https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

Lendavska območna izpostava JSKD podarila likovna dela in zbornike, nastale na natečaju

29.10.2020 ob 13:00  

V času karantene je JSKD - OI Lendava razpisal dva natečaja, literarnega in likovnega. Ustvarjalci iz različnih krajev Pomurja, so se odzvali vabilu in ustvarili različna literarna in likovna dela, ki so jih zbrali v Zborniku »SKUPAJ ZMOREMO«.

Pri JSKD OI Lendava so ob koncu natečaja zapisali:

»V življenju marsikaj doživimo in preživimo. Letos spomladi smo se prvič spopadli s svetovno epidemijo novega koronavirusa covid-19, ki je, žal, še vedno nismo premagali. Življenje se je ustavilo na vseh področjih: gospodarskem, šolskem, športnem, socialnem in tudi kulturnem – vsi smo živeli v karanteni, ki se v teh dneh spet ponavlja.

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti - območna izpostava Lendava je želela ohraniti stike s kulturniki na daljavo, prav tako z drugimi društvi pomurskega območja in tudi širše. Zato smo v začetku aprila razpisali dva natečaja, in sicer literarnega na teme: V osami, V karanteni, Strah, Tišina misli in Naši junaki, ter likovnega na temo: V karanteni.

Svoje literarne prispevke (pesmi, prozo in odrska besedila) je poslalo 32 ustvarjalcev iz Slovenije in sosednje Hrvaške. Prispevki, objavljeni v zborniku, so v slovenskem, madžarskem in hrvaškem jeziku.

Na likovni natečaj se je prijavilo 25 likovnikov s 34 deli iz Slovenije, Madžarske in Hrvaške, največ iz likovne sekcije KD Polzela.

Vsa literarna in likovna dela so izdali v priložnostnem zborniku z naslovom Skupaj zmoremo. Uvodnike v zbornik so napisali: Janja Magdič – vodja JSKD OI Lendava, Olga Paušič – pisateljica, scenaristka in režiserka, ter ljubiteljski likovnik Ludvik Žižek. Jezikovni pregled slovenskega teksta je delo Olge Paušič, madžarskega teksta pa Marije Dragošič in Judit Zagorec-Csuka. Likovna dela je fotografiral Tomaž Galič. Zbornik je oblikoval Peter Orban, natisnila tiskarna Arma, d.o.o. Lendava.

Predstavitev likovnih del in zbornika je bila 30. 6. 2020, ko je bila odprta razstava v avli kulturnega doma ter prebrana nekatera besedila iz zbornika. Ob tej priložnosti so vsi ustvarjalci prejeli zahvale in zbornik. Razstava je bila na ogled do 1. 9. 2020.

Priložnostni zbornik Skupaj zmoremo in po eno likovno delo, ki so ga likovniki podarili, so v oktobru prejele kot darilo vse lokalne skupnosti UE Lendava, Center za reševanje Lendava, Zdravstveni dom Lendava, Črenšovci in Dobrovnik, Dom starejših Lendava in Ljutomer, KKC Lendava, Splošna bolnišnica Murska Sobota, Občini Ljutomer in Murska Sobota. Ostalim občinam, od koder so sodelujoči ustvarjalci, so bili izdelki poslani po pošti.

Zbornik Skupaj zmoremo je hkrati zahvala vsem, ki so se in se še neumorno trudijo v času epidemije za njeno zajezitev in s tem izpostavljajo svoje zdravje.

Naj bo to naša skromna zahvala in sporočilo, da jih vidimo in čutimo z njimi, obenem pa spomin na čas v karanteni.

»Kjer je volja – tam je pot. Dokazali smo, da skupaj zmoremo,« so zapisali v zbornik z željo, da solidarno in dosledno upoštevamo vsa navodila NIJZ, kajti le tako bomo zmogli preživeti tudi ta težek, neprijeten čas. Ostanimo doma in ostanimo zdravi!«

Foto: arhiv JSKD OI Lendava

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      29.10.2020 ob 15:25 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Prizanesite mi....ko vidim Hozjanovo v klobučku ,jemljem dvojne doze linexa.Redno me stiska.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.