https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KORONAVIRUS

Kacin: Brez sodelovanja vseh ne bo bolje

16.10.2020  

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 so sodelovali Ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore, specialist infektologije in intenzivne medicine dr. med. Tomaž Vovko ter vladni govorec, veleposlanik, Jelko Kacin.

 

Število okuženih v Sloveniji še vedno raste. Včeraj so ob 5196 opravljenih testih našteli 834 okuženih, kar predstavlja že 16-odstotni delež vseh testiranih. Boj z boleznijo so izgubili štirje ljudje (vsi v bolnišnici), do zdaj vseh umrlih pa je 180. Potrjeno aktivno obolelih v Sloveniji je trenutno 5413.

Jelko Kacin je ponovil besede z jutranje oddaje na nacionalni televiziji: »Nikoli ni tako slabo, da ne bi moralo biti še slabše.« Tokrat je dodal, da bo še slabše, če ukrepi ne bodo prijeli.

Na vprašanje ali bosta za rdeči regiji razglašeni tudi podravska in pomurska regija je Kacin odgovoril, da je razglasitev statističnih rdečih regij v pristojnosti NIJZ-ja. "V kratkem bodo številke uradno objavljene. Ali bo prišlo do spremembe glede rdečih regij, bo odločil NIJZ," je obrazložil.

Tomaž Vovko je predstavil razmere na intenzivni enoti v Ljubljani. Trenuno tam zdravijo 20 bolnikov, v bolnišnici dodatih 40 bolnikov od skupno 45 bolnikov. "Načeloma je standard za dežurno enoto, da pride na enega zdravnika 1,7 bolnika, trenutno pa za 20 bolnikov skrbijo štirje zdravniki. Te številke pomenijo, da delamo bistveno več, kot smo delali kadarkoli do sedaj," je obrazložil in dodal, da so poleg zdravnikov preobremenjene tudi medicinske sestre.

Ob tem je izpostavil pomen nošenja mask, s katerimi lahko omejimo širjenje bolezni. "Nehajmo se spraševati, ali je moteče, če imam masko," pravi in dodaja: "Povem vam, kako je težko delati v plinski maski, ki jo imam med delom, boli me glava, vse me srbi, moteče je. Ko imam na sebi to navadno masko, ne vem niti, da jo imam," je razočaran nad tistimi, ki ne spoštujejo osnovnih ukrepov.

Največja kužnost virusa je dva do tri dni pred znaki bolezni in tri do pet dni po koncu simtomov, je pojasnil Vovko, zato je po njegovo pomembno, da masko nosimo vsi, tudi tisti, ki so zdravi. "Z uporabo maske manj virusa damo od sebe in manj ga sprejmejo," to so dokazan dejstva, pravi Vovko.

Ljubljanski nadškof Stanislav Zore pa je spregovoril o navodilih, ki jih je včeraj objavila Katoliška cerkev. Več o navodilih si lahko preberete tukaj.

Med drugim je izpostavil, da zaradi epidemije letos na pokopališčih ne bo javnih molitev in blagoslovov. "Duhovniki jih bodo opravili brez navzočnosti vernikov," je pojasnil in vernike opozoril naj ob obisku grobov pazijo, da ne bo prihajalo do nepotrebnega druženja in okužb. "Varovanje zdravja je naša naloga in dolžnost," je poudaril.

Ob koncu pa je izpostavil še: "Ne vemo, koliko časa bodo trajali novi ukrepi in kakšne dodatne ukrepe bo morala država sprejeti v naslednjih tednih. Vem pa zagotovo, da smo vsak dan bliže koncu epidemije. Zato je pomembno, da v svojih srcih ne izgubimo upanja in ljubezni."

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      16.10.2020 ob 12:39 gost

      K

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      16.10.2020 ob 12:56 gost

      Ko na tiskovne konference privlečejo škofa in cerkev ( če se ne motim sta po ustavi država in cerkev ločeni ), je to znak, da so jim zadeve zaradi nesposobnosti ( politično nastavljeni - samo, da je iz SDS ) UŠLE IZ ROK. Na začetku so nam žugali, grozili, strašili ( v ozadju delali svoje grde rabote ), zdaj nas prosijo. Kadar bo Janša odstranil Kacina, Kreka, Beovićevo, Rozmana, Logarjevo, ........... bo dobil neko podporo pri ljudeh, z njimi na čelu pač ne.

      15 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        16.10.2020 ob 13:45 gost gost

        mogoče bo molil za njih z upanjem na čudež da JJ, Beovič ,Kaco, Krekči itd. pridejo k pameti. Totalno so zmedeni, ukrepe spreminjajo iz dneva v dan. V poletnih časih so še vsaj toliko bili pri sebi da so počakali 14 dni in videli če ukrepi zaležejo, no mogoče njim je takrat počitnikovanje na vikendicah na hrvaški obali pasalo :).

        12 1 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      16.10.2020 ob 13:04 gost

      Vse to povej Janezu Jansi v ksiht. Morda te bo celo uposteval in ugodil.

