https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Obnovili bodo grajsko dvorano

22.10.2020 ob 6:05  

Murskosoboški Grad v centru mesta je kulturno-zgodovinski spomenik lokalnega pomena, najpomembnejši te vrste v Mestni občini Murska Sobota. Zgradba ima javno funkcijo in je v celoti namenjena izvajanju javnih programov občine in javnih zavodov, ki delujejo v njej. Del gradu obsega tudi grajska dvorana, kjer se je že začela prenova.


V gradu izvajajo svoj program Pomurski muzej Murska Sobota, Mladinski informativni in kulturni klub Murska Sobota. Svoj prostor v gradu ima JSKD OI Murska Sobota, v njem pa je tudi osrednja občinska dvorana za sklepanje porok.

Del gradu, ki obsega grajsko dvorano s pripadajočimi prostori (hodnik, avla, stopnišča, garderoba za nastopajoče, tehnika) je pretežno namenjen različnim uprizoritvenim dejavnostim (gledališkim, glasbenim, plesnim, lutkovnim, besednim), predstavitvam, predavanjem, filmskim in drugim projekcijam.

Foto: arhiv Pomurec.com

Zaradi novih požarnih zahtev javnih objektov je bila izdelana nova študija požarne varnosti, za nadaljnje nemoteno varno obratovanje je potrebno opraviti obnovo, ki sledi tem zahtevam. Izdelan je bil projekt obnove, ki obsega gradbena, ključavničarska, suho-montažna in mavčna dela. Vsa dela, ki jih predvideva projekt obnove so nujno potrebna za varno obratovanje dvorane. Območje prenove je bilo že pred tem opremljeno z novimi notranjimi hidranti, priključeno pa je tudi na sodobno in zmogljivo protipožarno centralo.

Namen projekta prenove je  izboljšati požarne varnosti objekta za obiskovalce, ponovna uporaba dvorane za kulturne prireditve in za uporabo ustvarjalcem (vaje, nastopi, priprave … ), ohranitev kulturne dediščine, prispevanje k dvigu kakovosti okolja za delo in bivanje v stavbi ter izvajanje kulturnih in drugih aktivnosti in spodbujanje aktivno preživljanja prostega časa, promocijo kulture in kulturne dediščine prostora ter s tem prispevati k osveščenosti prebivalstva in nacionalni zavesti v regiji.

Izvajalec obnove je ADRIA BAU d.o.o iz Maribora. Izjavalec se je s pogodbo obvezal, da bodo dela dokončana predvidoma do sredine decembra. Izvedbo del bo nadziral Inženiring Rajnar Štefan s.p. iz Murske Sobote.

*Vir: MO Murska Sobota

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.