkrili obeležje s spominskima ploščama

15.10.2020 ob 10:26  

V 20. in zadnjem dogodku v okviru 25. praznika Občine Gornja Radgona so v petek, 9. oktobra, na Spodnji Ščavnici slovesno odkrili obeležje s spominskima ploščama iz NOB.


Pri 7.838 dni stari spominski lipi so ob novem bloku na Spodnji Ščavnici slovesno odkrili obeležje s spominskima ploščama iz NOB. Ti sta bili najprej vgrajeni na pročelju Podružnične šole Spodnja Ščavnica, ki je do leta 2002 delovala pod okriljem OŠ Gornja Radgona. Šolsko zgradbo so leta 2011 porušili, žal sta pa bili obe plošči pri tem poškodovani.

Pod lipo so tako sedaj postavili obeležje z obema granitnima ploščama in tremi kovinskimi ploščami, na njih je zgodovinski opis in tri fotografije. Po priložnostnih nagovorih sta svečano odkrila obeležje Stanislav Rojko, župan Občine Gornja Radgona in Boris Edšidt, predsednik ZB za vrednote NOB Gornja Radgona.

Pod večjo spominsko ploščo z osmimi preminulimi domačini sta lovorjev venec položila Mira Skok Korošec, predsednica KO ZB za vrednote NOB Gornja Radgona in Franček Fašalek, nečak pokojnega strica Maksa Fašaleka. Pod manjšo spominsko ploščo, ki je posvečena Frančku Pintariču – Švabi pa sta lovorjev venec položila Janja Pintarič, nečakinja in Dušan Zagorc, nekdanji ravnatelj OŠ Gornja Radgona s PŠ Spodnja Ščavnica.

Celotni dogodek je potekal v čustvenem ozračju in v skladu z navodili NIJZ, v bodoče pa bo pri tem obeležju, kot so zapisali na radgonski občini, nastala lepa izletniška točka za pohodnike in kolesarje.

 

Foto: Občina Gornja Radgona (fb)

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.