      1 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        16.10.2020 ob 13:39 gost

        Poslanci, ki predstavljajo mene in druge ljudi, so mu to že večkrat povedali v Državnem zboru in na raznih komisijah. A Janez je gluh za mišljenja in predloge drugih. On je daleč najpametnejši v Evropi, no, Orban ga verjetno še malo šiša. Za vse tiste, ki tako serjete po stranki Levica, vam povem, da sem poslušal sejo Državnega zbora, kjer so poslanci te stranke predlagali dodatek za vse tiste, ki delajo v sivih in rdečih conah ( bolnišnice, DSO, ...) v višini 65 % plače. A Janša in njegovi so sprejeli dodatek v višini 30 % plače. Samo, da boste vedeli kdo se v resnici bori za delavce, za ljudi. In tudi poslanec Levice je prostovoljno delal v DSO v rdeči coni. A to je za vas misija NEMOGOČE. Je pa resnično mogoče.

        11 1 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      16.10.2020 ob 13:57 gost

      Vem, da ne razmin ampak ali niso govorili, da se moramo prekužiti!? Ali ni to zdaj prekuževanje! Eni pa ga ustavljajo in podaljšujejo...?

      12 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      16.10.2020 ob 14:04 gost

      Mene zanima kako je lahko šel Jajo iz rdeče cone v Evropo, jaz pa e smem. Prvorazredni in drugorazredni ali kaj tretjega?

      9 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      16.10.2020 ob 14:07 pitt gost

      Ali vas res ne bo nikoli srečala pamet? Samo pljuvanje po vseh, enkrat po enih, drugič po drugih, sami pa nikoli niste nič krivi. Ti, ki so na oblasti, se trudijo po svojih močeh (nisem pristaš JJ), zato je potrebno stopiti skupaj in ne pjuvati vsepovprek. Virusa je ogromno, potrebno ga je zaustaviti. In zaustavil se ne bo s neumnimi komentarji, kot jih imate vi.

      2 13 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        16.10.2020 ob 14:25 gost

        Znaš ti kaj drugega napisati kot tisto, kar vidiš v medijih? Kakšne številke? Uradne podatke kot smo zmožni tisti, ki jih vi imenujete sovražniki? Ko ti NIJZ vodi doktor za odvisnike drog in se tak " strokovnjak" bori z epidemijo, ko niti eden od teh, ki vodijo to " vojno " proti epidemiji, ni epidemiolog. Ko so sposobne epidemiologe izločili iz te borbe proti virusu, ker pač niso v njihovi stranki??!!!!!! Kje ti živiš? NI POMEMBEN TRUD, POMEMBEN JE REZULTAT!! In tega rezultata ni in ni oziroma je katastrofa. 7o milijonov evrov je desna vlada zmetala upokojencem, ki so najmanj prispevali v pokojninsko in invalidsko blagajno ( mi, ki smo prispevali petkrat ali še več od njih, nismo dobili nič ) - samo za volilne glasove, nič drugega ni bil namen tega. 3O milijonov e ta desna vlada zmetala v nepotrebna in neuporabna zaščitna sredstva. ............................. Se ti sploh zavedaš kako veliko bolnišnico samo za covid bolnike, ki bi se pozneje lahko uporabila za druge bolnike, bi v sedmih mesecih za ta denar lahko zgradili?? Zdaj pa jočejo, da nimajo prostora za bolnike. Koliko domov za starostnike bi se lahko zgradilo za ta denar???

        8 1 Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      16.10.2020 ob 15:02 gost

      Strinjam se z gostoma 13:57 in 14:25 (od 30 milionov...naprej) in dodajam, da če bi bili vredni zaupanja, DA BI JIM LAHKO ZAUPALI, pa jim ne moremo ker imajo 1000 in en greh, bi bilo veliko lažje za vse!!! Držim se vseh ukrepov, ne zaupam in ne verjamem pa ne!!!

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      16.10.2020 ob 15:11 gost

      Kaj pa vojaška bolnišnica Rola ali so pozabili nanjo, pa kako se je Tonin nastavljal pred njo!!! Zakaj se niso na "zalogo" pogovarjali s študenti medicine in upokojenim zdravstvenim osebjem, jim ponudili pogoje za sodelovanje?! Kdo bo zdaj prišel pomagat ko posluša o takšnih težavah? Naši vladajoči so zaverovani vase kot le kaj!

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      16.10.2020 ob 15:44 gost

      ,,, Pitt,, tele pošiknjeno hlapčevsko prizadeto itak ne razmišljaš z svojo glavo. On ta tvoj drekaš se trudi krasti tvoj in naš denar ne pa da bi za tebi se trudo saj sploh za vas bedake Neve da obstaja te. ŠTEKAš budalo z opranimi možgani.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      16.10.2020 ob 15:49 gost

      ,, 15.11.gost koja vojaška bolnica koga du pa tan zdravili. Najprej morajo imeti bolne. V tem primeru jih ni ker so številke napihnjene zato se ta bolnica še drugo nede uporabljala. Ker številke lejko napihneš lidij pa moreš te najti ka je lejko v bolnico deneš. ŠTEKAš.

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.