https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KORONAVIRUS

Beovičeva: Aktivno okužen en odstotek prebivalstva

19.10.2020  

Na današnji drugi novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 so sodelovali vodja strokovne skupine za zajezitev in obvladovanje epidemije COVID-19 pri Ministrstvu za zdravje prof. dr. Bojana Beovič,  poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan ter vladni govorec, veleposlanik, Jelko Kacin.


»Takojšnja razglasitev epidemije je bila ključna za aktiviranje načrta ukrepanja, za zagotovitev statusnih pogojev aktiviranih posameznikov in pripadnikov služb, za vzpostavitev nujno potrebne infrastrukture za delo v oteženih pogojih,« je uvodoma dejal Jelko Kacin.

Na čem temelji priporočilo in ali strokovna skupina ocenjuje, da so sprejeti ukrepi zadostni, da bomo v najkrajšem možnem času zamejili hitro širjenje virusa in znižali število okuženih, predvsem pa število obolelih, ki potrebujejo zdravljenje je podrobneje pojasnila Prof. dr. Beović.

Okužena ena oseba na sto ljudi

Imamo izjemen porast okuženih v zadnjem času. Po številu aktivno okuženih se bližamo državam Evrope, ki so najbolj obremenjene. Zaskrbljujoče je, da je velik delež pozitivnih, kljub temu, da opravijo vsak dan ogromno brisov. To govori v prid temu, da je breme bolezni v Sloveniji res veliko. Okužena je ena oseba na 100 ljudi, se ocenjuje. Aktivno okuženih je 1 odstotek prebivalstva, je pojasnjuje Bojana Beovič.

Pri tej bolezni pa najbolj skrbi število tistih, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje - trenutno je hospitaliziranih približno 300, okoli 60 na intenzivnih oddelkih, dva sta takšna, ki potrebujeta zunajtelesno dovajanje kisika v telo.

Slovensko zdravstvo je bilo že leta zelo krhko, imamo med najmanj zdravnikov na število prebivalcev, opozarja Beovičeva in nadaljuje: "Vsako dodatno breme, pomeni, da enostavno ne moremo več opraviti vsega dela. Razmišljati moramo o tem, kateri bolnik ima prednost."

»Govorimo o tem, da ljudje nimamo več dobre možnosti, da bomo prišli do zdravnika, ko ga bomo rabili. Napovedi za naslednje tedne niso optimistične,« opozarja.

Napovedi za vnaprej niso optimistične

»V drugem tednu novembra lahko pričakujemo med 480 in 680 bolnikov, ki bodo potrebovali bolnišnično oskrbo. Od tega med 80 do 190 tistih, ki bodo potrebovali intenzivno terapijo. In to če bodo pravkar sprejeti ukrepi prijeli,« opozarja Beovičeva. Ko 1 oseba dodatno okuži več kot še 1, počasi postane širjenje virusa eksponencialno in takrat ga je izjemno težko ustaviti.

V idealnih razmerah bi si želeli, da bi prenašanje virusa uspeli zamejiti z distanco, nošenjem mask, razkuževanjem rok: »A to kot vidite, ni delovalo. Delno, ker jih nismo želeli upoštevati. Zdaj smo v fazi, ko si želimo ustaviti ta val, ki bo velik, tudi če bodo ukrepu učinkoviti,« dodaja.

Aktiviran državni načrt

Aktiviranje državnega načrta je predstavil poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan. Aktiviranje načrta pomeni, da se vzpostavi služba za podporo, ki je do preklica načrta stalna vstopna točka.

Na državni in regijski ravni imamo vzpostavljene strukture: kompletna struktura Rdečega križa in gasilske enote širšega pomena. »Aktivnost, na katero se pripravljamo, je delitev varovalne opreme, če bo ta potrebna. Načrt od vseh resorjev zahteva, da imajo pripravljeno opremo za mesec dni,« je dejal Šestan in dodal: »Naša osnovna naloga je podpora zdravstvenemu sistemu. Na to se pripravljamo.«

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      19.10.2020 ob 19:46 gost

      Nivo komuniciranja je katastrofa. Kako lahko ta ženska predava na fakulteti?

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      19.10.2020 ob 20:03 gost

      Kje je moj komentar? Cenzura do amena. Niti resnice ne smeš napisati.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      20.10.2020 ob 7:14 gost gost

      samo neka predvidevanja in ustrahovanje....."V drugem tednu novembra lahko pričakujemo med 480 in 680 bolnikov, ki bodo potrebovali bolnišnično oskrbo", isto je butati Krek istrčaval s predvidevanji da bo 90000 mrtvih letos zaradi kovida, samo nebuloze od te vlade oz. njenih "strokovnih" sodelavcev, boljš da so tiho in da se ne kažejo na TV.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.