https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Ali veste, kateri državni praznik obeležujemo danes?

25.10.2020 ob 8:45  

Danes, 25. oktobra v Republiki Sloveniji obeležujemo enega ključnih dogodkov v procesu osamosvojitve Slovenije. Dan, ko je po osamosvojitveni vojni zadnji vojak Jugoslovanske ljudske armade zapustil slovensko ozemlje. To je dan, ko je naša država postala suverena.


Danes tako obeležujemo dan suverenosti, ki je v Republiki Sloveniji državni praznik, vendar ne tudi dela prost dan. Praznik je uvedla vlada Republike Slovenije 9. marca 2015.

Janša: Oktobra 1991 se je zgodilo nekaj, kar je bilo še leto prej za večino nepredstavljivo.

Predsednik vlade Janez Janša je v poslanici ob dnevu suverenosti med drugim zapisal: "Zgodovina nas uči, da nič ni nemogoče, če smo kot narod enotni."

 

 Predlog je na pobudo Zveze veteranov vojne za Slovenijo in Veteranskega društva Sever vložil poslanec Stranke modernega centra. Ta državni praznik opominja, da smo si samostojnost in neodvisnost morali priboriti, kljub demokratični odločitvi naroda. Da pa je neka država suverena, pomeni, da ima stalno prebivalstvo, narod, vlado, je neodvisna od drugih držav in organizacij ter sodeluje z drugimi suverenimi državami.

Po koncu desetdnevne vojne za Slovenijo leta 1991 so na Brionih potekala pogajanja med Jugoslavijo, Slovenijo in Hrvaško. Po podpisu tako imenovane brionske deklaracije 7. julija so se začeli pogovori z JLA o vseh podrobnostih njenega umika in o vrnitvi vojaške opreme. Iz pristanišča v Kopru se je jugoslovanska armada začela umikati 20. oktobra, 25. oktober pa je bil določen kot zadnji dan umika.

Foto: 4d.rtvslo.si

Osrednji dogodek, ko je iz Luke Koper odplula ladja z zadnjimi vojaki, se je sicer zgodil v noči na 26. oktober 1991, tako da je obletnica včasih postavljena na 26. oktober. Mednarodnopravno gledano pa sta zadnji ladji, ki sta bili opolnoči še zasidrani, veljali za tuje ozemlje, saj sta pluli pod tujo zastavo, tako da so vsi vkrcani vojaki zapustili slovensko ozemlje že prej. Odhod zadnjega vojaka po mnenju mnogih velja celo za sam vrh dogajanj v procesu slovenske osamosvojitve.

Predsednik republike Borut Pahor bo v počastitev praznika državljane nagovoril v predsedniški palači, nagovor pa naj bi postavil v okvir aktualnih razmer.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      25.10.2020 ob 10:02 gost

      Koga to briga? San ču ka je Janša vse sam steral iz Slovenije. Je to istina?

      12 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      25.10.2020 ob 10:23 gost

      Ja, v bunkerju pod Cankarjevim domom je močno prdno pa so vsi bejžali.

      13 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      25.10.2020 ob 11:01 gost

      Dan najbolj temačnih bedasti ukrep keri veljajo samo za glupi narod. Kajti elita vlada stroka keri nam šoli pamet o ukrepaj kere sama ne spoštuje so vsi lepo včeraj v 3 kolona hiteli proti hrvačkoj na krompirjeve počitnice. Saj za njih ne veljajo ukrepi kot so nošenje mask razdalja prehajanje meje za sprostitev itd. Glupi narod bo pa vse plačal tako in drugače.

      10 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      25.10.2020 ob 23:30 gost

      to je dan ,ki boli vse južnake in simpatizerje jugovine..sem povabil sosede ,smo pekli in pili rujno vince..lep praznik

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      01.11.2020 ob 20:49 gost

      Kurc gleda yugovino.

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.