https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KORONAVIRUS

V rdečih regijah odpovedane maše, v ostalih omejitev na 10 vernikov

15.10.2020  

Škofje so po objavi vladnih odlokov v Uradnem listu RS, na spletni strani Katoliške cerkve objavili posebna navodila za duhovnike in vernike.

Od jutri, petka, 16. oktobra, bodo v rdečih statističnih regijah odpovedane vse svete maše, verouk pa se bo do nadaljnjega izvajal na daljavo. Župniki in duhovniki pa bodo vernikom lahko omogočili individualno duhovno oskrbo, kar pomeni, da bodo lahko verniki ob določeni uri prišli v cerkev in tam prejeli sveto obhajilo, blagoslov in opravili spoved.

Krsti, poroke, prva sveta obhajila, birme in druge župnijske slovesnosti so preloženi na čas, ko se bo epidemiološko stanje izboljšalo oz. ko bo preklican vladni odlok. Cerkveni pogrebi so dovoljeni z upoštevanjem državnih navodil.

V oranžnih oz. rumenih statističnih regijah, kamor zaenkrat spada tudi Pomurje, bodo svete maše omejene na 10 oseb (vključno z duhovnikom). Prednost pri udeležbi imajo tisti, ki so darovali za mašni namen. Svojo udeležbo pri sveti maši pa morajo predhodno najaviti duhovniku (npr. po telefonu, e-pošti, spletnem obrazcu itd.).

Vsi prisotni pri maši morajo pri vstopu v cerkev oddati svojo telefonsko številko. Ob prihodu in odhodu si morajo razkužiti roke. Ves čas obreda pa morajo nositi maske ter vzdrževati medosebno fizično razdaljo vsaj dva metra (to ne velja za družine in člane istega gospodinjstva).

V oranžnih regijah so do nadaljnjega dovoljeni samo sveti krsti (izven svete maše), poroke in cerkveni pogrebi v zasebnem krogu do deset oseb (vključno z duhovnikom). Pri tem veljajo enaka navodila kot za obhajanje svetih maš.

Do preklica je v župnijah, ki so v oranžnih statističnih regijah, dovoljeno izvajanje verouka v skladu z državnimi pravili za osnovne šole. To pomeni, da se bo verouk redno izvajal do vključno 5. razreda. Za višje razrede osnovne šole pa po potekal na daljavo.

Podelitev zakramentov prvega svetega obhajila in svete birme pa je prestavljena na čas, ko bodo zdravstvene razmere to dopuščale oz. ko bo preklican vladni odlok.

Za vse regije velja, da naj bodo cerkve odprte za osebno molitev vernikov. Ob tem pa je naenkrat lahko v cerkvi največ deset vernikov, ki upoštevajo določila za preprečevanje epidemije.

Na praznik vseh svetih, 1. novembra, in spomina na verne rajne, 2. novembra, letos na pokopališčih in v cerkvah niso dovoljena bogoslužja ali blagoslovi z udeležbo vernikov. Prav tako ni dovoljena organizirana molitev vernikov.

Spovedovanje v spovednicah pa je dovoljeno samo, če je nameščena ustrezna zaščita med spovedancem in spovednikom (npr. PVC-folija) in zagotovljena razdalja 1,5 metra ter se spovednico redno prezračuje in čisti.

Še podrobnejš navodila pa lahko najdete na spletni strani Katoliške cerkve.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      15.10.2020 ob 15:49 gost

      Df, končno srečen in zadovoljen??????? Ta frdamani Janša zopet.

      6 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        15.10.2020 ob 19:28 Gost gost

        Spoštovsni gost, stopi do ogledala, pa si poglej v oči in se zamisli nad svojim življenjem. Mogoče boš kaj spoznal....

        7 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      15.10.2020 ob 21:16 gost

      Le kako bom šel k meši, doma je tak dukočasno moliti ? Samo na babe mislin pa ne molin !

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      15.10.2020 ob 21:21 gost

      Spoznal bom tvojo Ursko, ker se ti goni naokro saj ti zaradi pisarjenja na pomurciu nimas casa za njo in si spolno uteho mora poiskati pac drugje. Edino pravilno. Ti pa drkaj na racunalniku.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      16.10.2020 ob 22:44 Veterinar gost

      Kot sem se sam prepričal,Cerkev navodila RS najbolj upošteva,pravilno pa je da je Vlada RS začasno prepovedala maše.Je pa res da malce manj prileti žepnine župniku v času corona virusu.Župniki, počitek ne bo odveč,žal tega si ne more privoščiti Markovski župnik ki pa itak na kmetiji počitka ni.

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.