https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Na mejnem prehodu potekal tradicionalni tek čez most miru in harmonije

24.10.2020 ob 6:05  

V nedeljo, 18. oktobra je potekal 14. tradicionalni Tek miru in harmonije, tudi letošnje leto od mosta potoka Kučnica na mejnem prehodu Gerlinci in Pölten v občini Cankova. 


Zaradi spoštovanju zdravstvenih navodil, se je zato letos zbrala samo deseterica predstavnikov mednarodnega Teka miru in harmonije s slovenske in avstrijske strani. Začetek sodelovanja z mednarodnim mirovniškim gibanjem Teka svetovne harmonije in miru zaznamuje leto 2007, ko so tekači s plamenico prvič pritekli v občino Cankova in je bil most med Gerlinci in avstrijskim Pöltnom razglašen za Most miru in harmonije. Na prvi slovesnosti so se udeleženci teka z podpisom konvencije in namestitvijo tabel zavezali, da bomo vsako tretjo nedeljo v oktobru, srečevali z tekači iz obeh strani meje, si izmenjali plamenice in z kulturnim programom otrok in spustom golobov potrjevali našo skupno prizadevanje za mir na svetu. 

Od leta 2007 do lani 2018, so organizacijo teka izpeljali. Občina Cankova je kot nosilni organizator, z Občino Klöch, prijatelji Teka miru in harmonije in v sodelovanju z Osnovno šolo Cankova.  Kljub vsem so se lani in tudi letos z prijatelji Teka harmonije in miru zavezali, da bodo to plemenito pobudo nadgrajevali z skupnimi povezovalnimi projekti s slovenskimi in avstrijskimi kulturno-turističnimi društvi kot partnerji. Vsebine projektov bodo temeljila na povezovanju in nagovarjanju turistov in mladih, ki jih bomo ne samo seznanjali z zgodovino, ampak vzpodbujali za prijateljstvo in sobivanju ob sožitju različnih narodnih in kulturnih vrednot sosednjih držav.

Ko so se v nedeljo srečali kot mala skupinica, so potrdili velikanski človeški družini sveta, ki iskreče prisluškuje vesti in si prizadeva za mir in bolj pravičen svet. V kratkih nagovorih predstavnikov mednarodnega gibanja Šri čin moja, iz obeh držav, se je srečanja udeležil tudi župan Občine Klöch Josef Doupona.

Na koncu so podpisali Konvencijo prijateljstva in sodelovanja. Skupna izrečena želja upanja je, da bo ves svet premagal preizkušnjo epidemije virusa covida-19, da se bodo smeli vsepovsod ob srečevanjih in na Mostu miru in harmonije Gerlinci-Pölten prijateljsko objeti.

*Foto: Drago Vogrinčič

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.