https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Pešci in vozniki na cesti previdno

23.10.2020 ob 9:14  

Z namenom, da bi se v jesenskem času izboljšala varnost pešcev v cestnem prometu, je med 5. in 18. oktobrom 2020 po vsej Sloveniji potekala preventivna akcija za večjo varnost pešcev.

Na območju Policijske uprave Murska Sobota so v omenjenem obdobju, med izvajanjem aktivnosti za zagotavljanje večje varnosti pešcev v cestnem prometu ugotovili 1107 vseh kršitev cestnoprometnih predpisov, od tega 61 povezanih s problematiko pešcev in sicer 60 različnih kršitev pešcev, kot so neuporaba svetlobnih teles v nočnem času, prečkanje vozišča izven zaznamovanih prehodov za pešce, nepravilna hoja po vozišču, ipd. in eno kršitev voznika v zvezi ogrožanja pešca. V tem obdobju so policisti ugotovili tudi 25 kršitev vožnje pod vplivom alkohola.

Glede na to, da je jesenski čas, vremenske razmere se spreminjajo, dnevi so krajši policisti pešce opozarjajo naj bodo zaradi lastne varnosti v prometu vidni, naj nosijo svetla oblačila in predmete, ki izboljšajo vidnost, to sokresničke in odsevni trakovi. Pešci cesto prečkajte na označenih prehodih za pešce in hodite po pločnikih oziroma ob levem robu vozišča. Upoštevajte cestno prometne predpise in poskusite predvideti ravnanje drugih udeležencev v prometu.

Voznike pa opozarjajo, da upoštevajo prednosti pešcev na prehodih za pešce, prilagodijo hitrost vožnje razmeram na cesti in dosledno upoštevajo omejitve hitrosti. Posebno pozornost je treba nameniti območjem, kjer se praviloma zadržujejo pešci. Izven naselja prav tako vozite varno in previdno, da zmanjšate možnost trka s pešci, ki hodijo po vozišču.

Z aktivnostmi in nadzorom cestnega prometa, usmerjenim v zagotavljanje večje varnosti pešcev, kot ranljive kategorije udeležencev cestnega prometa bodo policisti Policijske uprave Murska Sobota nadaljevali tudi v prihodnje.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.